UK.Plecarea romanilor i-a lasat masca pe britanici.Patron:”Nu ne asteptam ca Brexit-ul sa aiba un impact atat de negativ”

Angajatorii britanici au probleme în a recruta forţa de muncă necesară pentru a-i înlocui pe muncitorii români care au plecat, arată, într-un interviu pentru RFI, Cristina Irimie, directoarea unei agenţii de recrutare a forţei de muncă din Londra. Potrivit acesteia, afectate de lipsa de forţă de muncă în pandemie sunt sectoarele construcţiilor şi asistenţă socială, iar în domeniul medical este lipsă de asistenţi medicali, scriu RFI şi Economedia.

„Au luat legătura cu mine atât firme din construcţii care sunt contractori general care au lucrări întreg UK-ul, cât şi firme mici şi mijlocii, contractori şi subcontractori, care transmit acelaşi mesaj interesant: că ei nu s-au gândit că va urma o problemă şi că ei abia acum îşi pun problema că ei chiar nu pot să-şi onoreze contractele pe care le au în momentul de faţă, deoarece nu mai au disponibilă forţa de muncă migrantă din Europa de est, preponderent români, pe această piaţă a construcţiilor”, afirmă reprezentanta companiei.

Cristina Irimie subliniază de asemenea că spaţiul liber lăsat de muncitorii români care au plecat în timpul pandemiei acasă nu este umplut de noi veniţi, care întotdeauna suplineau aceste locuri.

Ea susţine că firmele britanice ar trebui să-şi pună nişte semne de întrebare înainte să se întrebe cum vor aplica nou lege a imigraţiei din Marea Britanie. „Din cunoştinţele pe care noi le avem nu cred că vor găsi în România muncitori calificaţi în construcţii care să aibă competenţele lingvistice necesare pentru a trece testul de limbă engleză, corelat cu faptul că în România poţi da într-un singur loc acest test la ora actuală.

Deci, o nepregătire totală, din păcate aşa cum am estimat în decembrie, a angajatorilor britanici pentru ce se va întâmpla după Brexit. Iar în alte domenii precum cel medical sau al asistenţei sociale pur şi simplu migrarea spre Marea Britanie nu mai este o opţiune pentru cei care în continuare pentru cei care vor să plece din România”, afirmă Irimie.

Exodul din Marea Britanie:Peste un milion de oameni, printre care majoritatea romani, au parasit Regatul:”Nu ne aduce nimic bun”

Aproape un milion de oameni au plecat din Marea Britanie pe parcursul anului 2021, într-un context în care pandemia de coronavirus pare să fi determinat cel mai mare exod de lucrători străini înregistrat până acum.

Conform datelor oficiale prezentate marți, Oficiului naţional de statistică (ONS) sugerează că în ultimele trei luni ale lui 2021 în Marea Britanie erau cu 795.000 de lucrători străini mai puţini decât cu un an mai devreme şi cu aproape un milion mai puţini rezidenţi născuţi în străinătate cu vârsta peste 16 ani, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Aceasta, în condiţiile în care Marea Britanie a înregistrat cel mai mare bilanţ al deceselor atribuite coronavirusului de tip nou din întreaga Europă şi a fost afectată în plan economic în mai mare măsură decât orice altă economie majoră. Impactul s-a resimţit mai ales în unele sectoare unde lucrau un mare număr de străini, cum este industria ospitalităţii, notează Reuters.

Cel mai mare exod din Marea Britanie

Cifrele difuzate marţi provin dintr-un sondaj oficial privind piaţa muncii din Marea Britanie şi nu se referă la principalele statistici privind imigraţia, care a fost suspendată din cauza pandemiei, iar Oficiul de statistică a atenţionat că trebuie “folosite cu prudenţă” din mai multe motive.

Mai întâi, metoda de raportare a răspunsurilor la numărul total de britanici porneşte de la premiza că populaţia generală a Regatului Unit a continuat să crească în acelaşi ritm ca înainte de pandemie, ceea ce generează un punct de pornire potenţial eronat. De asemenea, studiul nu ţine cont de fluxurile migraţiei, iar pandemia a determinat înlocuirea interviurilor realizate de Oficiu cu discuţii telefonice, deci este mai greu de spus dacă scăderea numărului de respondenţi străini reflectă într-adevăr o modificare a eşantionului, mai scrie sursa citată.

Potrivit lui Johathan Portes, profesor de economie şi politici publice la King’s College din Londra şi fost responsabil al Departamentului britanic pentru muncă şi pensii, se poate conchide că a avut loc realmente o migraţie în masă.

“Nu am nicio îndoială că am fost martorii celui mai mare exod din Marea Britanie, fără precedent în istoria recentă”, a afirmat Portes, menţionând că e greu de spus dacă aceşti lucrători vor mai reveni după terminarea pandemiei.

De exemplu, cetăţenii Uniunii Europene care nu şi-au făcut formalităţile pentru a se asigura că îşi păstrează dreptul de rezidenţă în Marea Britanie după Brexit s-ar putea confrunta cu dificultăţi legale.

Lucrătorii născuţi în UE reprezintă majoritatea celor plecaţi din Regatul Unit în ultimul an, potrivit cifrelor Oficiului de statistică britanic, iar modul în care calculează ONS face posibil ca cifrele avansate să fie subestimate, a mai remarcat profesorul Portes. În opinia acestuia, alte evoluţii sugerate de datele ONS, cum ar fi întoarcerea din străinătate a peste 1 milion de britanici, par neplauzibile, a mai consemnat Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *