UK.Noile reguli la care se supun romanii la intrarea in Regat, incepand de maine.Passenger locator form si doua teste diferite

România, alături de Austria, Germania, Letonia, Norvegia, Slovacia și Slovenia, a fost trecută de Marea Britanie pe lista verde, care urmează să intre în vigoare duminică, 8 august, de la ora 4.00. Călătorii care vin din aceste țări trebuie însă să se supună unor reguli. Aceste șase țări „au demonstrat că prezintă un risc scăzut pentru sănătatea publică din Marea Britanie”, potrivit guvernului britanic.

Cetățenii români, alături de ceilalți sosiți din țările aflate pe lista verde, trebuie, totuși, să respecte o serie de reguli și cerințe, chiar dacă sunt vaccinați. Înainte de călătorie: să facă un test de Covid-19, de care sunt scutiți doar copii cu vârste de maxim 10 ani; să se programeze și să plătească un test Covid-19 ce trebuie făcut cel mult în a doua zi de după sosirea în Anglia; să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

La sosirea în Marea Britanie: Să facă un test Covid-19 după sosire sau cel târziu până a doua zi. Copiii cu vârste de cel mult 4 ani nu trebuie să-l facă; Călătorii sunt carantinați dacă testul este pozitiv.

De asemenea, cei sosiți trebuie să se carantineze dacă sistemul de urmărire a cazurilor de coronavirus NHS Test & Trace îi informează că au călătorit în Anglia cu cineva testat pozitiv la coronavirus.

În ceea ce privește persoanele care sosesc din Franţa în Marea Britanie, acestea nu mai trebuie să stea în carantină dacă sunt vaccinate cu schema completă.

Atenţie la codul de rezervare a unui test

Autorităţile au dat recent o veste bună pentru românii care vor intra în Marea Britanie de duminica, 8 august 2021. Decizia are legătură cu strategia de relansare prudentă a călătoriilor internaţionale, astfel că Guvernul Marii Britanii a anunţat că noua listă va intra în vigoare de mâine, 8 august.

În actualul context pandemic, România a fost trecută pe „lista verde” a statelor cu risc scăzut pentru sănătatea publică.Nu doar România a fost inclusă pe „lista verde”, ci şi Austria, Germania, Slovacia, Slovenia, Letonia şi Norvegia. Măsura va fi valabilă de la 8 august, cu începere de la ora 04:00 (n.r. – ora Angliei).

În comunicatul autorităților britanice se mai arată că persoanele care vin din țările aflate pe lista verde nu mai intră în carantină.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a subliniat că în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este implementat un sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate.

Astfel, testarea și carantina sunt individualizate în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, care generează Covid-19.

În funcție de rata de infectare, statele vor fi încadrate într-una dintre cele trei liste: roșie, portocalie și verde. La sosirea în Marea Britanie, cetăţenii care provin din state trecute pe „lista verde”, trebuie să prezinte un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ. De asemenea, ei trebuie să aibă formularul passenger locator form.

Totodată, nu trebuie să le lipsească acel cod de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosirea în Regatul Unit. Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu.

La sosirea în Marea Britanie, călătorii care vin din ţări trecute pe „lista portocalie” trebuie să prezinte un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ. La fel, şi ei trebuie să prezinte formularul passenger locator form, dar şi codul de rezervare a două teste (ziua a doua și ziua a opta) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Testele vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare. Mai departe, este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru 10 zile.

Opțional, se poate rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu, dar mai multe detalii pot fi consultate pe gov.uk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *