UK.Romani care se intorceau in Anglia pentru a munci,intorsi de la aeroport inapoi in tara.Autoritatile:”Daca nu respectati noile reguli,nu puteti intra”

Românii care obișnuiau să lucreze sezonier în Regatul Unit au devenit principalele victime ale Brexitului. Potrivit autorităților din Marea Britanie, peste 60% dintre cetățenii Uniunii Europene opriți la granițe sunt cetățeni români. Aceștia au fost întorși din drum pentru că nu aveau vize de intrare și nu puteau să-și justifice șederea în mod legal. Uneori, s-a ajuns și în situații absurde, când oamenii erau inclusiv reținuți.

Doar românii care merg în calitate de turiști nu au nevoie de viză, însă au și ei reguli noi de respectat

În primele trei luni ale anului, Regatul Unit a respins accesul în ţară a peste 3.000 de cetățeni europeni, de șase ori mai mulți ca în 2020. Potrivit datelor, peste 2.000, adică mai bine de jumătate, erau români în căutarea unui loc de muncă. Cristian este șofer acolo de mai bine de șase ani și este angajat cu contract de muncă. El povestește cum unii dintre amicii săi care obișnuiau să lucreze sezonier în Anglia au fost acum întorși la graniță.

Cristian Dumitrescu, român din Anglia: ”Au părăsit Marea Britanie mai mult de 6 luni și acum nu se califică. Mulți întâmpină aceleași probleme. Dacă ai părăsit Marea Britanie, în 6 luni nu mai poți lucra. Lucrau în toate domeniile, în construcții, dar cei care nu au aplicat pentru rezidență și nu mai pot intra, nu mai pot lucra”.

Ruptura politică dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană a introdus reguli noi pentru cetățenii străini care își doresc să lucreze.

Românii care sunt deja în Regat au aplicat pentru permisul de ședere, care le permite să vină în țară și să își viziteze familia, însă cei care vor să plece de acum pentru a munci au nevoie de vize. Pentru a primi viza, doritorii trebuie să depună acte prin care să dovedească că au oferte, că vor avea un salariu corespunzător calificării, unde să doarmă și știu limba engleza.

De cele mai multe ori, însă, s-a ajuns în situații absurde, când oamenii au fost reținuți în centre de imigrare și în condiții precare de detenție pentru că nu au putut să își justifice prezența pe teritoriul Regatului.

Reguli noi sunt inclusiv pentru turiști. Dacă stați mai puțin de șase luni, nu sunteți obligați să obțineți viză, însă trebuie să prezentați la intrarea în țară dovada că aveţi rezervată deja cazarea și biletul de întors, dar și să arătați că aveți bani în cont, între 75 și 100 de lire pe zi.

Atenție, pe lângă toate acestea, Marea Britanie este pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, adică intrați în carantină dacă nu sunteți vaccinat, începând cu 1 iunie.

Români refuzați să intre în Marea Britanie. Pentru ce motive au fost refuzați românii la frontiera Regatului Unit

Dintre cetăţenii europeni respinşi la frontierele Marii Britanii în primele 3 luni ale anului 2021, peste 2.000 au venit din România, potrivit datelor. Rata de refuz pentru cetăţenii români a crescut cu 867% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Nu este clar exact de ce atât de mulţi români au fost respinşi.

În primele trei luni ale acestui an, în ciuda faptului că pandemia a redus numărul total de călătorii, Marea Britanie a respins accesul în ţară a 3.294 de persoane din UE, comparativ cu 493 anul trecut. Peste două treimi dintre cei respinşi – 2.118 persoane – sunt din România, informează Mediafax. Cetăţenii bulgari par să fie fost, de asemenea, afectaţi în mod disproporţionat de creşterea ratei de respingere. Trei sute de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu 19 de un an mai devreme.

Majoritatea cetăţenilor UE au fost întorşi la controalele din porturile cu feriboturi sau la terminalul feroviar Eurostar din Paris, 738 fiind expulzaţi după aterizarea pe aeroporturi sau terminalele de feriboturi din Marea Britanie, relatează The Guardian.

Numerele publicate confirmă o tendinţă care a şocat unii călători din UE care s-au trezit închiși zile întregi la centrele de detenţie, după mici probeleme cu documentele. Într-un răspuns în data de 13 mai cu privire la raportul publicat de Politico MAE a precizat că la momentul acela nu mai existau românii în centre de detenţie.

„Din totalul persoanelor cărora le-a fost refuzată intrarea, MAE menţionează că Ambasada României la Londra a fost notificată de către 5 cetăţeni români sau/şi familiile acestora cu privire la plasarea acestora în centre de imigrări de către autorităţile britanice, până la identificarea unei soluţii de revenire în România. MAE precizează că, în prezent, niciuna dintre persoanele în cauză nu se mai regăseşte în centrele de imigrări britanice.

Totodată, cu privire la situaţia a 80 de cetăţeni români din totalul de 150 cărora autorităţile britanice nu le-au permis intrarea în acest stat, MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice s-au autosesizat, în luna martie a.c., cu privire la refuzul permiterii accesului pe teritoriul britanic, la punctul de trecere a frontierei Dover, a două autovehicule care transportau cetăţenii români pentru muncă sezonieră, fără a deţine vizele necesare sau dreptul de muncă conform EU Settlement Scheme”, se precizează în comunicatul trimis de MAE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *