UK.Vesti bune pentru romanii din Regat.Guvernul a anuntat noile majorari salariale care intra in vigoare de la 1 noiembrie

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că oamenii din Regatul Unit nu ar trebui să se îngrijoreze referitor la creșterea prețurilor din Marea Britanie, atât în ceea ce privește taxele, facturile la utilități, cât și creșterea prețurilor alimentelor. Populația Marii Britanii nu trebuie să se îngrijoreze că nu va avea ce pune pe masă în această iarnă, pe fondul creșterii prețurilor la energie și a reducerii beneficiilor sociale.

Premierul a declarat pentru BBC News: „Nu cred că oamenilor le va lipsi mâncarea deoarece salariile cresc de fapt”. Boris Johnson a promis creșterea tuturor salariilor ale angajaților din Marea Britanie, pentru ca familiile să poată facă față prețurilor majorate în aproape toate industriile. Anunțul lui Boris Johnson este în contradicție cu ceea ce a spus ministrul Afacerilor, Kwasi Kwarteng, a avertizat că unele gospodării se vor confrunta cu o „iarnă foarte grea”.

Facturile la energie și prețurile alimentelor cresc din cauza creșterii prețurilor globale la gaz – iar multe familii se confruntă cu o reducere a beneficiilor cu 20 de lire sterline pe săptămână.

Costul protejării clienților ar putea duce la facturi mai mari, a avertizat șeful regulatorului de energie OFGEM. Johnson a declarat că o creștere a prețurilor la energie este o problemă „pe termen scurt”, cauzată de „revenirea la viață a economiei globale” după criza sanitară globală.

„Discutăm cu companiile energetice – facem tot ce putem pentru a menține prețurile scăzute, pentru a ne asigura că rafturile supermarketurilor nu vor fi goale”, a spus el. Familiile din Anglia, Scoția și Țara Galilor vor avea facturile de energie mai mari în medie cu 139 de lire sterline pe an, din octombrie.

Lucrătorii se confruntă, de asemenea, cu o creștere a asigurărilor naționale, începând cu luna aprilie. În interviul de la BBC, Johnson a insistat că mărirea prețului la gaz este o problemă „intermediară”, iar piețele globale de energie se vor „rectifica”. EL a arătat că Marea Britanie a avut dreptate să treacă la energie regenerabilă.

Guvernul speră să limiteze creșterea facturilor la energie prin menținerea unui plafon de preț și intenționează, de asemenea, să ajute firmele mai mari să preia clienții de la furnizorii mici, care au falimentat.

În mod separat, guvernul a anunțat că a luat măsuri pentru a preveni lipsurile din supermarketurilor printr-un acord de reluare a producției la CF Industries, cel mai mare producător de dioxid de carbon din Marea Britanie. Dioxidul de carbon este utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor.

Boris Johnson: Toate drepturile românilor din Marea Britanie vor fi protejate. Cei care nu au răspunsul la rezidență nu vor fi deportați

„Programul de rezidenţă” pentru cetăţenii UE din Marea Britanie este definit pe site-ul guvernului londonez ca „un sistem simplu şi uşor de utilizat”. Este, în special pentru cei familiarizaţi cu internetul. Durează doar câteva minute pentru a finaliza parcurgerea diverselor ecrane. În general, există un răspuns în scurt timp. Dacă milioane de oameni nu au avut probleme, există un procent care încă trăieşte în nesiguranţă: termenul-limită pentru depunerea cererii a fost 30 iunie, totuşi – potrivit Ministerului de Interne – aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată.

Iar mulţi dintre solicitanţi sunt români, care alături de polonezi şi italieni asigură Top 3 populaţii rezidente în Marea Britanie. Executivul i-a asigurat pe europenii din Regatul Unit că drepturile lor sunt protejate şi că vor fi luate în considerare şi înregistrările peste limita maximă.

Întârzierile se datorează, a explicat un purtător de cuvânt, din cauza „cantităţii de cereri primite”, mai mult de şase milioane de la începerea programului, în martie 2019. Au fost implementate resurse suplimentare. Între timp, însă, abordarea guvernului nu se reflectă în lege, care îi protejează doar pe cei care au depus candidatura înainte de 30 iunie.

Cu Brexit, statutul stabilit – sau, pentru cei care au locuit în Marea Britanie de mai puţin de cinci ani, statutul pre-stabilit – este necesar pentru a avea acces la servicii şi beneficii, de la sănătate la pensionare, precum şi la muncă, închiria casă, călătorii şi aşa mai departe.

A nu avea documentele în ordine este o problemă serioasă. Fără acte în regulă, unii vor fi expulzaţi, alţii vor pleca de bună voie. Iar criza de forţă de muncă este deja acută în Marea Britanie.

Dintre cererile primite de guvern, majoritatea au avut succes: 2,8 milioane de cetăţeni europeni au obţinut statutul de decontat, 2,3 milioane pre-decontate (acesta din urmă va trebui să depună o nouă cerere pentru saltul la categoria permanentă).

De asemenea, trebuie amintit că permisul este legat de paşaport şi că de fiecare dată când documentul este reînnoit, datele trebuie comunicate la Home Office şi documentaţia actualizată. Aceasta este pentru fiecare membru al familiei, fără limită de vârstă (inclusiv copii).

Cu toate acestea, întârzierile sunt principala preocupare a Grupului 3 Milioane – asociaţia pentru drepturile cetăţenilor europeni din Regatul Unit creată după referendumul din mai 2016 – care vorbeşte despre sute de cazuri de persoane oprite la frontieră sau lăsate fără muncă din cauza la lipsa documentelor.

„O jumătate de milion de cereri încă fără răspuns sunt multe”, subliniază Luke Piper, unul dintre directorii grupului. „Este o problemă considerabilă să nu poţi dovedi că ai dreptul să trăieşti în propria ţară”, adaugă acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *