UK.Regatul regreta Brexit-ul.Guvernul a decis eliminarea totala a controalelor vamale la intrarea in tara

Un politician european spune că Brexitul a fost o catastrofă pentru Mare Britanie și cauza rafturilor goale din supermarketuri, criza benzinei și penuria șoferilor de camion. Thierry Breton, comisarul pentru piața internă al Comisiei Europene, a declarat marți, 26 octombrie, că Brexitul a fost o „adevărată dramă” pentru Regatul Unit.

„Uitați-vă la ce se întâmplă pe rafturile supermarketurilor, uitați-vă la ce se întâmplă la pompele de benzină, uitați-vă la ce se întâmplă cu deficitul de asistente și de medici, uitați-vă la ce se întâmplă cu deficitul de șoferi de camioane, uitați-vă la ce se întâmplă în sectorul construcțiilor”. A declarat Breton pentru BFM TV. Breton a criticat în mod frecvent decizia Marii Britanii de a părăsi UE – luna trecută avertizând că Brexitul ar fi trebuit „să stimuleze poziția globală a Marii Britanii”, dar fost „aproape invers”.

Comisarul UE a intrat în dispute legate de Brexit privind drepturile de pescuit, producția de doze de imuizare și a criticat Regatul Unit pentru rolul său în acordul ratat de Franța cu Australia, scrie Daily Mail.

„Gândiți-vă că, după ce au spus că ar putea recâștiga prosperitatea, ceea ce a însemnat într-o oarecare măsură că fiecare cetățean al UE să fie dat afară – cel puțin o mare parte dintre ei – ei bine acum trebuie să se întoarcă, pentru că nu mai sunt asistente. Sunt 100.000 de șoferi de camion lipsă… Este ceea ce este și regretăm acest lucru”, a adăugat politicianul francez.

În Marea Britanie, problemele de aprovizionare s-au amplificat din cauza crizei de mână de lucru, în special în transportul rutier, o problemă agravată de Brexit.

Brexitul complică intrarea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, mai ales în domeniul logisticii sau al industriei alimentare. Guvernul britanic a anunţat marţi că amână introducerea controalelor vamale complete asupra importurilor provenite din Uniunea Europeană (UE).

Acesta este un demers „pragmatic”, în condiţiile în care Marea Britanie se confruntă deja cu dificultăţi de aprovizionare.Pentru a acorda mai mult timp întreprinderilor să se adapteze, aceste reguli vor fi amânate până la 1 ianuarie.

Guvernul a decis de asemenea ca, în pofida faptului că declaraţiile şi controalele vamale vor fi introduse la 1 ianuarie 2022 după cum era prevăzut, declaraţiile în materie de siguranţă şi securitate, cum sunt certificatele fitosanitare, să nu fie cerute înainte de 1 iulie 2022.

„Dorim ca întreprinderile să se concentreze mai degrabă pe relansarea lor de după criza sanitară decât să se confrunte cu noi exigenţe la frontieră şi din acest motiv am stabilit un nou calendar pragmatic pentru introducerea de controale complete la frontieră”, a declarat ministrul pentru Brexit, David Frost, într-un comunicat.

„Întreprinderile vor avea acum mai mult timp pentru a se pregăti pentru aceste controale ce vor fi puse în aplicare progresiv pe parcursul anului 2022”, a adăugat Frost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *