UK.Ultima combinatie a romanilor din Regat i-a lasat cu gura cascata pe britanici:”Au luat ajutoarele financiare din Anglia si au plecat inapoi in Romania”

Peste 190.000 de cetățeni români și bulgari au cerut ajutoare financiare în Marea Britanie, în timpul crizei sanitare. Numărul este de trei ori mai mare decât în anii precedenți, când au fost aproximativ 66.000, potrivit publicației The Telegraph. Conform cifrelor prezentate de autoritățile britanice, numărul cetățenilor UE care solicită ajutoare sociale s-a dublat în timpul pandemiei, pe fondul temerilor că mulți dintre ei trăiesc în străinătate, dar primesc în continuare bani.

Cetățenii români cu „settled status” sunt în continuare eligibili pentru milioane de lire sterline de beneficii și permisii prin Acordul de retragere, în ciuda faptului că au părăsit Regatul Unit. Peste 100.000 de cetățeni UE au renunțat să se întoarcă în Europa, potrivit unei noi analize a Oficiului Național de Statistică (ONS), deși unii experți susțin că numărul ar putea fi de mai multe ori mai mare din cauza problemelor legate de modul în care sunt colectate datele.

Atât Departamentul pentru Muncă și Pensii (DWP), cât și HM Revenue & Customs (HMRC) nu pot spune cu exactitate câți dintre cei care au plecat au solicitat prestații din străinătate. O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat, pentru sursa citată: „Aceasta este o problemă care ne îngrijorează. Există 6,2 milioane de cetățeni UE care au acces la beneficii, credite fiscale, concedii pe perioada pandemiei.

Acești bani pot fi deseori revendicați de cei care s-au întors acasă, în țările lor. Nu e corect sau sustenabil pe termen lung. Este un aspect pe care va trebui să îl analizăm.”

Potrivit experților în migrație, cetățenii UE de vârstă activă au fost printre cei mai afectați de pandemie, din cauza numărului de persoane care lucrează în industria ospitalității și în comerțul cu amănuntul, care au fost închise în timpul perioadelor de lockdown.

Șomajul în rândul cetățenilor UE din Marea Britanie a sărit de la trei procente înainte de pandemie la șase procente vara trecută.

Numărul celor care solicită prestații pentru persoanele în vârstă de muncă a crescut cu 104%, de la 380.000 în noiembrie 2019 la 780.000 în noiembrie 2020, potrivit datelor DWP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *