UK.Britanicilor li se maresc salariile,dar tot nu le place munca:”Poate sa imi dea si £80.000 pe an,tot vreau sa plec”

Criză de șoferi de TIR în Marea Britanie. Industria estimează că există un deficit de aproximativ 100.000 de lucrători în domeniu, ceea ce provoacă în probleme serioase în lanțul de aprovizionare. Pandemia de coronavirus, Brexitul și modificările fiscale contribuie la lipsa șoferilor calificați din Marea Britanie, scrie BBC. Tom Reddy conduce camioane de mai bine de 15 ani, iar salariul său a crescut recent cu 40%, de la 17,50 lire pe oră la 24,50 lire sterline.

„Nu am știut niciodată de asta”, a spus el pentru programul BBC Wake Up To Money. „Dar mi-ar putea da și 80.000 de lire sterline pe an și nu ar fi suficient, vreau să plec.” Reddy spune că este dificil să ai o viață de familie atunci când ai o asemenea slujbă. El acuză dezechilibrul de gen la locul de muncă, precum și rasismul și xenofobia pentru decizia sa de a pleca.

Întârzieri enorme la exemenele pentru șoferi de TIR

Cu toate acestea, el crede că poate fi dificil pentru unii oameni să renunțe: „Pentru mulți dintre noi, este greu să pleci, deoarece nu îți oferă abilitățile pe care și le doresc alți angajatori, chiar dacă este un loc de muncă foarte calificat”.

Sam Waine lucrează ca șofer de livrare pentru distribuitorul de piese auto Euro Car Parts, dar acum încearcă să treacă la conducerea camioanelor.

„Mă bucur de liniște, poți face ceea ce îți place atâta timp cât îți faci treaba – și te simți puțin mai liber”.

Sam a solicitat inițial licența la începutul lunii ianuarie. A durat o lună până i-a ajuns licența provizorie, dar a trebuit să o trimit înapoi din cauza unor greșeli cu privire la categoria care i-a fost acordată. De asemenea, puține teste teoretice și practice au fost disponibile în timpul pandemiei pentru noii șoferi de TIR.

Nick Downing, proprietar și șofer de vehicule grele, are 43 de ani de activitate și a văzut cum industria și condițiile de muncă s-au schimbat de-a lungul timpului.

Condițiile din UE sunt mult mai bune

Când a început activitatea, la sfârșitul anilor 1970, parcarea peste noapte și utilizarea facilităților gratuite în orașe precum băile publice era destul de obișnuită. El spune că majoritatea au închis acum, lăsând puține opțiuni disponibile atunci când conduci în Marea Britanie.

„Pe continent, facilitățile unt mult mai bune decât ale noastre și cred că acesta este o mare parte din motivul pentru care generația tânără nu dorește această muncă”, spune el.

El mai spune că condițiile „se înrăutățesc în fiecare săptămână”, iar oamenii nu sunt adesea foarte înțelegători.

„Suntem plecați cinci sau șase nopți pe săptămână. Vrem doar să ne simțim în siguranță și să avem facilități cu toaletă și duș. Nu cred că cerem mult pentru secolul 21”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *