UK.Situatia nu e deloc roz.Regatul amana relaxarea totala a restrictiilor in timp ce mai multe zboruri Anglia-Romania au fost anulate

Regatul Unit se află în faţa unui nou val de infectări, determinat de varianta coronavirusului depistată iniţial în India, mult mai contagioasă, a avertizat luni unul dintre consilierii guvernului de la Londra, microbiologul Ravi Gupta, care a recomandat amânarea ridicării complete a restricţiilor prevăzută pentru 21 iunie. În faţa riscului unui nou val de contaminări, acesta a sugerat guvernului condus de Boris Johnson să amâne cel puţin câteva săptămâni relaxarea totală a restricţiilor antiepidemice, stabilită pentru 21 iunie.

Numărul noilor cazuri creşte exponenţial şi cel puţin trei sferturi dintre aceste noi cazuri de COVID-19 sunt cu varianta indiană a coronavirusului, a arătat consilierul guvernamental Ravi Gupta.

„Desigur că numărul cazurilor este relativ redus deocamdată, dar toate valurile încep cu un număr redus de cazuri care se multiplică fără să le observăm şi abia mai târziu devin explozive, deci ceea ce vedem aici sunt semnele unui început de nou val”, a declarat microbiologul Ravi Gupta, profesor la Universitatea Cambridge.

Un avertisment similar a fost transmis şi de Adam Finn, membru al comitetului britanic de vaccinare şi imunizare, care a estimat că data fixată pentru ridicarea restricţiilor trebuie revizuită, dată fiind noua situaţie provocată de varianta indiană.

El a amintit că în trecut au fost luate decizii „când a fost prea târziu. Le-am temporizat şi am ajuns astfel să avem mari valuri de infectări”, a spus Finn.

După aceste declaraţii, ministrul britanic al mediului, George Eustice, a reafirmat că guvernul va decide la 14 iunie, în funcţie de evoluţia datelor, dacă ridică sau nu complet restricţiile. „Nimic nu este exclus”, a punctat ministrul Eustice.

Marea Britanie este una dintre cele mai avansate ţări în campania de vaccinare anti-COVID-19, circa 25,3 milioane de persoane din populaţia sa totală de aproape 65 de milioane de locuitori primind până în prezent ambele doze de vaccin.

România a instituit carantin pentru o perioadă de 14 zile, pentru cetățenii care sosesc în România din Marea Britanie, cu anumite excepții.

Și Franța a introdus restricții pentru călătorii din Marea Britanie, pe fondul îngrijorării cu privire la răspândirea rapidă a variantei Covid-19 din India. Germania a impus o carantină de două săptămâni britanicilor care au sosit săptămâna trecută. Austria va interzice zborurile directe din Marea Britanie, de la 1 iunie.

Marea Britanie nu mai ridică restricțiile. Regatul Unit se îndreaptă spre un nou lockdown general.

În Marea Britanie, cazurile de coronavirus sunt în creștere la nivel național, fiind raportate 60 de decese între 24 și 30 mai – o creștere cu 42,9% comparativ cu ultimele șapte zile, după cum arată MailOnline.

Guvernul de la Londra a avertizat luni că Marea Britanie se află în pragul unui nou val de infectări impulsionat de tulpina indiană.

De asemenea, s-a recomandat amânarea ridicării complete a restricţiilor prevăzută pentru 21 iunie, relatează agenţiile DPA şi EFE. Ministrul britanic al Afacerilor, Paul Scully, a declarats că „urmărește cu îngrijorare ce se întâmplă cu spitalizările”.

Acesta a subliniat că s-a pus accentul pe „accelerarea” vaccinării persoanelor cu a doua doză – despre care se crede că va crește în mod semnificativ protecția împotriva coronavirusului. Oamenii de știință din Marea Britanie avertizează că varianta indiană a coronavirusului este „un vulcan” care poate cuprinde toată țara.

Prof. Ravi Gupta, membru al grupului consultativ al guvernului, a sugerat că ziua libertății programată pentru 21 iunie ar trebui amânată „cel puțin câteva săptămâni, probabil o lună”.

Asociația medicală britanică insistă, de asemenea, că lupta împotriva bolii se află într-un „moment esențial”, iar Boris Johnson trebuie să respecte promisiunea de a fi ghidat de „date”.

Într-o declaraţie acordată postului BBC, guvernul britanic a avertizat că, deşi numărul total al noilor infecţii în Marea Britanie este relativ redus, în mare măsură datorită programului de vaccinare, cel al noilor cazuri creşte exponenţial şi cel puţin trei sferturi dintre aceste noi cazuri de COVID-19 sunt cu varianta indiană a coronavirusului.

Ministrul britanic al mediului, George Eustice, a reafirmat că guvernul va decide pe 14 iunie, în funcţie de evoluţia datelor, asupra ridicării complete a restricţiilor antiepidemice şi ″nimic nu este exclus″⁣.

Marea Britanie este una dintre cele mai avansate ţări în campania de vaccinare anti-COVID-19, circa 25,3 milioane de persoane din populaţia sa totală de aproape 65 de milioane de locuitori primind până în prezent ambele doze de vaccin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *