UK.Roman obligat la 11 ore de munca pe zi fara echipament adecvat:”Mi-au dat £20 dupa 10 zile lucrate”

Un muncitor român de la spălătoria auto Shiny din Carlisle nu mai putea sta în picioare, din cauză că apa „îi mâncase picioarele” după ce a lucrat nouă zile la rând fără echipament adecvat, a arătat una dintre victime, în procesul care are loc la Carlisle Crown Court. Cetățeanul român, în vârstă de 39 de ani, a declarat că a primit doar 20 de lire sterline pentru primele nouă zile pe care le-a lucrat la Shiny, la începutul anului 2017.

De asemenea, era „foarte obosit” și flămând, a spus procurorul la Carlisle Crown Court. Sitar Ali și frații Defrim și Jetmir Paci, neagă toate acuzațiile de sclavie modernă ce li se aduc, arată BBC.

Bărbatul a spus că lucra până la 11 ore în fiecare zi. Când a fost întrebat despre pauze, el a spus că nu vorbea engleza și „făcea un gest” către managerul spălătoriei auto, Sitar Ali, „să-l lase să înțeleagă că mi-e foame”.

El a înțeles că atunci când mașinile erau spălate și se terminat munca, putea „merge în pauză”.

Românul a spus că trebuia să fie plătit cu 30 de lire sterline pe zi – iar salariul trebuia să crească – dar a primit doar 20 de lire sterline după ce i-au fost deduse chiria, cheltuielile de transport și un depozit.

Pentru spălarea autovehiculelor, el folosea un burete de tip mănușă, era îmbrăcat în propriile haine și nu a primit niciun fel de îmbrăcăminte de protecție din partea conducerii.

Vorbind despre încălțăminte, bărbatul a spus: „Nu mai puteam sta în picioare. Din cauza apei. Apa îmi mâncase picioarele, ca să zic așa, pentru că lucram continuu de nouă zile”.

Defrim Paci, 42 de ani, și Jetmir Paci, în vârstă de 37 de ani, neagă fiecare două acuzații de conspirație pentru a muncă forțată sau obligatorie și conspirație pentru facilitarea călătoriei în vederea exploatării. Ali, 33 de ani, neagă acuzațiile și, de asemenea, pledează nevinovat de deținerea de bani obținuți ilegal.

Cei trei neagă conspirația care ar fi avut loc între ianuarie 2016 și iunie 2017. Procurorii spun că aceștia au solicitat angajaților lor să efectueze „muncă forțată sau obligatorie” la spălătoria lor auto, arată News and Star.

De asemenea, Sitar Ali a pledat nevinovat pentru o infracțiune de deținere de bunuri criminale. Judecătorul a spus că jurații ar dori să vadă cum au depus mărturia martorii; pentru a vedea care a fost limbajul corporal care este un indicator important. Toți cei trei inculpați au fost eliberați pe cauțiune până la reînceperea procesului care se preconizează că va dura șase săptămâni.

Roman din UK, angajat la ALDI, rupe tacerea: “Ma obliga sa scanez 1000 de produse pe ora, altfel ma dau afara”

Un român de 28 de ani, fost angajat al lanțului german de supermarketuri ALDI din Marea Britanie a făcut dezvăluiri șocante despre felul în care compania își tratează angajații. El a povestit pentru Daily Mail că un casier trebuie să scaneze 1000 de produse pe oră, adică un produs la 3,5 secunde, altfel riscă să fie concediat. Andrei Ignătescu care a lucrat la un magazin ALDI din Ely, Cambridgeshire, spune că numărul de produse care li se cerea să fie scanate într-o oră nu era unul realist și era folosit pentru a ține personalul sub presiune.

Românul spune că dacă nu îndeplineai acest obiectiv, atunci trebuia să participi la o întâlnire de evaluare a performanțelor. La a treia abatere, erai concediat.

Ignătescu a spus că s-a plâns managerilor de acest lucru, însă nu a fost ascultat. Ei i-au spus că daca nu îi convine, sunt destui care ar putea să îl înlocuiască.

Se așteaptă să fii un robot”, a declarat românul. Șefii puneau cotele fiecăruia pe peretele cantinei. Unii, spune Andrei Ignătescu, se luptau pentru a ajunge la 800 de scanări pe oră.

Reprezentanții companiei au negat faptul că fostul angajat ar fi ridicat această problemă cât timp a lucrat la ALDI. Ei au mai spus că opiniile românului nu sunt reprezentative pentru ceilalți 29.000 de salariați.

Un purtător de cuvânt a declarat că personalul este încurajat să fie cât mai eficient posibili, lucru ce ajută la menținerea prețurilor mici. Acesta a mai spus că ALDI are cele mai mari salarii din Marea Britanie din această industrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *