UK.Tot mai multi romani se lovesc de refuzuri la intrarea in Regat:”Credeam ca va fi mai bine,nu mai rau”

Românii care au planuri în Marea Britanie trebuie să ştie că în prima jumătate din 2021, autorităţile au respins intrarea în Regatul Unit peste 50.00 de cetăţeni din Uniunea Europeană, dintre care foarte mulţi erau români. Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit. Statistica este una negativă, făcând o  comparaţie cu 2020, când doar 493 de cetățeni UE nu au putut intra în UK.

Acum, dintre cei peste 5000 de respinşi, aproape 3000 au fost din România, adică peste două treimi. Şi asta s-a întâmplat în ciuda faptului că pandemia de coronavirus a redus numărul total de călătorii. În timp ce normele intrate în vigoare după Brexit permit cetăţenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), are altă părere.

Astfel, într-o declaraţie pentru Euronews, el a precizat că numărul din ce în ce mai mare al cetăţenilor UE respinşi la frontierele britanice reprezintă semnul timpuriu al „impactului sfârşitului liberei circulații”.

În primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 dintre cetăţenii respinşi au venit din România. Statistica ratei de refuz pentru români a crescut cu 867% în primele trei luni.

În aceeaşi situaţie sunt şi bulgarii, care la fel ca românii, nu au primit explicaţii clare pentru motivele respingerii intrării în Marea Britanie.

300 de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021. În 2020 au fost respinşi doar 19. Şi asta nu a fost tot pentru cei menţionaţi. Cei mai ghinionişti dintre ei au fost închişi câteva zile în centrele de detenţie din cauza unor probleme cu documentele.

Cei mai „norocoşi” au fost întorşi la controalele din porturile cu feriboturi sau la terminalul feroviar Eurostar din Paris. Mai sunt şi 738 de cetăţeni români expulzaţi după aterizarea pe aeroporturi sau terminalele de feriboturi din Marea Britanie, conform The Guardian.

Guvernul britanic a adoptat noi legi ce îi permit refuzarea intrării anumitor cetățeni europeni pe teritoriul Regatului Unit.

Cetăţenii Uniunii Europene care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare nu vor mai putea intra în Marea Britanie, a anunțat Ministrul britanic de Interne.

Măsura a intrat în vigoare odată cu încetarea libertății de mișcare în Regatul Unit, ca urmare a ieșirii din UE. Regulile care se aplică cetățenilor UE sunt cele care se aplică deja cetățenilor non-UE. Interdicția de intrare pe teritoriul Marii Britanii se aplică următoarelor categorii de cetățeni UE:

  • Infractori care au o condamnare de cel puțin un an de închisoare
  • Infractori care au o condamnare mai mică de un an de închisoare, în cazul cărora Ministerul de Interne face o evaluare a întregului cazier penal și verifică dacă au legături de familie în UK
  • Cetățeni UE care nu au fost condamnați la închisoare, dar care au comis acte de hărțuire sexuală, de exemplu, sau al căror comportament se consideră că este împotriva binelui public
  • Cetățeni UE care au o condamnare de orice fel în ultimele 12 luni și vor să intre pe teritoriul marii Britanii pentru prima dată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *