UK.Regatul e in colaps dupa plecarea romanilor.Boris Johnson pune presiune pe Guvern pentru a-i primi pe romani inapoi

Agricultura din Regatul Unit este aproape de colaps din cauza lipsei forței de muncă, iar fermierii din Marea Britanie pun presiune pe guvern să relaxeze condițiile de muncă pentru lucrătorii români și bulgari. Brexitul și criza sanitară i-a adus pe britanici în pragul falimentului. Agricultura este unul dintre domeniile afectate de lipsa lucrătorilor proveniți din România, Bulgaria și alte state din Uniunea Europeană, potrivit ProTv.

Fermierii sunt disperați și îi cer premierului Boris Johnson să relaxeze condițiile de acces pe piața muncii din Regat, astfel încât lucrătorii din afara Marii Britanii să-și reia locurile de muncă pierdute după ieșirea țării din UE.

Situația este gravă în zootehnie, unde proprietarii de porci atenționează că sunt în situația de a incinera sute de mii de porci din cauză că nu au personal calificat pentru a lucra în abatoare. Sophie Hope (36 de ani) deține o fermă de porci în Gloucestershire și spune că sectorul zootehnic este aproape de dezastru.

„Nimeni nu vrea să-și sacrifice animalele, dar știu deja un fermier care a sacrificat 1.000 de purcei săptămâna aceasta și un altul care iese din afacere după 50 de ani”, a dezvăluit ea într-un interviu pentru The Mirror.

Fermierii din Regat i-au cerut premierului Boris Johnson să includă meseria de măcelar pe lista celor pentru care se impun măsuri speciale.

În acest moment, autoritățile de la Londra fac eforturi pentru a-i convinge pe șoferii de TIR din România și Bulgaria să accepte contracte de muncă în Regat.

Săptămâna trecută, Guvernul britanic a acordat 5.000 de vize de muncă pentru șoferii profesioniști din UE. Necesarul ar fi de 100.000 de șoferi.

Proprietarii de firme de transport au crescut și salariile, însă interesul românilor nu mai e la fel de mare ca înainte de criza sanitară. Explicația e că un contract de muncă în Regat este pe perioadă determinată (cu viză), iar șoferii nu văd un avantaj real în asta. Mulți s-au întors în țară sau au preferat să încerce piața muncii din alte țări din Uniunea Europeană.

Vine iarna nemulţumirii în Marea Britanie. Este criză de şoferi, e criză de alimente şi e criză de energie. Ar putea urma şi o criză a şomajului.

Britanicii cel mai probabil vor avea parte de un Crăciun negru. Deo­cam­dată, premierul britanic Boris Johnson a evocat ajutorul armatei pentru a face ordine în haosul de la benzinării.

Premierul britanic Boris Johnson resimte presiuni în creştere pentru a lua măsuri suplimentare în scopul diminunării crizei aprovizionării cu care se confruntă Marea Britanie sub dublul impact al Brexitului şi coronavirusului.

Brexitul şi criza coronavirusului au dus la o criză de forţă de muncă, în special de şoferi de camion, în Marea Britanie, aceasta afectând mai întâi aprovizionarea cu alimente şi mai apoi cu carburanţi a ţării.

În condiţiile în care ţara se luptă şi cu o criză de energie şi ar putea asista la o creştere a ratei şomajului, premierul Boris Johnson se află în faţa unei posibile „ierni a nemulţumirii“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *