UK.Strigat de disperare al unui roman din Regat care lucreaza in agricultura:”Hai sa va arat cum se castiga banii la -10 grade”

Unii dintre cei care pleacă din România pentru a face bani în afară muncesc uneori în condiții  vitrege, precum acest român din Anglia. În agricultură, mai ales în Marea Britanie, munca nu este ușoară, în special când temperaturile coboară către limita înghețului. Cosmin, un tânăr din Anglia care lucrează în agricultură s-a filmat în timp ce adună varză, pe un câmp înghețat, în condiții extreme.

El le arată celor din România cum câștigă el banii cu care va veni acasă de Crăciun ca să „le dea lor bere”. „Pentru prietenii mei, care, când o să vin acasă, îmi cer bere și suc. Ia uitați fraților aici! Munciți cu mine în așa ceva să vă mai dau eu vouă bere și suc?! Stați voi cu mine prin gheața asta să vă dau eu vouă bere? Așa se muncește în Anglia: Prin gheață, prin frig, prin zăpadă, prin orice. Și vin să vă dau vouă bere acuma, de Crăciun, când vin acasă?!“, este mesajul lui Cosmin.

Agricultura din Regatul Unit, in colaps. Fermierii cer întoarcerea românilor la muncă

Agricultura din Regatul Unit este aproape de colaps din cauza lipsei forței de muncă, iar fermierii din Marea Britanie pun presiune pe guvern să relaxeze condițiile de muncă pentru lucrătorii români și bulgari. Brexitul și pandemia de i-a adus pe britanici în pragul falimentului. Agricultura este unul dintre domeniile afectate de lipsa lucrătorilor proveniți din România, Bulgaria și alte state din Uniunea Europeană, potrivit ProTv

Fermierii sunt disperați și îi cer premierului Boris Johnson să relaxeze condițiile de acces pe piața muncii din Regat, astfel încât lucrătorii din afara Marii Britanii să-și reia locurile de muncă pierdute după ieșirea țării din UE.

Situația este gravă în zootehnie, unde proprietarii de porci atenționează că sunt în situația de a incinera sute de mii de porci din cauză că nu au personal calificat pentru a lucra în abatoare. Sophie Hope (36 de ani) deține o fermă de porci în Gloucestershire și spune că sectorul zootehnic este aproape de dezastru.

„Nimeni nu vrea să-și ucidă animalele, dar știu deja un fermier care a sacrificat 1.000 de purcei săptămâna aceasta și un altul care iese din afacere după 50 de ani”, a dezvăluit ea într-un interviu pentru The Mirror.

Fermierii din Regat i-au cerut premierului să includă meseria de măcelar pe lista celor pentru care se impun măsuri speciale.

Săptămâna trecută, Guvernul britanic a acordat 5.000 de vize de muncă pentru șoferii profesioniști din UE. Necesarul ar fi de 100.000 de șoferi. Proprietarii de firme de transport au crescut și salariile, însă interesul românilor nu mai e la fel de mare ca înainte de pandemie.

Explicația e că un contract de muncă în Regat este pe perioadă determinată (cu viză), iar șoferii nu văd un avantaj real în asta. Mulți s-au întors în țară sau au preferat să încerce piața muncii din alte țări din Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *