UK.Ultima serie de controale in casele romanilor din Regat s-a lasat cu amenzi de £10.000:”Stau cate 23 de oameni intr-o casa cu doua dormitoare”

Potrivit cotidianului londonez Barking and Dagenham Post, polițiști și ofițeri de imigrație împreună cu reprezentanți ai consiliului local au descins la o casă închiriată pe numele unor români, în urma unor plângeri cu privire la numărul mare alcelor care locuiesc acolo. În cele trei dormitoare ale casei din Chadwell Heath unde, potrivit legii, nu pot sta mai mult de cinci persoane, locuiau cel puțin opt, cinci bărbați și trei femei.

Niciunul nu avea cheile de la locuință, motiv pentru care au fost somați să o părăsească în termen de șapte zile. Într-o cameră erau cinci saltele, se arată în articolul menționat, iar locatarii pretindeau că sunt acolo de cu o noapte în urmă. Cei cinci au spus că au închiriat camera de la un chiriaș pe nume Constantin, tot român, și au spus că zece dintre ei au ajuns cu microbuzul săptămâna trecută. La fața locului a fost prezent și un polițist român, care a fost și translatorul echipei de control.

Pentru a-și dovedi eligibilitatea de a rămâne în Marea Britanie, cei controlați trebuie să demonstreze, pe parcursul unei luni, că sunt angajați cu forme legale, studenți, persoane auto-suficiente, persoane care desfășoară activități independente sau sunt în căutare de muncă, a declarat unul dintre ofițeri de imigrație.

La o altă casă locuită tot de români au fost găsiți 12 adulți care locuiau în trei camere, mult peste limita admisă de cinci persoane. Două saltele se aflau în magazia din grădină. Proprietarul a pretins că nu știa câți oameni locuiesc în casă. Oficiali ai Consiliului Harrow au percheziționat o locuință din Edgware, nordul Londrei, în care trăiau mai mulți români, în urma sesizărilor vecinilor.

Aceștia, scrie Daily Mail, s-au plâns că locuința este supraaglomerată și că oamenii de acolo au strâns un morman de gunoaie. Inspectorii au găsit 23 de oameni, toți români, înghesuiți în „paturi suprapuse” și împărțind o singură baie.

Apartamentul era închiriat pe numele unei familii de români, formată din cinci persoane, inclusiv un copil de două luni. Potrivit proprietarilor apartamentului, celelalte 23 de persoane ar fi subînchiriat camerele de la aceștia.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Harrow a declarat că ocupanții trăiau în “condiții îngrozitoare”, cu “umezeală și murdărie peste tot”. Proprietatea nu avea alarme de fum și a avut o curte infestată cu șobolani.

Marea Britanie: Doi români denunțați de un albanez că nu respectă auto-izolarea. Unul a fost expulzat

Marea Britanie impune persoanelor care sosesc pe teritoriul ei din țări cu risc epidemiologic crescut auto-izolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. Printre aceste țări se află și România, având o rată crescută a infecțiilor cu virusul COVID-19.

Cetățenii români care sosesc în Regatul Unit trebuie să stea în izolare la domiciliu pe perioada menționată. Până de curând, această regulă impusă de guvernul britanic funcționa pe bază de sfat, iar poliția nu efectua foarte multe verificări ale persoanelor aflate în izolare.

Însă, după creșterea cazurilor și ratelor de infecție din Marea Britanie, auto-izolarea la domiciliu este OBLIGATORIE și se pedepsește cu amenzi în cuantum de 10.000 de lire sterline.

Boris Johnson, prim-ministrul britanic a declarat că poliția va efectua numeroase verificări, solicitând și ajutorul armatei pentru a se asigura că virusul va fi ținut sub control. El a declarat că pe lângă amenzile care au fost majorate, persoanele care încalcă regulile pot primi și alte diverse sancțiuni.

În urma confuziei pe care numeroși cetățeni români o aveau cu privire la perioada de izolare în Marea Britanie, neștiind dacă este obligatorie sau nu, majoritatea nu respectau această regulă. În contextul acestor controale, la domiciliul declarat al persoanei , poliția a verificat de două ori, 2 cetățeni români, frați, sosiți în Marea Britanie, din România pe data de 1 februarie.

Cei doi frați aveau aceeași domiciliu, pe care l-au completat în formularele lor atunci când au ajuns pe teritoriul Regatului Unit. Ei locuiau într-o casă cu încă 3 persoane, două dintre persoane fiind  de origină poloneză, iar cealaltă fiind de origină albaneză.

Cetățeanul albanez, fiind foarte speriat de efectele virusului, știind că frații s-au întors din România, a anunțat autoritățile după ce a observat că ei sfidează regula izolării la domiciliu în mod constant. Autoritățile au venit să verifice acest lucru, în a 4-a zi în care cei doi trebuiau să se afle în auto-izolare la domiciliu, însă ei erau plecați la muncă, fiind angajați ca „dryliners”.

Cei doi români au declarat că încalcă regula izolării din cauza faptului că nu își pot permite să stea acasă, altfel își vor pierde locul de muncă. Ei au adăugat că au nevoie să muncească, altfel nu s-ar putea întreține. Polițiștii i-au amendat în primă fază, cu amenda minimă, în valoare de 1.000 GBP.

Românii nu au ținut de cont de amenda dată de polițiști și au plecat din nou la muncă. Într-una din seri, cetățeanul albanez a început să fie volent și recalcitrant, acuzându-i pe români că îl pun în pericol și că l-ar putea îmbolnăvi, iar unul din ei l-a lovit, cauzându-i răni la nivelul feței.

A doua zi după incident, albanezul a anunțat din nou autoritățile care au venit să verifice declarațiile. De această dată, românii au primit amenzi usturătoare în valoare de câte 10.000 GBP, iar unul dintre ei a fost expulzat de pe teritoriul Regatului Unit din cauză că efectuase și alte infracțiuni și fusese acuzat de agresiune și vătămare corporală în repetate rânduri.

Decizia luată de către autoritățile britanice este consecința legii de deportare a imigranților care săvârșesc infracțiuni pe teritoriul Regatului Unit. Această modificarea legislativă se aplică tuturor celor peste 3 milioane de cetățeni ai UE din Marea Britanie care vor încălca legile țării, chiar dacă au drept de ședere.

Se vehiculează faptul că această regulă va fi mai dură de la începutul anului următor, potrivit planului de imigrație  post-Brexit, al ministrului britanic de interne Priti Patel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *