UK.Romanii au inceput sa se trezeasca cu banii confiscati si conturile bancare inchise pentru ca nu aveau adresa de resedinta in Regat

Un roman, aflat in Marea Britanie s-a trezit cu politia la usa și conturile bancare blocate, dupa ce a vrut sa trimita familiei sale, care se afla in Romania, 1.000 de lire sterline prin intermediul PayPal. Intr-una din zile, romanul numit Pavel P. (acesta a cerut ca identitatea sa completa sa ramana confidentiala) a trebuit sa trimita in tara, familiei suma de 1.000 de lire. Membrii familiei sale aveau nevoie urgent de aceasta suma pentru a rezolva o problema medicala.

Romanul a depus suma de 1.000 lire în contul său bancar pentru a o putea trimite familiei, urmand ca dupa sa isi deschida contul de PayPal. Cand a vrut sa faca viramentul pe contul de PayPal al sotiei, i-a aparut un mesaj in care scria ca banca nu autorizeaza transferul, iar contul sau bancar a fost blocat. Acesta a incercat de mai multe ori sa efectueze transferul, insa nu a fost aprobat.

Din cauza comisioanelor mari de la Western Union, MoneyGram, si alte companii de transfer de bani, a incercat sa trimita la sfatul unor prieteni banii prin PayPal.

Romanul a povestit ca nu era angajat cu contract de munca in Marea Britanie, ci lucra la negru, fara actele necesare. In momentul cand a vazut ca banca i-a blocat contul, acesta s-a gandit ca va fi chestionat cu privire la provenienta sumei pe care a depus-o.

El a fost contactat de catre banca si i s-a cerut sa furnizeze o adresa de resedinta in Marea Britanie. Din pacate, romanul nu avea niciun act legal prin care sa demonstreze ca locuieste aici, acesta facand rost de o camera prin subinchiriere de la un alt roman.

Totusi, el a furnizat bancii adresa la care locuieste, sperand ca i se va debloca contul bancar. Insa, acesta a asteptat si suma de bani a ramas in continuare blocata, la fel si contul. La o luna de la acest incident, romanul s-a trezit cu politia la usa, care dorea sa verifice suspiciunea de frauda.

In casa in care locuia romanul, cu 3 dormitoare, mai locuiau inca 7 persoane, de diferite nationalitati. Politia i-a perchizitionat pe toti și a verificat casa pentru a vedea ce bunuri se afla in ea. Doi dintre colocatarii sai au fost deportati pentru savarsirea de infractiuni minore pe teritoriul Regatului Unit.

Romanului i s-a cerut sa demonstreze provenienta banilor si i s-a inchis contul definitiv la banca Lloyds, din cauza faptului ca nu a reusit sa furnizeze o adresa de resedinta. Totodata, nu i s-a returnat suma de bani pentru ca nu a reusit sa justifice provenienta.

UK.Peste 50.000 de romani au primit scrisori in care sunt informati ca li se vor inchide conturile bancare

Banca Lloyds a trimis deja scrisori către 50.000 de clienți, inclusiv celor care au reședința în Romania, Olanda, Slovacia, Germania, Irlanda, Italia și Portugalia, pentru a-i anunța de închiderea conturilor din UK. Și Barclays a confirmat că și-a înștiințat clienții care locuiesc în afara UK, dar nu a spus câte notificări a trimis. O purtătoare de cuvânt Barclays a declarat pentru The Times: „Produsele noastre, Barclays UK, sunt concepute pentru clienții din Marea Britanie. Continuăm să examinăm serviciile pe care le oferim clienților din Spațiul Economic European, iar clienții afectați vor fi contactați direct.

Pentru a putea păstra clienții care nu pot furniza o adresă de reședintă din UK, ar trebuie să solicite licențe bancare din fiecare stat membru, dar această acțiune ar presupune costuri pentru care bancherii consideră că nu merită efortul. Lloyds, Barclays și Coutts au trimis deja scrisori expaților prin care i-au anunțat că nu vor mai putea fi clienții lor după 1 octombrie 2021. Și alte bănci, precum NatWest, se gândesc să facă acest lucru.

Termenii pentru închiderea contului vor depinde de tipul de produs pe care îl deține un client, dar vom da întotdeauna o notificare clienților.”

Mii de cetățeni ai Romaniei s-ar putea confrunta cu probleme de acces la serviciile esențiale, deoarece guvernul refuză să elibereze dovezi fizice ale dreptului lor de a locui în Marea Britanie. Schema de soluționare acordă cetățenilor UE dreptul de a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Spre deosebire de ceilalți cetățeni străini, aceștia nu primesc un permis de ședere biometric care să dovedească statutul lor.

În schimb, trebuie să acceseze baza de date online a Home Office de fiecare dată când trebuie să prezinte dovezi ale eligibilității. Procesul, care solicită solicitanților să aibă un smartphone și un acces fiabil la internet, face parte dintr-un plan guvernamental de eliminare treptată a permiselor imprimate pe hârtie și de a face întregul serviciu de imigrare digital.

Dar înseamnă că cei cu statut stabilit și furnizorii de servicii trebuie să negocieze o secvență de conectări, e-mailuri și coduri de partajare pentru a confirma eligibilitatea lor. Și criticii susțin că provocările sistemului online le-ar putea împiedica să acceseze locuri de muncă, locuințe și tratament medical.

„Multe pot merge prost – întreruperile tehnologice, persoanele care nu pot naviga în sistemul digital și furnizorii de servicii care nu doresc să se angajeze în el”, spune Maike Bohn, cofondator al grupului de suport the3million, care militează pentru un document de rezervă imprimat pe hârtie în timp ce sistemul digital va fi pus la punct.

„Nu vrem să se dezvolte o societate pe două niveluri în Marea Britanie: cetățeni britanici și non-UE care își pot dovedi dreptul la muncă și acces la asistență medicală oricând, oriunde, pur și simplu prezentând un card fizic sau pașaport – și cetățeni UE care nu pot . ”

Romanii, aflati in imposibilitate de a accesa credite

Problemele apar deja pentru persoanele care au încercat să utilizeze noul sistem. Spre exemplu, lui S. Iftimie i-a fost anulată oferta unui împrumut de 50.000 de lire sterline pentru îmbunătățirea locuinței, când banca lui a insistat asupra dovezii statutului pe care el il detine.

„Am trimis atât o copie a scrisorii mele de la biroul de interne care confirmă faptul că mi s-a acordat statutul de decontat, cât și codul de acțiune pentru verificarea stării mele online”, a spus el. „Royal Bank of Scotland [RBS] a refuzat să accepte aceste informații.

La sfatul unui consilier de împrumut, am tipărit documentele Home Office, inclusiv capturi de ecran de pe site-ul Home Office care arată că am concediu pe perioadă nedeterminată și le-am adus într-o sucursală bancară.

„Și acest lucru a fost respins. Mi s-a spus în mod diferit că nu au auzit niciodată de statutul stabilit și au fost neputincioși să schimbe ce formă de dovadă ar putea accepta. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *