UK.Probleme pentru romanii din Regat.Au luat ajutoarele financiare pe nedrept.Guvernul a inceput verificarea conturilor bancare si unde este cazul,banii se restituie

Peste 190.000 de cetățeni români și bulgari au cerut ajutoare financiare în Marea Britanie, în timpul crizei sanitare. Numărul este de trei ori mai mare decât în anii precedenți, când au fost aproximativ 66.000, potrivit publicației The Telegraph. Conform cifrelor prezentate de autoritățile britanice, numărul cetățenilor UE care solicită ajutoare sociale s-a dublat în timpul pandemiei, pe fondul temerilor că mulți dintre ei trăiesc în străinătate, dar primesc în continuare bani.

Cetățenii români cu „settled status” sunt în continuare eligibili pentru milioane de lire sterline de beneficii și permisii prin Acordul de retragere, în ciuda faptului că au părăsit Regatul Unit. Peste 100.000 de cetățeni UE au renunțat să se întoarcă în Europa, potrivit unei noi analize a Oficiului Național de Statistică (ONS), deși unii experți susțin că numărul ar putea fi de mai multe ori mai mare din cauza problemelor legate de modul în care sunt colectate datele.

Atât Departamentul pentru Muncă și Pensii (DWP), cât și HM Revenue & Customs (HMRC) nu pot spune cu exactitate câți dintre cei care au plecat au solicitat prestații din străinătate.

O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat, pentru sursa citată: „Aceasta este o problemă care ne îngrijorează.

Există 6,2 milioane de cetățeni UE care au acces la beneficii, credite fiscale, concedii pe perioada pandemiei.

Acești bani pot fi deseori revendicați de cei care s-au întors acasă, în țările lor. Nu e corect sau sustenabil pe termen lung. Este un aspect pe care va trebui să îl analizăm.”

Potrivit experților în migrație, cetățenii UE de vârstă activă au fost printre cei mai afectați de pandemie, din cauza numărului de persoane care lucrează în industria ospitalității și în comerțul cu amănuntul, care au fost închise în timpul perioadelor de lockdown.

Șomajul în rândul cetățenilor UE din Marea Britanie a sărit de la trei procente înainte de pandemie la șase procente vara trecută. Numărul celor care solicită prestații pentru persoanele în vârstă de muncă a crescut cu 104%, de la 380.000 în noiembrie 2019 la 780.000 în noiembrie 2020, potrivit datelor DWP.

UK.Sah-mat pentru romanii din Regat.Guvernul a stabilit,in urma verificarilor efectuate,ca suspenda ajutoarele financiare pentru europeni, pentru 5 ani

Cetățenii UE din Marea Britanie nu vor mai putea solicita beneficii – inclusiv credit universal – timp de cinci ani. Secretarul pentru muncă și pensii, Thérèse Coffey, a anunțat noul sistem de beneficii post-Brexit. Acesta înseamnă că toți imigranții sunt tratați la fel – indiferent de unde au sosit. Conform noilor reguli, alocațiile pentru copii nu vor mai fi plătite pentru copiii care nu locuiesc în Marea Britanie.

Coffey a salutat sistemul de asistență socială post-Brexit ca unul care „restabilește corectitudinea” prin „tratarea în egală măsură a migranților din UE și din afara UE”. Ea a spus: „Este corect ca oamenii care se stabilesc în Marea Britanie să plătească în sistemul fiscal pentru o perioadă rezonabilă de timp înainte de a putea accesa sistemul de beneficii”. Anterior, europenii puteau solicita beneficii în primul an de viață în Marea Britanie. Noile reguli vor intra în vigoare de la 1 ianuarie pentru oricine se mută în Marea Britanie începând cu anul viitor.

Coffey a spus:

„Marea Britanie a văzut sfârșitul liberei circulații și intrarea în vigoare a unor norme mai echitabile privind beneficiile pentru noii migranți din UE” De asemenea, va fi introdus un sistem de imigrare bazat pe puncte, ceea ce înseamnă că europenii care doresc să se mute în Marea Britanie vor trebui să vorbească engleza și să aibă o ofertă de muncă.

În schimb, șansele migranților din UE de a obține o viză de muncă vor fi aceleași ca și pentru solicitanții din alte părți. Cetățenii UE care locuiesc deja în Irlanda și oamenii din Irlanda nu vor fi afectați de noile reguli. Guvernul a dezvăluit că înainte de referendumul Brexit din 2016, au fost plătite alocații pentru 32.000 de copii care nu locuiesc în Marea Britanie.

Viaţa a sute de mii de cetățeni ai UE care trăiesc și muncesc în Marea Britanie, printre care și romani, s-a schimbat complet după 30 iulie, când au intrat în vigoare noi reguli.

Termenul limită actual pentru depunerea de cereri în sistemul de înregistrare a cetăţenilor UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme, EUSS) a fost 30 iulie.

Obţinerea acestui statut le-ar permite să continue să trăiască şi să muncească în Marea Britanie, odată ce perioada de tranziţie post-Brexit şi de liberă circulaţie s-a încheiat.

Riscurile pentru cetăţenii UE care nu au depus cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale – ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap.

Zeci de mii de cetăţeni eligibili care trăiesc în Regatul Unit încă nu au depus cerere. Ultimele date oficiale indică 5,4 milioane de cereri depuse pentru un statut de rezident în Marea Britanie, din care 4,9 milioane au fost aprobate.

Marea Britanie: Unii cetățeni ai Uniunii Europene vor avea interdicție de a intra pe teritoriul Regatului Unit

Guvernul britanic a adoptat noi legi ce îi permit refuzarea intrării anumitor cetățeni europeni pe teritoriul Regatului Unit. Cetăţenii Uniunii Europene care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare nu vor mai putea intra în Marea Britanie, a anunțat Ministrul britanic de Interne. Măsura intră în vigoare odată cu încetarea libertății de mișcare în Regatul Unit, ca urmare a ieșirii din UE.

Regulile care se vor aplica cetățenilor UE sunt cele care se aplică deja cetățenilor non-UE. Interdicția de intrare pe teritoriul Marii Britanii se va aplica următoarelor categorii de cetățeni UE:

  • Infractori care au o condamnare de cel puțin un an de închisoare
  • Infractori care au o condamnare mai mică de un an de închisoare, în cazul cărora Ministerul de Interne face o evaluare a întregului cazier penal și verifică dacă au legături de familie în UK
  • Cetățeni UE care nu au fost condamnați la închisoare, dar care au comis acte de hărțuire sexuală, de exemplu, sau al căror comportament se consideră că este împotriva binelui public
  • Cetățeni UE care au o condamnare de orice fel în ultimele 12 luni și vor să intre pe teritoriul marii Britanii pentru prima dată

„Pentru prea mult timp, regulile UE ne-au forțat să primim în țară infractori periculoși din străinătate, care abuzează de valorile noastre și ne amenință stilul de viață. Marea Britanie va fi mai sigură mulțumită unui control mai ferm și mai corect la graniță safer, unde infractorii din străinătate vor fi supuși acelorași reguli, indiferent de naționalitate”, a declarat ministrul britanic de Interne Priti Patel, conform unui comunicat al ministerului.

Cetățenii UE vor putea fi expulzați pentru infracțiuni minore, în ciuda faptului că aceștia au permis de a rămâne, arată planul de imigrație post-Brexit al Ministrului de Interne britanic, Priti Patel

Normele care permit expulzarea infractorilor străini, dacă reprezintă o amenințare pentru Marea Britanie, vor viza în special hoții de buzunare și pe cei care fură din magazine, și vor fi aplicate începând cu prima lună din anul următor.

Modificarea legislativă se va aplica tuturor celor peste 3 milioane de cetățeni ai UE din Marea Britanie, în procesul de acordare a dreptului de ședere. Colin Yeo, avocat de imigrare, a avertizat că decizia este „o schimbare majoră” în legea actuală care necesită „o evaluare a proporționalității și o amenințare actuală din partea persoanei care se confruntă cu deportarea”.

Mă așteptam ca numărul cetățenilor UE deportați să crească substanțial începând cu ianuarie 2022.

Măsura îi va viza chiar și pe cetățenii UE născuți în Marea Britanie – sau aduși aici în copilărie – dacă nu au dobândit cetățenia britanică, de exemplu, deoarece părinții lor nu pot dovedi că erau stabiliți aici la nașterea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *