UK.Zeci de mii de romani asteapta in continuare rezidenta in Regat:”In ritmul in care se misca Home Office,mai au de asteptat”

Din cauza ritmului lent în care lucrează Home Office, sute de mii de cetățeni originari din țările UE și familiile lor sunt nevoiți să aștepte luni întregi reglementarea statutului de imigrație în Marea Britanie, ceea ce le afectează șansele de angajare, scrie The Independent.

Totalul cererilor de rezidență depuse pentru Marea Britanie în perioada august 2018 – august 2021 a fost de 6,16 milioane, cu 108.900 mai multe decât până la termenul limită de 30 iunie. Din total au fost soluționate 5,71 milioane de cereri, cu 264.600 mai multe ca la sfârșitul lui iunie.

Din totalul cetățenilor UE care au aplicat pentru rezidență la Londra în perioada august 2018 – iunie 2021, cei mai mulți sunt români, urmați la mare distanță de italieni.

Conform celor mai recente date oficiale, 358.300 de români au solicitat statut de rezident la Londra prin programul EUSS (EU Settlement Scheme). Pe locurile următoare s-au situat italienii (248.800), polonezi (208.600), portughezii (167.500) și spaniolii (160.400).

La sfârșitul lunii iunie, totalul cererilor de rezidență depuse pentru Londra era de 2,06 milioane, din care 227.800 de cereri au fost depuse în perioada aprilie – iunie, dublu față de primul trimestru al anului.

Din total au fost soluționate 1,88 milioane, iar 184.500 au rămas să fie procesate ulterior.

Se estimează că „solicitările nesoluționate nu vor fi procesate prea curând, în timp ce continuă să vină cereri noi din partea multor cetățeni vulnerabili care au ratat termenul limită de 30 iunie, ca și din partea altora care vor să se alăture familiilor lor din UK sau să-și modifice statutul din pre-settled în settled”.

Mesajul nostru rămâne clar. Home Office caută motive pentru a acorda rezidența, nu de a o refuza. Încurajez pe oricine este eligibil care încă nu a depus cerere de rezidență să ia legătura cu noi și să se alăture milioanelor de oameni care și-au asigurat deja drepturile în UK”, a declarat ministrul pentru imigrație, Kevin Foster.

Home Office oferă celor ce depun și obțin solicitări de rezidență prin EUSS doar o copie digitală a statutului lor, motivând cu nevoia de „a trece la digitalizare în toate sectoarele vieții”.

Totuși, guvernele locale afirmă că lipsa unor documente fizice face dificil pentru cetățenii UE să-și probeze statutul în fața angajatorilor, care riscă și ei sancțiuni pentru că nu au făcut corect verificările angajaților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *