UK.Roman din Regat,satul sa se mai uite in portofel:”Din £2000 pe luna,mai raman cu £400 in mana.Ce sa mai trimit acasa,ca imi ia si comision?”

Remus Lupu, din Lugoj, este un roman care lucreaza la o firma de contructii din Londra. El sustine faptul ca “de aici se face selectia pentru plecarea imigrantilor inapoi in tarile lor pentru ca daca ramai fara serviciu, ramai pe strada pentru ca nu ai bani sa iti platesti chiria. Daca nu ai bani sa iti platesti chiria, nu ai bani nici de mancare. Atunci ajungi sa ramai pe strada si sa furi. Daca ai furat, te prinde Politia, te tine o luna in arest si te trimite acasa”.

„Un european nu are ce sa faca la Londra in afara de a munci si a face 2-3 poze la roata sau la Big Ben cu care se mandreasca apoi ca sunt la Londra. Nu multi vor sa vorbeasca despre viata adevarata de la Londra. Stiti de ce? Pentru ca au un job de mai multi ani, de care trag si cu dintii, sa-l pastreze, iar daca spun ceva de rau, sunt dati afara din companii. Sunt multumiti ca primesc 1700-1800 de lire lunar, insa conditiile de trai nu vi le poate povesti nimeni, nici eu. Romania nu e pregatita pentru a-si primi romanii acasa”.

Lugojeanul a declarat ca foarte multi romani ar vrea sa se intoarca acasa, dar sunt prinsi intr-un cerc vicios din care nu pot sa scape.

„Ar vrea sa plece, dar in momentul de fata nu mai pot pentru ca sunt prinsi de sistem, de contracte. De exemplu, eu castig undeva la 1.300 – 1.400 de lire, dar dau chiria 600 de lire, plus mancare, plus abonament la transport, pe haine, mai raman cu 100 sau 200 de lire. Traiesti cu gandul ca familia spune ‘wow, esti la Londra’, dar nu multi povestesc chestiile astea pentru a nu se face de ras in tara”, a declarat Remus, care a povestit si conditiile in care traiesc muncitorii romani stabiliti la Londra.

„Chiria pe o camera de ¾ este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaleta si zece oameni la bucatarie. Nici in casa nu povestesc multi. Sunt dedesubturi pe care nimeni nu le zice pentru ca nu vor sa spuna cum traiesc la Londra. Daca in Romania sau in alta tara din Uniunea Europeana ar merge zece la acceeasi toaleta ar fi o problema.

Aici nu mai e o problema. Te gandesti ca ai un castig, dar castigul tau se duce pe altceva. Iti trebuie haine, echipamente de lucru, scule daca esti muncitor si la sfarsitul lunii cand tragi linie nu ramai cu nimic”, a mai declarat Remus Lupu, potrivit caruia multi romani ar duce-o mai bine acasa decat la Londra.

„Aici castigi 1.700 de lire si in Romania castigi 1.700 de lei. Din banii astia, in Londra nu te alegi cu foarte mult. Sa zicem ca pui deoparte 200 de lire daca nu bei si nu fumezi. Ei, in Romania daca ai un salariu de 1.7000 de lei, 600 de lei ii pui deoparte.

Elena, soferita pe Uber in Marea Britanie: “Fac £2400 pe luna, sunt destui bani pentru a trai, dar nu mai mult. In Romania viata era mai buna”

Elena Ionescu, împreună cu prietenul ei, au ales să plece din România pentru a o viață mai bună la Londra. Și-au cumpărat două mașini și și-au încercat norocul cu Uber. Situația nu a fost însă așa cum au crezut cei doi că va fi atunci când au plecat din România. Elena a declarat pentru Fiancial Times că a plecat din țară pentru că prietenul său visa să vină la Londra unde credea că va avea o carieră strălucitoare. „Visa să poarte costum și să lucreze într-un birou”, spune Elena, 31 de ani.

La ora 5.30 deschide românca aplicația Uber, în așteptarea clienților. Spune că este periculos pentru o femeie să lucreze noaptea. Lucrează 6-7 zile pe săptămână. În România lucra la compania de electricitate Enel unde se ocupa de contractele cu clienții. „Adevărul este că am avut o viață mai bună în România”, spune ea.

Prietenul ei lucrează tot pe un taxi Uber, de noapte. Încheie tura la 4.30 dimineața. Se văd pentru puțin timp înainte să plece Elena la lucru, la 5.30. „Dacă ne pierdem munca nu vom putea achita mașinile și telefoanele”, este speriată femeia. Spune că câștigă între 300 și 600 de lire sterline pe săptămână, înainte de impozitare. În Londra, spune că aproape tot salariul se duce pe cheltuielile legate de chirie, mașină, benzină, mâncare și telefon.

„Londra este un oraș al sclavilor”, spune Elena Ionescu. „Faci destui bani pentru a trăi, dar nu mai mult. Aproximativ 30 de procente din ei (clienți – n. red.) sunt foarte supărați. Te învinovățesc pentru trafic. Pentru vreme. Strigă și strigă”, continuă femeia. „Ne tratează așa cum nu ar trata niciodată un șofer de Black Cab”, a mai spus Elena.

Ea dă exemplul unei cliente pe care a luat-o din Victoria și a dus-o în Canary Wharf: „S-a aruncat în mașină și a strigat: – Du-mă în Canary Wharf. Am o întâlnire. Când eram aproape, a început să țipe: Ești cel mai prost șofer. Ești cel mai prost șofer pentru că nu te grăbești. Nu pot să fac asta. Îmi pierd licența. Nu este legal. – Tu ești imigrant. Mergi cu viteză pentru că eu te plătesc”.

Femeia spune că după această experiență a început să plângă și s-a gândit să plece acasă.

„Trebuie să renunț la Uber, nu este o slujbă pentru o femeie”, a mărturisit ea. Femeia spune că nu a trăit niciodată cu mai mulți oameni în casă, ca în Londra. „Nimeni nu trăiește așa în România”, spune ea. „Ce avem în Londra. . . nu este viață”, conchide ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *