UK.Britanicii striga dupa romani,dar nu-i aude nimeni.Ferma din Regat ofera £1000 bonus de angajare si £60.000 pe an

Companiile britanice se confruntă cu un puternic deficit de forță de muncă, iar dificultățile în recrutarea personalului s-au accentuat în ultimele săptămâni. Una dintre consecințe pare a fi plecarea lucrătorilor europeni, inclusiv a românilor, din Regat din cauza Brexit, se arată în rapoartele oficiale, citate de Reuters. În jur de 41% dintre companiile britanice cu mai mult de 10 angajați spun că s-au confruntat cu probleme serioase în procesul de recrutare la finalul lunii august și începutul lunii septembrie. Patronii dau vina pe faptul că cetățenii europeni nu mai vin să muncească, ca urmare a ieșirii țării din Uniunea Europeană.

Cea mai gravă situație fiind în sectoare precum transporturi și depozite, acolo unde deficitul de șoferi de camion a dus la probleme grave în livrări și a lăsat numeroase magazine fără stocuri. Deficitul de forță de muncă afectează grav și domeniile ospitalitate, utilități, sănătate sau construcții.

La 1 ianuarie, Regatul Unit a pus în aplicare noi reguli în ce privește imigrația, iar acestea îi obligă pe europenii care nu au obținut dreptul de rezidență să aplice pentru vize de muncă, pentru acestea fiind nevoie de parcurgerea unor pași dificili, costisitori și consumatori de timp.

Numărul europenilor, cât și al românilor angajați în Marea Britanie a scăzut

Numărul de cetățeni europeni angajați în Marea Britanie, între aprilie și iunie, a fost cu 8,7% mai mic decât în perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus, prin comparație cu o scădere de 2,4% în general.

Între mai și august, deficitul de forță de muncă a înregistrat un record – un milion de locuri de muncă nu au putut fi ocupate în Regat în această perioadă. „În unele cazuri, aceste deficiențe duc la situații în care companiile nu pot funcționa în mod efectiv, ceea ce la rândul său duce la frânarea creșterii economice”, spune Sarah Coles, analist la Hargreaves Lansdown.

Angajatorii au cerut guvernului să relaxeze legislația din domeniul imigrației, măcar temporar, pentru a le da timpul necesar să facă programe de training pentru viitori angajați locali, însă această solicitare a fost refuzată de guvernul de la Londra.

Waitrose este unul dintre supermarketurile care oferă salarii sporite și bonusuri inițiale pentru a atrage noi șoferi din UE, în special români și bulgari.

Tesco și Iceland au crescut salariile cu până la 25% și au oferit bonusuri de înscriere de cel puțin 1.000 de lire sterline. M&S oferă, de asemenea, un stimulent de 2.000 de lire sterline. James Clifford, șeful instructorilor auto profesioniști din Anglia a declarat că noii recruți ar putea câștiga până la 60.000 de lire sterline pe an.

UK.Oferta pentru romani:O ferma cauta romani pentru cules broccoli si ofera £240/zi.Contracul este pe termen lung,nu sezonier iar in pauza de masa angajatii sunt serviti cu inghetata

O fermă din Lincolnshire se oferă să plătească romanilor echivalentul a 60.000 de lire sterline pe an – pentru a culege broccoli. TH Clements and Son recrutează, de asemenea, culegători de varză pentru câmpurile sale, la același tarif. Oferă până la 30 de lire sterline pe oră – sau 240 de lire sterline pe zi, ceea ce reprezintă echivalentul unui salariu de 62.000 de lire sterline pe an, relatează Hull Live. Rolurile de la ferma de lângă Boston, Lincolnshire, sunt, de asemenea, locuri de muncă pe tot parcursul anului, în loc de locuri de muncă sezoniere de cules.

Fermele și companiile producătoare de produse proaspete se confruntă cu o lipsă gravă de personal din cauza Brexit, exacerbată de Covid care, combinate, au limitat numărul de lucrători migranți de care depind de obicei pentru a călători în Marea Britanie pentru a munci. Ca urmare, firma de familie, care furnizează, de asemenea, varză de Bruxelles și conopidă marilor furnizori de alimente și supermarketurilor, a fost într-o mare campanie de recrutare.

Într-o postare pe rețelele de socializare, TH Clements a declarat: “Căutăm operatori de teren pentru a ne recolta broccoli. Tarife excelente la bucată, cu potențial de a câștiga până la 30 de lire sterline pe oră și muncă disponibilă pe tot parcursul anului.” Alte imagini de la fermă au arătat muncitorii fiind tratați cu înghețată în timp ce luau o pauză de la câmp. Un comentariu spunea: “Nu, nu: “O altă zi de distracție la soare la T H Clements. Înghețată pentru toată lumea – doar una dintre modalitățile prin care TH Clements se asigură că fiecare angajat știe că este apreciat! Multe mulțumiri celor de la Skinners Ice Cream”.

Oricine este interesat de muncă poate găsi oferta pe pagina de Facebook a companiei. Afacerea din Lincolnshire nu este singura care oferă salarii mari pentru a ajuta la recolte. Site-ul de locuri de muncă Indeed a declarat săptămâna aceasta că numărul celor care au mărit salariile pentru a ajuta la acoperirea lipsei de personal a crescut cu 75%.

Robert Newbery, director regional al Uniunii Naționale a Fermierilor, a declarat pentru Mirror: “Brexit are cu siguranță un impact

“Romanii care puteau circula liber în Europa înainte nu mai pot acum”. Acest lucru vine în timp ce oamenii au fost îndemnați să nu cumpere în panică, în timp ce lanțul de livrare către rafturile supermarketurilor scârțâie sub povara problemelor de personal și a lipsei disperate de șoferi de camioane HGV.

Downing Street a îndemnat oamenii să nu facă stocuri după ce întârzierile în producția de alimente și temerile legate de raționalizarea combustibilului au zguduit consumatorii. Vineri și sâmbătă a fost panică la pompele de benzină din Leeds și Yorkshire din cauza temerilor că nu se livrează suficient combustibil la stațiile de distribuție.

De asemenea, pe rafturile supermarketurilor continuă să existe penurie de alimente și produse, existând îngrijorări cu privire la mesele de Crăciun. Ranjit Singh Boporan, proprietarul Bernard Matthews și 2 Sisters Food Group, care are o fabrică importantă în Scunthorpe, a avertizat asupra unor consecințe grave.

El a declarat: “Au mai rămas mai puțin de 100 de zile până la Crăciun, iar Bernard Matthews și celelalte întreprinderi avicole ale mele lucrează mai mult ca niciodată pentru a încerca să recruteze oameni pentru a menține aprovizionarea cu alimente.”

“Nimic nu s-a schimbat în mod fundamental de când am vorbit despre această problemă în iulie anul trecut. De fapt, nu-mi face nicio plăcere să subliniez faptul că golurile de pe rafturi despre care am avertizat atunci se măresc pe zi ce trece”, a declarat el pentru Sky News.

Între timp, el Guvernul ia în considerare măsuri temporare pentru a rezolva problema lipsei de șoferi de camion care face ravagii în mai multe industrii britanice. No 10 a insistat vineri seară că orice măsuri introduse vor fi “foarte strict limitate în timp”, în contextul în care Boris Johnson ar fi permis miniștrilor să relaxeze regulile de imigrație din Marea Britanie pentru a permite intrarea în țară a mai multor șoferi străini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *