UK.Guvernul a inceput sa le bage mana in buzunar romanilor care au beneficiat de ajutoare financiare:”Se cer restituiri de sume”

HMRC a anunțat verificarea populației din Marea Britanie care a beneficiat de ajutoarele guvernamentale oferite până acum pe perioada crizei. Astfel și românii care trăiesc în Marea Britanie și au aplicat și luat ajutoarele nerambursabile din schema furlough vor avea conturile bancare, întreprinderile și locurile de muncă verificate. Guvernul a anunțat că cei care au primit un ajutor mai mare decât ar fi trebuit vor trebui să returneze banii guvernul.

Persoanele care vor fi verificate vor începe să primească scrisori de la HMRC în următoarea perioadă. Până acum, HM Revenue and Customs (HMRC) a trimis 11.000 de scrisori către persoane care sunt bănuite că nu au beneficiat corect de granturile și subvențiile oferite până acum. Autoritatea fiscală britanică a mai trimis anul trecut 24.000 de scrisori similare celor care au spus că au încetat tranzacționarea.

Schema de susținere a persoanelor self-employed și a locurilor de muncă din Marea Britanie a oferit până acum zeci de miliarde de lire sterline celor care au declarat că afacerile și/sau locurilor de muncă le-au fost afectate.

Alți angajați independenți au declarat că au fost excluși de la același sprijin financiar în mod nejustificat. HMRC a trimis scrisori pentru a începe verificarea, celor care au spus și declarat că au încetat tranzacționările, fie în declarația de auto-evaluare din 2019-2020, fie prin modificarea declarației pentru anul precedent.

Dacă au pretins corect, le putem cere o documentație suplimentară pentru a verifica acest lucru. Dacă nu au fost de fapt eligibili și au beneficiat de ajutor, vor trebui să ramburseze subvențiile relevante.

A declarat purtătorul de cuvânt al HMRC.

Oricine a constatat că a solicitat cu bună știință o subvenție pentru care nu era de fapt eligibil, însă acest lucru nu a fost sesizat inițial, ar putea primi o sancțiune financiară.

A adăugat acesta.

Celor care nu răspund la această scrisoare în 21 de zile nu li se va permite să mai aplice pentru niciun fel de subvenție sau ajutor financiar guvernamental până nu vor contacta HMRC pentru declarații. A patra subvenție oferită a început să fie accesată de luna trecută și este încă disponibilă până la 1 iulie.

Guvernul Marii Britanii a anunțat, de asemenea, că va exista o a cincea și ultimă subvenție care va acoperi lunile mai-septembrie. Dacă sunteți eligibil pentru cea de-a cincea subvenție, veți fi anunțat la sfârșitul lunii iulie. Valoarea celei de-a cincea subvenții va fi determinată de cât de mult a fost redusă cifra de afaceri în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021. Ministrul de Finanțe britanic, Rishi Sunak, a anunțat prelungirea schemei de ajutoare pentru salariați până la sfârșitul lunii septembrie.

UK.Bancile au inceput sa trimita scrisori romanilor in care ii informeaza ca li se vor inchide conturile bancare

Banca Lloyds a trimis deja scrisori către 13.000 de clienți, inclusiv celor care au reședința în Romania, Olanda, Slovacia, Germania, Irlanda, Italia și Portugalia, pentru a-i anunța de închiderea conturilor din UK. Și Barclays a confirmat că și-a înștiințat clienții care locuiesc în afara UK, dar nu a spus câte notificări a trimis.

O purtătoare de cuvânt Barclays a declarat pentru The Times: „Produsele noastre, Barclays UK, sunt concepute pentru clienții din Marea Britanie. Continuăm să examinăm serviciile pe care le oferim clienților din Spațiul Economic European, iar clienții afectați vor fi contactați direct.

Pentru a putea păstra clienții care nu pot furniza o adresă de reședintă din UK, ar trebuie să solicite licențe bancare din fiecare stat membru, dar această acțiune ar presupune costuri pentru care bancherii consideră că nu merită efortul. Lloyds, Barclays și Coutts au trimis deja scrisori expaților prin care i-au anunțat că nu vor mai putea fi clienții lor după 1 iulie 2021. Și alte bănci, precum NatWest, se gândesc să facă acest lucru.

Termenii pentru închiderea contului vor depinde de tipul de produs pe care îl deține un client, dar vom da întotdeauna o notificare clienților.”

Mii de cetățeni ai Romaniei s-ar putea confrunta cu probleme de acces la serviciile esențiale, deoarece guvernul refuză să elibereze dovezi fizice ale dreptului lor de a locui în Marea Britanie. Schema de soluționare acordă cetățenilor UE dreptul de a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Spre deosebire de ceilalți cetățeni străini, aceștia nu primesc un permis de ședere biometric care să dovedească statutul lor.

În schimb, trebuie să acceseze baza de date online a Home Office de fiecare dată când trebuie să prezinte dovezi ale eligibilității. Procesul, care solicită solicitanților să aibă un smartphone și un acces fiabil la internet, face parte dintr-un plan guvernamental de eliminare treptată a permiselor imprimate pe hârtie și de a face întregul serviciu de imigrare digital.

Dar înseamnă că cei cu statut stabilit și furnizorii de servicii trebuie să negocieze o secvență de conectări, e-mailuri și coduri de partajare pentru a confirma eligibilitatea lor. Și criticii susțin că provocările sistemului online le-ar putea împiedica să acceseze locuri de muncă, locuințe și tratament medical.

„Multe pot merge prost – întreruperile tehnologice, persoanele care nu pot naviga în sistemul digital și furnizorii de servicii care nu doresc să se angajeze în el”, spune Maike Bohn, cofondator al grupului de suport the3million, care militează pentru un document de rezervă imprimat pe hârtie în timp ce sistemul digital va fi pus la punct.

„Nu vrem să se dezvolte o societate pe două niveluri în Marea Britanie: cetățeni britanici și non-UE care își pot dovedi dreptul la muncă și acces la asistență medicală oricând, oriunde, pur și simplu prezentând un card fizic sau pașaport – și cetățeni UE care nu pot . ”

Romanii, aflati in imposibilitate de a accesa credite

Problemele apar deja pentru persoanele care au încercat să utilizeze noul sistem. Spre exemplu, lui S. Iftimie i-a fost anulată oferta unui împrumut de 50.000 de lire sterline pentru îmbunătățirea locuinței, când banca lui a insistat asupra dovezii statutului pe care el il detine.

„Am trimis atât o copie a scrisorii mele de la biroul de interne care confirmă faptul că mi s-a acordat statutul de decontat, cât și codul de acțiune pentru verificarea stării mele online”, a spus el. „Royal Bank of Scotland [RBS] a refuzat să accepte aceste informații.

La sfatul unui consilier de împrumut, am tipărit documentele Home Office, inclusiv capturi de ecran de pe site-ul Home Office care arată că am concediu pe perioadă nedeterminată și le-am adus într-o sucursală bancară. „Și acest lucru a fost respins. Mi s-a spus în mod diferit că nu au auzit niciodată de statutul stabilit și au fost neputincioși să schimbe ce formă de dovadă ar putea accepta. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *