UK.Romanii au inceput sa aplice pentru ajutorul de £1875/ luna:”Se face cerere on-line si banii se acorda pe o perioada de 3 luni”

Noua schema de ajutor financiar din partea guvernului britanic, si cea de a 4-a de la inceputul lockdown-ului, a intrat in vigoare incepand de la 1 martie. Romanii pot incepe sa depuna cererile online, iar toate criteriile necesare sunt descrise in continuare. Guvernul va plăti o treime din orele pe care angajații nu le lucrează până la un plafon, angajatorul contribuind și el cu o treime. Prima subvenție va acoperi profiturile în valoare pe 3 luni de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii iunie. Aceasta valoreaza 20% din profiturile medii lunare și va ajunge la un maximum de 1875 lire în total.

Românii din Marea Britanie pot aplica pentru ajutorul de 697 lire sau 1.875 lire de la 1 martie. Pentru a proteja locurile de muncă viabile ale întreprinderilor care se confruntă cu o cerere mai mică în lunile de iarnă din cauza situatiei actuale, pentru a-și menține angajații, s-a conceput o schemă de sprijin care se va prelungi incepand cu 1 martie 2021 și va dura 3 luni.

Patronii firmelor își vor plăti în continuare angajatul pentru timpul lucrat, dar costul orelor pe care angajatul nu le lucrează va fi împărțit între angajator, Guvern (prin sprijin salarial) și angajat (printr-o reducere salarială), iar angajatul își va păstra locul de muncă.

Guvernul va plăti o treime din orele pe care angajații nu le lucrează până la un plafon, angajatorul contribuind și el cu o treime. Acest lucru le va asigura angajaților să câștige minimum 77% din salariile lor normale, acolo unde contribuția guvernului nu a fost plafonată.

Angajatorii care utilizează schema de sprijin pentru locuri de muncă vor putea, de asemenea, să solicite bonusul de păstrare a locurilor de muncă dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Suma oferită pentru angajați de către guvern este în valoare de 697,92 lire pe lună.

Toți angajatorii cu un cont bancar din Marea Britanie și sisteme PAYE din Marea Britanie (nici angajatorul, nici angajatul nu trebuie să îl fi folosit anterior); întreprinderile mari vor trebui să îndeplinească un test de evaluare financiară, astfel încât schema este disponibilă numai pentru cei a căror cifră de afaceri este mai mică acum decât înainte de a se confrunta cu dificultățile cauzate de pandemie.

Angajații trebuie să se afle în statul de plată PAYE al unui angajator la 1 martie sau înainte de această dată, (asta înseamnă o trimitere de informații în timp real (RTI) care notifică plata către angajatul respectiv la HMRC trebuie să fi fost angajat la sau înainte de 1 martie 2021). Pentru a sprijini locuri de muncă viabile, pentru primele trei luni ale schemei, angajatul trebuie să lucreze cel puțin 33% din orele obișnuite. După 3 luni, Guvernul va analiza dacă va crește acest prag minim de ore.

Angajații vor putea activa și opri sistemul și nu trebuie să lucreze după același tipar în fiecare lună, dar fiecare aranjament de lucru de scurtă durată trebuie să acopere o perioadă inima de șapte zile.

Angajații independenți (self employed) – extensia de grant SEISS oferă sprijin pentru lucrătorii independenți. Subvenția va fi limitată la persoanele care desfășoară activități independente, care sunt eligibile în prezent pentru SEISS și continuă activ comerțul, dar se confruntă cu o cerere redusă.

Criteriile de eligibilitate pentru accesarea ajutorului pentru persoanele care desfășoară activități independente, inclusiv membrii de parteneriate:

  • Trebuie să fie eligibili pentru SEISS (deși nu trebuie să fi solicitat subvențiile anterioare)
  • Trebuie să declarați că în prezent tranzacționați activ și intenționați să continuați să tranzacționați
  • Trebuie să declarați că sunt afectați de cererea redusă din cauza COVID-19 în perioada de calificare.

Marea Britanie inchide robinetul pentru romanii muncitori necalificati si cei care nu vorbesc limba engleza

Un document de 10 pagini a fost emis de guvernul britanic, în care se prezintă, sintetic, cum va funcţiona noul sistem de imigraţie. Graniţele Regatului Unit se vor închide pentru muncitorii necalificaţi şi pentru toţi cei care nu vorbesc limba engleză. Oricine vrea să lucreze în Regat, trebuie să aibă o ofertă de muncă cu un prag salarial de 25.600 de lire sterline, însă el va fi coborât la 20.480 acolo unde există deficit de forţă de muncă.

Accesul va fi blocat celor care lucrează pe cont propriu, precum instalatorii polonezi sau muncitorii în construcţii români. La controlul de la vamă nu vor mai fi acceptate cărţi de identitate din ţări precum Italia sau Franţa.

Dreptul artiștilor, al muzicienilor, sportivilor sau altor categorii din lumea divertismentului de a veni să participe la audiții sau spectacole se va menţine.

2 thoughts on “UK.Romanii au inceput sa aplice pentru ajutorul de £1875/ luna:”Se face cerere on-line si banii se acorda pe o perioada de 3 luni”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *