UK.Roman din Regat,s-a trezit cu politia la usa si contul bancar inchis pentru ca nu a justificat £1000.A primit si amenda pentru ca in casa locuiau prea multe persoane

Un roman, aflat in Marea Britanie s-a trezit cu politia la usa și conturile bancare blocate, dupa ce a vrut sa trimita familiei sale, care se afla in Romania, 1.000 de lire sterline prin intermediul PayPal. Intr-una din zile, romanul numit Pavel P. (acesta a cerut ca identitatea sa completa sa ramana confidentiala) a trebuit sa trimita in tara, familiei suma de 1.000 de lire.

Romanul a depus suma de 1.000 lire în contul său bancar pentru a o putea trimite familiei, urmand ca dupa sa isi deschida contul de PayPal. Cand a vrut sa faca viramentul pe contul de PayPal al sotiei, i-a aparut un mesaj in care scria ca banca nu autorizeaza transferul, iar contul sau bancar a fost blocat. Acesta a incercat de mai multe ori sa efectueze transferul, insa nu a fost aprobat.

Membrii familiei sale aveau nevoie urgent de aceasta suma pentru a rezolva o problema medicala. Din cauza comisioanelor mari de la Western Union, MoneyGram, si alte companii de transfer de bani, a incercat sa trimita la sfatul unor prieteni banii prin PayPal.

Romanul a povestit ca nu era angajat cu contract de munca in Marea Britanie, ci lucra la negru, fara actele necesare. In momentul cand a vazut ca banca i-a blocat contul, acesta s-a gandit ca va fi chestionat cu privire la provenienta sumei pe care a depus-o.

El a fost contactat de catre banca si i s-a cerut sa furnizeze o adresa de resedinta in Marea Britanie. Din pacate, romanul nu avea niciun act legal prin care sa demonstreze ca locuieste aici, acesta facand rost de o camera prin subinchiriere de la un alt roman.

Totusi, el a furnizat bancii adresa la care locuieste, sperand ca i se va debloca contul bancar. Insa, acesta a asteptat si suma de bani a ramas in continuare blocata, la fel si contul. La o luna de la acest incident, romanul s-a trezit cu politia la usa, care dorea sa verifice suspiciunea de frauda.

In casa in care locuia romanul, cu 3 dormitoare, mai locuiau inca 7 persoane, de diferite nationalitati. Politia i-a perchizitionat pe toti și a verificat casa pentru a vedea ce bunuri se afla in ea.

Doi dintre colocatarii sai au fost deportati pentru savarsirea de infractiuni minore pe teritoriul Regatului Unit.

Romanului i s-a cerut sa demonstreze provenienta banilor si i s-a inchis contul definitiv la banca Lloyds, din cauza faptului ca nu a reusit sa furnizeze o adresa de resedinta. Totodata, nu i s-a returnat suma de bani pentru ca nu a reusit sa justifice provenienta.

ANAF-ul incepe monitorizarea atenta a banilor pe care romanii ii trimit acasa din strainatate si provenienta acestora

Directoarea ANAF spune că Fiscul avea acces la informații și banii din conturile românilor de mulți ani, însă modificarea legislativă din acest an are drept scop prevenirea spălării banilor și vine sub forma unei implementări a unei directive europene. ANAF spune că românii corecți nu trebuie să se îngrijoreze.

“Aş dori să clarific două aspecte care au prezentat interes public în această perioadă. Şi mă refer la Registrul central electronic pentru conturi bancare şi la activitatea de executare silită. În legătură cu Registrul central electronic pentru conturile bancare aş vrea să subliniez, aşa cum marea majoritatea a dumneavoastră cunoaşteţi, faptul că Fiscul avea acces la informaţii privind conturile, soldurile aflate în aceste conturi şi rulajele conturilor bancare şi până acum, de mulţi ani, de multă vreme.

Modificarea legislativă ce a fost adoptată reprezintă transpunerea unei directive europene care vizează toate statele membre ale Uniunii. Vorbim deci despre un instrument mult mai eficient de prevenire a spălării banilor şi a combaterii finanţării terorismului. Organizarea Registrului central electronic pentru conturile bancare se integrează perfect în procesul de informatizare al ANAF şi de aceea legiuitorul a ales ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală să administreze acest Registru.

Pe această cale vreau să liniştesc contribuabilii români corecţi subliniind încă o dată că domeniul vizat este cel al spălării banilor şi al combaterii finanţării terorismului, iar interesul din această perspectivă este atât al autorităţilor statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi al cetăţenilor”, a susţinut Călugăreanu, la conferinţa “Bugetul de stat şi bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021”.

Executarea silită în 2021

Un alt subiect de mare interes a fost executarea silită după data de 28 decembrie, şeful ANAF menţionând că activităţile de administrare fiscală au fost reluate treptat, iar după această dată şi până în prezent nu a fost înfiinţată nicio proprire nouă. În această perioadă s-au desfăşurat operaţiuni specifice închiderii anului de stingere şi de distribuţie a plăţilor efectuate de contribuabili.

În schimb, în cursul săptămânii trecute şi al acestei săptămâni toţi contribuabilii care pot beneficia de eşalonarea simplificată au primit prin SPV sau prin alte canale de comunicare materiale informative cu privire la posibilitatea accesării acestor facilităţi ca alternativă la procedura de executare silită.

“Contribuabilii care accesează eşalonarea simplificată – şi aşa cum deja am făcut public – a reprezentat şi pentru noi un mare succes, pentru că numărul contribuabililor care au accesat eşalonarea simplificată este de peste 31.000, în timp ce eşalonările clasice acordate în perioada 2011 şi până în prezent sunt de 13.000, cum spuneam eşalonarea simplificată reprezintă pentru contribuabili o posibilitate de a nu face obiectul executării silite.

Şi cum prea bine cunoaşteţi deja, vorbim de o simplă cerere. Doar o cerere pe care contribuabilul trebuie să o depună. Nu mai vorbim de documente stufoase, de garanţii şi de alte elemente de birocraţie din această perspectivă”, a spus Mirela Călugăreanu.

Ea a fost întrebată despre impactul informatizării ANAF asupra eficientizării activităţii.

“Dacă ne gândim la măsurile pe care deja le-am luat în Agenţie, cuplate cu ceea ce înseamnă digitalizare, adică operaţionalizarea SAF-T-ului, interconectarea caselor de marcat şi implementarea facturii electronice, estimările noastre, ca de altfel şi ale experţilor externi cu care am colaborat şi anul trecut şi colaborăm şi în acest an, sunt că vor contribui la creşterea ponderii veniturilor în PIB între 2,5 şi 3%.

Asta doar din perspectiva eficientizării ANAF, fără să discutăm alte probleme”, a răspuns preşedintele ANAF, conform Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *