Verdict in Marea Britanie.Brexit-ul a fost provocat de romani:”Primeam cate 300.000 de romani in Regat, am pierdut controlul asupra emigratei!”

Un reputat profesor de la London School crede că Brexit-ul s-a produs din cauza imigrației agresive care a luat cu asalt Marea Britanie, și a românilor care au venit în număr foarte mare. Profesorul Christopher Coker, director al think-tankului Ideas de politică externă de la London School of Economics and Political Science, a explicat că ideea de Brexit a apărut ca urmare a agresării britanicilor de valul mare de imigranți care a ajuns în insulă. Dintre imigranți, românii ocupă un loc important.

Coker mai crede că valul de imigranți a luat prin surprindere autorități, dar și societatea civilă, care și-au văzut locurile de muncă puse în pericol, așa născându-se ideea de Brexit. ”Îmi pare rău să o spun, dar a fost parțial din cauza românilor că la referendumul din 2016 s-a votat pentru Brexit. Am știut că vom pierde votul când Theresa May, pe atunci ministru de interne, a spus, cam cu două săptămâni înainte de referendum, că în țară au intrat într-un an cu 300.000 de persoane mai mult decât se știa.

Lumea pe stradă se întreba „am lăsat 300.000 de persoane să între în țară și nu ați știut de ele? Ați pierdut controlul asupra imigrației”. Apoi, când brexiterii vorbeau de imigrație, vorbeau despre est-europeni. Și asta a fost pentru că Tony Blair (fost premier al Marii Britanii – n.r.) a fost suficient de stupid să deschidă porțile, fără să impună cote, care ne erau permise de lege. Alți membri ai Uniunii Europene au folosit aceste cote pentru a controla imigrația. El s-a gândit că vor veni 10.000 de est-europeni, dar au venit sute de mii”, a spus profesorul Coker.

Directorul grupului de analiză politică de la London School mai crede că nu est europenii sunt devină pentru situația din Marea Britanie, ci emigranții din Caraibe sau Africa, care nu pot fi integrați foarte ușor, în societatea britanică. ”Astfel, s-a dovedit că a fost o decizie foarte prostească, care a creat un puternic sentiment împotriva imigranților din Estul Europei. Ironia este că tabăra pro UE le-a spus brexiterilor că vor putea controla această imigrație din Est, fiindcă ea depinde de apartenența la UE, dar ce vor face cu ceilalți imigranți, cu oamenii care vin din Africa, din Pakistan, din Caraibe?

Aceștia sunt cei dificili, din punct de vedere al integrării în societate. Și, apropo, odată ce pleacă est-europenii, nimeni nu le va prelua joburile și vom avea nevoie de mai mulți imigranți, iar aceștia vor fi non-europeni. Deci, mă tem că est-europenii, imigrația lor, ne-au scos afară din Uniunea Europeană. Această problemă, mai mult decât oricare alta, a dus la ideea de a prelua înapoi controlul [de la UE], a fost, deci, factorul decisiv în cazul Brexit. Mai trebuie spus însă că multe orașe din Marea Britanie, mai ales cele de pe coastă, sunt mizerabile.

De exemplu, Dover, al cărui port este prosper și plin de viață, dar orașul propriu-zis este sărac, fiindcă nicio marfă care ajunge în port nu rămâne aici, ci merge mai departe, spre Londra. BBC s-a dus și a întrebat oamenii de aici dacă ei chiar cred că le va fi mai bine după Brexit și toate cele ce le-au mai promis brexiterii, iar ei au răspuns „sigur că nu credem asta, dar nu mai avem ce apăra, nu mai este ceva ce să merite să apărăm”.

Romanii din Marea Britanie, afectati de Brexit: “Suntem ingrijorati, nu mai gasim de munca”

Daniela și Elena sunt responsabili cu curățenia. Elena în Big Ben, una dintre principalele atracții ale Londrei, Daniel în stația de metrou Westminster, una dintre cele mai aglomerate. Se tem de perioada care urmeaza.

„Clar că o să ne afecteze, foarte clar că o să ne afecteze. În primul rând pentru job-uri, în al doilea rând cu scumpiri cu mâncarea, vegetale aduse din Europa. Dar lumea e foarte agitată, majoritatea se tem pentru ce urmeaza. Am cumpărat o casă pe mortgage, undeva în West London, dar suntem foarte speriați cu perioada care urmeaza, că nu știm ce va fi cu casa cu banii, dacă mai avem sau nu job.

Suntem disperați pentru job-uri, nu o să mai fie contracte cum era pe vremuri. Când am venit eu în Londra găseai pe stradă, acum foarte greu. Eu am 10 lire, 50 ca și cleaner, băieții care lucrează în construcții au salariu mai mare. Soțul meu lucrează în construcții, 19 lire, cam așa ceva.”, a declarat Daniel.

ProTV a stat de vorbă și cu mai mulți conaționali de la colțul podului Westminster, care oferă turiștilor curse cu ricșa. Ce părere au aceștia despre Brexit? „Păi să-l pună la pubelă, cum s-or pronunțat. Merem la pușcărie, în țară, nu merem. Mă afectează că uite, nu mai e de muncă.”, susține un bărbat. „Dacă nu mai e străini, noi ce facem? Este zi de faci 80-90 sută, e zi de nu faci nimic.”

Câțiva dintre ei spun că munceau din construcții, dar s-au reprofilat pe serviciul de ricșă pentru că nu mai găseau de lucru. În urmă cu 6 luni, unul dintre ei susține că era pe șantier. „Munceam la negru”, susține bărbatul. „Acum îi greu. Nu prea se mai muncește. Cu Brexitul asta, știți cum e, trebuie acte. Deși ei ar profita, că e mâna de lucru mai ieftină.” Spune că primea 70 de lire pe ziua de muncă.

Reporterul ProTV stă apoi de vorbă cu doi artiști stradali care o fac pe statuile. Turiștii își fac poze cu ei și le mai lasă niște bănuți.

Ciprian Răuță și soția sa se ocupă cu asta de mai bine de 15 ani, mai întâi în Italia, iar apoi la Londra. Doamna nu înțelege și nu vorbește engleză. Spune că sunt înregistrați la primărie ca artiști stradali și ne arată conversația cu contabilul, dovadă că își achită taxele. Stau într-o casă în chirie și au un băiat care se duce la școală în Londra.

„Sincer să vă spun, eu vreau să plecăm în America cu toată familia.”, spune Ciprian. „M-am săturat de Anglia. E rece, e gri, oamenii sunt foarte depresivi. Imediat când s-a votat, imediat eram în Picadilly, au venit la mine, mi-au aruncat hârtie de 20 de euro d-aia tipărită și mi-au spus: „Ieșiți afară că sunteți europeni.”Cine a făcut asta? „Englezii. Am suferit foarte mult din cauza rasismului.”

Spune că luna trecută a fost bătut de un cerșetor englez. „Pentru că eu voiam să muncesc. I-am spus: „Eu plătesc taxe, trebuie să mă lași”. În spate un altul, m-a atacat pe la spate: „Te omor, go fucking în your country” și alea alea. Mi-au aruncat atacuri rasiale și alea alea. Sunt un pic cam răi cu românii.”, mai spune Ciprian. De ce sunt răi? „Păi majoritatea oamenilor care fac alba-neagra pe pod, hoți și multe altele.”, adaugă Ciprian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *