UK.Regatul a intors spatele romanilor:”E discriminare in toata regula,nu ne lasa sa intram”.MAE a intervenit si cere lamuriri cu privire la controalele efectuate romanilor

Discriminare în toată regula în Marea Britanie. Numărul cetățenilor europeni cărora nu li s-a permis intrarea în Regatul Unit a crescut cu o treime, potrivit noilor date citate de City A.M. Pe măsură ce Ministerul de Interne a intensificat controalele la frontieră , numărul cetățenilor europeni opriți la graniță a urcat la 5.266, în al treilea trimestru al anului trecut, față de 3.955 în trimestrul precedent, a constatat firma de avocatură City Bates Wells.

De asemenea, s-a constatat că cetățenii români reprezintă majoritatea covârșitoare a cetățenilor UE refuzați (56% din numărul total), urmați de bulgari (10%) și de polonezi (7%). Ministerul de Interne a înăsprit progresiv controalele la frontieră începând cu 1 ianuarie 2021. De când Marea Britanie a părăsit UE, 12.515 cetățeni ai UE au fost opriți la granița Regatului Unit, față de doar 1.150 în aceeași perioadă a anului precedent.

Este posibil să apară probleme dacă, de exemplu, oficialii de frontieră au motive să creadă că un cetățean al UE intră în Regatul Unit cu intenția de a lucra și nu deține statutul de imigrare relevant. Cifrele sugerează că cetățenii UE din țările Europei de est sunt controlați de oficialii de frontieră în număr mai mare decât cei ai altor naționalități UE atunci când încearcă să intre în Regatul Unit, potrivit Chetal Patel, partener la Bates Wells.

„În ochii legii, toți cetățenii UE ar trebui tratați în mod egal. Faptul că românii și alte naționalități est-europene continuă să fie afectați în mod disproporționat, indică faptul că ar putea avea loc o anumită profilare”, a adăugat Patel. „Oprirea creșterii abrupte a numărului de cetățeni din UE sugerează că Ministerul de Interne adoptă o abordare dură și pune mai multe întrebări decât de obicei”, a mai declarat reprezentantul firmei de avocatură.

„A fi supus la întrebări intense poate fi o experiență tulburătoare. Multe dintre persoanele care au fost oprite probabil că au încercat să intre în Regatul Unit din motive legitime, cum ar fi vizitarea prietenilor sau a familiei. Aceste ultime cifre nu ajută reputația internațională a Marii Britanii”, este de părere Patel.

MAE cere clarificări cu privire la controalele de frontieră din Marea Britanie care vizează în special românii

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, prin Ambasada României la Londra, clarificări cu privire la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza în special cetățenii români. Potrivit unor date oficiale, peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați în porturi la intrarea în Marea Britanie, după Brexit, provin din România.

MAE s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări de la Ministerul de Interne britanic.

Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office şi Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației.

Totodată, MAE a evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare a aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.

MAE cere o abordare proporționată la frontiera britanică

„Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE”, arată MAE, într-un comunicat de presă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *