UK.S-a umplut paharul pentru romanii din Regat:”E sclavie moderna,dupa 12 ani in Anglia, ma intorc acasa, mi-a lasat un gust amar”

Un român a sunat în direct la postul de radio LBC și a spus că trebuie să părăsească Marea Britanie după 16 ani în care a trăit și a muncit acolo, din cauză că simte că „oamenii s-au întors împotriva lui” după votul pentru Brexit. Apelantul, Claudiu, i-a spus realizatorului Matt Frei că, deși iubește Marea Britanie și tot ceea ce a făcut pentru el, simte că oamenii „îl privesc urât” pentru că e român „încă de la Brexit”.

„Sunt doar o altă ființă umană”, a spus el, „obișnuiam să lucrez pentru o companie mare din Marea Britanie … Sunt și antrenor de tenis și am rămas fără slujbă, fără bani și mi s-a oferit loc de muncă în România ca asistent de antrenor de tenis”, a spus Claudiu.

„O parte din Marea Britanie tocmai a devenit agresivă cu oamenii ca mine și este un sentiment care nu îmi place”, a spus Claudiu, „dacă îi spun cuiva că sunt din România dintr-o dată simt ceva de genul „oooh, stai puțin, tipul acesta este român”.

„A existat această fugă de oameni care au venit din Europa de Est în ultimii ani și într-o măsură înțeleg de ce oamenii spun că ne-am săturat de toate astea. Am venit în Marea Britanie cu un scop; am vrut să înțeleg cultura, limba, pentru a înțelege oamenii. Am făcut tot ce am putut pentru a face parte din acea societate și am plătit o grămadă de bani pentru a mă educa, pentru a învăța limba, pentru a avea sculptura mea duminicală, am simțit că fac parte din acea societate”, a conchis Claudiu.

Roman din UK, angajat la ALDI, rupe tacerea: “Ma obliga sa scanez 1000 de produse pe ora, altfel ma dau afara”

Un român de 28 de ani, fost angajat al lanțului german de supermarketuri ALDI din Marea Britanie a făcut dezvăluiri șocante despre felul în care compania își tratează angajații. El a povestit pentru Daily Mail că un casier trebuie să scaneze 1000 de produse pe oră, adică un produs la 3,5 secunde, altfel riscă să fie concediat. Andrei Ignătescu care a lucrat la un magazin ALDI din Ely, Cambridgeshire, spune că numărul de produse care li se cerea să fie scanate într-o oră nu era unul realist și era folosit pentru a ține personalul sub presiune.

Românul spune că dacă nu îndeplineai acest obiectiv, atunci trebuia să participi la o întâlnire de evaluare a performanțelor. La a treia abatere, erai concediat. Ignătescu a spus că s-a plâns managerilor de acest lucru, însă nu a fost ascultat. Ei i-au spus că daca nu îi convine, sunt destui care ar putea să îl înlocuiască.

Se așteaptă să fii un robot”, a declarat românul. Șefii puneau cotele fiecăruia pe peretele cantinei. Unii, spune Andrei Ignătescu, se luptau pentru a ajunge la 800 de scanări pe oră.

Reprezentanții companiei au negat faptul că fostul angajat ar fi ridicat această problemă cât timp a lucrat la ALDI. Ei au mai spus că opiniile românului nu sunt reprezentative pentru ceilalți 29.000 de salariați. Un purtător de cuvânt a declarat că personalul este încurajat să fie cât mai eficient posibili, lucru ce ajută la menținerea prețurilor mici. Acesta a mai spus că ALDI are cele mai mari salarii din Marea Britanie din această industrie.

Marea Britanie. Roman angajat Amazon, a ajuns sa doarma prin trenuri in urma unui accident de munca: “Au refuzat sa imi ofere orice ajutor medical”

Un român care a lucrat pentru Amazon spune că a fost nevoit să trăiască în trenuri și în gări după ce a rămas pe străzi în urma unui accident în care și-a rupt un picior. Mihai Călinescu, în vârstă de 29 de ani, a suferit un accident în luna ianuarie a acestui an, însă i s-a spus că nu este eligibil pentru a primi ajutor de șomaj.

Mihai, originar din România, a fost nevoit să plece din casa pe care o avea închiriată în Birmingham, după ce a rămas fără loc de muncă. A petrecut zile întregi trăind în trenurile și pe platformele gărilor West Midlands, în timp ce căuta de muncă.

„Mergeam din tren în tren, în fiecare zi, din Birmingham în toată regiunea”, a povestit Mihai pentru Birmingham Live, citat de The Sun. „Era singurul loc unde puteam dormi și unde era cald. Mergeam pe toată rețeaua de căi ferate sărind din tren în tren. La sfârșitul zilei, coboram și dormeam pe un peron, până când trenurile porneau din nou. Am făcut asta timp de trei zile”, a mărturisit românul.

El a spus că atunci când și-a rupt piciorul nu a avut dreptul la un ajutor medical, așa că a trebuit să își lase locul de muncă în speranța că va primi ajutor de șomaj până va putea lucra din nou. Însă a fost declarat neeligibil pentru a obține un ajutor bănesc de la statul britanic.

Mihai a venit în Marea Britanie în 2015 și lucra pentru Amazon în Rugeley, Staffordshire. Acum doarme pe canapeaua unui prieten din Birmingham, dar se teme că va trebui să se întoarcă în România dacă nu va găsi de muncă în curând.

„Oricine solicită un ajutor de la stat trebuie să fi plătit asigurarea națională pentru a fi eligibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Muncă și Pensii, potrivit The Sun. Însă Mihai nu este eligibil din cauză că nu a lucrat continuu în ultimii patru ani.

Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Întrucât dreptul său de a locui în Marea Britanie se bazează pe statutul său de persoană în căutarea unui loc de muncă, el nu este eligibil pentru alte ajutoare, cu toate acestea l-am direcționat către organizații locale de sprijin. Aceste reguli au fost aplicate încă de dinaintea referendumului pentru  și nu au existat nicio schimbare în ceea ce privește accesul la beneficii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *