UK.Muncitor roman:”Au inceput sa ne caute nod in papura si la locurile de munca.Vor sa se asigure ca avem toate actele in regula”

Oficialii din partea Immigration Enforcement vor verifica toți cetățenii europeni la locurile de muncă pentru a vedea dacă au actele necesare pentru a rămâne în Marea Britanie din iulie. Cetățenii UE, inclusiv românii, vor primi un termen de 28 de zile pentru a solicita statutul stabilit dacă sunt „descoperiți” de Immigration Enforcement fără documentația corectă începând de astăzi.

Cei care au locuit și au lucrat în Marea Britanie înainte de Crăciunul anului trecut, care s-au născut sau dețin pașapoarte către statele membre ale UE, au avut timp până miercuri, 30 iunie, să solicite statutul stabilit. Se crede că există o „restanță” de aproape 400.000 de cereri care urmează să fie procesate de Home Office.

Până în prezent, au fost depuse peste 5,6 milioane de cereri de către oamenii care speră să rămână în Marea Britanie după Brexit, inclusiv peste 276.000 de cetățeni ai UE care locuiesc în Scoția. Guvernul nu are o cifră exactă a numărului de cetățeni ai Uniunii Europene care trăiesc și lucrează în prezent în țară. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc în Europa.

Agenții guvernamentali din Regatul Unit pentru aplicarea imigrației vor fi trimiși să finalizeze „verificările angajaților” asupra afacerilor și de miercurea aceasta vor putea cere cetățenilor UE „documentația” care să dovedească faptul că au dreptul de a lucra în țară.

În cazul în care se constată că nu au actele necesare, le va fi permisă o perioadă de 28 de zile pentru ca aceștia să completeze o cerere, a confirmat Home Office.

O cerere a guvernului scoțian pentru prelungirea termenului pentru cererile cetățenilor europeni care doresc să rămână în Marea Britanie după Brexit a fost respinsă de Westminster.

Ministrul imigrației, Kevin Foster, a fost clar că guvernul britanic „nu va prelungi termenul” de 30 iunie pentru cei care doresc să solicite statutul stabilit.

Domnul Foster a spus: „Vreau să fiu clar, nu vom prelungi termenul. Pur și simplu, extinderea termenului nu este soluția pentru a ajunge la acei oameni care nu au depus încă candidatura și am fi doar într-o poziție mai jos, în care ni se va cere să prelungim din nou, creând mai multe incertitudini.”

„De la 1 iulie, aplicarea noilor legi ale imigrației va introduce un nou pas procedural pentru cei care se consideră cetățeni ai SEE sau membri relevanți ai familiei care ar putea fi eligibili pentru statutul EUSS pe baza căruia au fost rezidenți în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020, dar nu a aplicat până la 30 iunie 2021.

În astfel de cazuri, aplicarea legilor imigrației va emite o notificare de„ 28 de zile pentru EUSS ”pentru a sfătui persoana respectivă să ia măsuri urgente pentru a-și stabili statutul legal, făcând o cerere târzie la EUSS. Acest lucru va trebui făcut în termen de 28 de zile de la emiterea notificării.

UK.Guvernul britanic vrea sa renunte la mana de lucru ieftina din Europa si sa angajeze muncitori britanici. Acest lucru ii afecteaza si pe romani

Cu o zi înaintea expirării termenului până la care cetăţenii comunitari ce doresc să rămână în Regatul Unit pot solicita primirea rezidenţei în această ţară, mesajul guvernului de la Londra este clar: locurile de muncă slab calificate vor trebui să fie acoperite de acum înainte cu lucrători britanici, nu cu imigranţi comunitari, deşi există sectoare, precum HoReCa sau cel al transporturilor, care acuză o lipsă acută de forţă de muncă, relatează marţi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat acestei agenţii, secretarul de stat însărcinat cu imigraţia în Ministerul de Interne britanic, Kevin Foster, a exclus posibilitatea relaxării măsurilor stricte privind imigraţia post-Brexit pentru ca astfel de sectoare să găsească mai uşor forţă de muncă, dar le-a garantat cetăţenilor comunitari care au obţinut un statut de rezident (sau aşteaptă să-l obţină) că le vor fi protejate drepturile.

”Libertatea de circulaţia (cu UE) s-a terminat. Accept că va exista o perioadă de reajustare pentru anumite afaceri, dar imigraţia este parte a strategiei britanice pentru piaţa forţei de muncă. Atunci când există milioane de persoane în şomaj temporar (ERTE) şi mult mai mulţi oameni faţă de martie anul trecut care primesc ajutor de şomaj, ar fi surprinzător ca soluţia pentru acoperirea posturilor vacante să fie angajarea din străinătate sau relaxarea regulilor privind imigraţia”, a explicat oficialul britanic.

Prin urmare, el a îndemnat angajatorii britanici ca pentru muncile slab calificate să caute cu prioritate angajaţi în ţară şi să renunţe la practica de a contracta persoane din străinătate pe care să le plătească cu un salariu minim, mai ales că în lunile următoare în Regatul Unit va înceta programul de şomaj temporar.

În prezent, exemplifică Kevin Foster, în circumscripţia pe care el o reprezintă sunt peste 7.000 de persoane care beneficiază de acest program, multe dintre ele provenite tocmai din sectorul HoReCa ce se plânge acum de lipsa forţei de muncă.

Pe 30 iunie expiră termenul pentru solicitarea rezidenţei în Regatul Unit, în cadrul procedurii #EUSettlementScheme destinată cetăţenilor europeni care se aflau pe teritoriul acestei ţări până la 31 decembrie 2020.

Vor exista totuşi câteva excepţii, cum este cazul persoanelor cu probleme de sănătate, precum şi cel al persoanelor eligibile pentru obţinerea unui statut de rezident în Regatul Unit, dar care nu au solicitat încă acest statut. Persoanele identificate de guvernul britanic că se încadrează în această ultimă situaţie vor primi notificări să solicite un statut de rezident în cel mult 28 de zile.

Conform datelor Ministerului de Interne britanic, au fost primite din partea cetăţenilor europeni circa 5,6 milioane de cereri pentru obţinerea unui statut de rezident în Regatul Unit, majoritatea soluţionate favorabil.

Până la sfârşitul lunii martie 918.270 de cetăţeni români au cerut statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată.

omânii sunt pe locul doi, după polonezi, în ordinea numărului cererilor aprobate. Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent (‘settled status’), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar (‘pre-settled status’), în timp ce procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%.

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de către persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *