UK.Romanii cu certificate verzi din Regat,nu le pot folosi in Romania:”Fac scandal degeaba,nu-i putem primi”

Certificatul verde este cerut în România atât în mall-uri, cât și la cinematografe, teatre, săli de sport sau instituții publice. Bine de știut pentru românii stabiliți în străinătate este că documentul eliberat de țara de ședere le este recunoscut aici doar dacă vin din state UE ori dacă apar pe lista terțelor aprobate de Comisa Europeană.

„Avem probleme cu românii care au certificate de Marea Britanie. Nu se pot valida și nu le-am dat voie să intre în mall. Fac scandal, dar nu-i putem primi. Nici nu știm de ce nu apar în platformă”, a povestit paznicul unui complex comercial din Ploiești.

Răspunsul este simplu! Marea Britanie nu are acord de recunoaștere cu UE. În prezent, sunt recunoscute doar certificatele Covid din țările membre UE și din cele aflate în afara blocului comunitar, dar care fost aprobate de Comisia Europeană.

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE aplică timp de 12 luni, începând cu 1 iulie 2021. Comisia va prezenta un raport Parlamentului European și Consiliului cu trei luni înainte de data încetării aplicării regulamentului.

Alături de acest raport, Comisia ar putea propune, dacă este cazul, prelungirea lui, în funcție de evoluția situației epidemiologice în contextul pandemiei.

La intrarea în România, sunt cerute teste călătorilor sosiți din UK numai în două cazuri: pentru cei care rămân în România pentru mai puțin de 72 de ore și pentru copiii între 12 și 16 ani. În ambele cazuri sunt necesare teste PCR, testele rapide nefiind admise.

Călătorii care vin din UK în România trebuie să intre în carantină la domiciliu timp de 14 zile dacă nu pot dovedi fie că au fost vaccinați cu ambele doze cu cel puțin 10 zile în urmă, fie că au avut boala în ultimele 90 de zile dinaintea intrării în România. Sunt scutiți însă de carantină la sosire toți copiii până la 12 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *