UK.Noile reguli au intrat in vigoare la frontierele Romaniei.Test PCR obligatoriu si carantina pentru neimunizati

Noile reguli pentru românii care se întorc în țară din străinătate au intrat în vigoare de astăzi. Românii care vin din Marea Britanie și din alte țări din afara Uniunii Europene au obligativitatea să prezinte un test RT-PCR. Persoanele ne-imunizate vor intra în carantină. Durata acesteia se va reduce doar prin prezentarea unui test PCR negativ, făcut înainte de revenirea în țară. Testul va fi obligatoriu pentru cei care vin din țări din afara Uniunii Europene.

Mulți dintre românii care au ajuns vineri la vama Borș nu aveau nici test, nici nu erau imunizați, așa că trebuie să intre în carantină. Oamenii erau nemulțumiți de aceste măsuri, motivând că au venit doar pentru câteva zile, pentru sărbători, relatează corespondentul Digi24. Noile reguli de carantină pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terțe sunt stabilite în funcție de riscul de infectare și se aplică până pe 8 ianuarie 2022.

Cine intră în carantină

Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zonele VERDE și GALBEN:

  • NU intră în carantină persoanele imunizate sau trecute prin boală;
  • Carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care:
  • Persoanele care nu prezintă dovada imunizării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

Sosirea în România a persoanelor care vin din state terțe (altele decât UE și spațiul european)

NU intră în carantină persoanele imunizate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national.

Carantină pentru 10 zile la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care persoanele nevaccinate ori cele care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, cu condiția să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national, indiferent de zona de risc în care sunt încadrate statele din care vin.

Carantină pentru 14 zile pentru persoanele care intră în România și NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *