UK.”Unde sunt romanii acum,cand avem nevoie de ei?”.Regatul a inceput sa le duca lipsa serios romanilor.”Nu mai are cine sa le faca muncile mai slab platite”

Una din principalele forțe de muncă migrantă din Marea Britanie este cea românească. Odată cu intrarea în vigoare a efectelor post-Brexit, această forță a scăzut la fel de mult ca cea poloneză. Este posibil ca numărul total al lucrătorilor migranți români, nu doar intrările, să fi scăzut și în timpul pandemiei. Muncitorii migranți au reprezentat 60% din creșterea netă a ocupării forței de muncă între 1996 și 2019 în Anglia.

Acum acest număr este în scădere. Datele subliniează amploarea schimbărilor din Marea Britanie, post-Brexit. Acum criza este și mai accentuată după ce Brexit-ul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, conform unei cercetări recente. Un raport publicat recent menționează că lucrătorii migranți au jucat un rol important pe piața muncii din Marea Britanie în ultimele decenii.

Aceștia au reprezentat 67% din creșterea netă a ocupării forței de muncă în sud-est, 74% în West Midlands și 107% în Outer London.

Efectele post-Brexit în piața de muncă a românilor din Marea Britanie

Datele oficiale sugerează că numărul lucrătorilor migranți din România a scăzut cu 16% până în vara anului 2020, post-Brexit. Companiile de recrutare din România și Marea Britanei spun că angajatorii britanici de-abia acum încep să realizeze care sunt efectele.

Fluxurile de lucrători migranți au scăzut de la referendumul UE. Migrația netă a lucrătorilor UE a scăzut cu aproape trei sferturi. Cifrele arată o scădere de la 207.000 în 2015-16 la 58.000 în 2019-20, ca efect post-Brexit.

Numărul lucrătorilor din țările UE, cum ar fi Polonia, a început să scadă în această perioadă, migrația netă scăzând de la 69.000 în 2015-2016 la -16.000 până în 2019-2020. Odată cu instaurarea Brexit-ului, condițiile de muncă în Marea Britanei s-au schimbat, iar asta a influențat și forța de muncă legală, condițiile fiind unele greu de atins.

Patronul unei firme de taximetrie din Wolverhampton a instruit și angajat, recent, 20 de șoferi români, fiind acuzat că nu oferă slujbele britanicilor. Derek Merry, patronul unei companii care furnizează peste 8.000 de șoferi de taxi în Marea Britanie, preferă să caute șoferi în România, Grecia, Spania, Polonia sau Republica Cehă, pe care îi instruiește gratuit, pentru ca apoi să îi angajeze.

El a negat acuzațiile ce li se aduc șoferilor de taxi străini din Wolverhampton, precum că nu ar îndeplini standardul de cunoaștere a limbii engleze, necesar pentru a se înțelege cu pasagerii. Cu ajutorul său, 20 de șoferi din România au reușit să își ia într-o lună licențele de la consiliu, după ce au trecut testele.

Merry a spus că lucrătorii britanici nu au pierdut nimic, deoarece puțini dintre ei aplică pentru un astfel de loc de muncă. „Cred că este din cauza sistemului social ridicol din această țară”, a spus el. „Acesta nu încurajează industria.” El a mai spus despre șoferii români că vin dintr-o țară unde salariul minim este mult mai scăzut decât în Marea Britanie și că unii dintre ei sunt foarte bine educați.

Numărul românilor care au aplicat până pe 31 decembrie 2020 pentru statutul de rezident, în Regatul Unit al Marii Britanii, este unul absolut impresionant. Anunțul făcut de curând vine și în contextul Brexit, aflându-se în acest mod și cifra reală a cetățenilor plecați la muncă în Anglia.

Până la data de 1 ianuarie din acest an, numărul românilor care au aplicat la statutul de rezident în Marea Britanie se apropia de jumătate de milion de persoane. Mai exact, a fost vorba despre 498.700 de români care au aplicat pentru respectiva viză de ședere, valabilă în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Cifra oficială, făcută publică de curând, a fost înregistrată de către autoritățile britanice, prins sistemul EU Settlement Scheme (n.r.: Schemei de Stabilire). Aplicația le-a fost pusă la dispoziție tuturor cetățenilor europeni care își doresc să locuiască, în continuare, în Anglia.

Față de datele comunicate anterior de Home Office, valabile pentru finalul anului 2019, se constată o creștere a numărului de aplicații trimise în luna ianuarie a.c. de către cetățenii români (63.000)”, a transmis Ambasada României la Londra, pe contul oficial de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *