UK.Britanicii s-au tinut de cuvant.Romanilor au inceput sa le fie refuzate Universal Credit-urile si conturile bancare au fost inchise

Lloyds, Barclays și Coutts au trimis deja scrisori expaților prin care i-au anunțat că nu vor mai putea fi clienții lor după 31 decembrie 2021, când Marea Britanie nu va mai fi obligată să respecte regulile bancare comunitare ca urmare a Brexit. Și alte bănci, precum NatWest, se gândesc să facă acest lucru.

Banca Lloyds a trimis deja scrisori către mai mult de 45.000 de clienți, inclusiv celor care au reședința în Romania, Olanda, Slovacia, Germania, Irlanda, Italia și Portugalia, pentru a-i anunța de închiderea conturilor din UK. Și Barclays a confirmat că și-a înștiințat clienții care locuiesc în afara UK, dar nu a spus câte notificări a trimis.

O purtătoare de cuvânt Barclays a declarat pentru The Times: „Produsele noastre, Barclays UK, sunt concepute pentru clienții din Marea Britanie. Continuăm să examinăm serviciile pe care le oferim clienților din Spațiul Economic European, iar clienții afectați vor fi contactați direct.

Problemele apar deja pentru persoanele care au încercat să utilizeze noul sistem. Spre exemplu, clientei M. Tabacaru (clienta a dorit ca numele sa nu-i fie dezvaluit presei) i-a fost anulată oferta unui împrumut de 50.000 de lire sterline pentru îmbunătățirea locuinței, când banca ei a insistat asupra dovezii statutului ei.

„Am trimis atât o copie a scrisorii mele de la biroul de interne care confirmă faptul că mi s-a acordat statutul de decontat, cât și codul de acțiune pentru verificarea stării mele online”, a spus ea. „Royal Bank of Scotland [RBS] a refuzat să accepte aceste informații.

La sfatul unui consilier de împrumut, am tipărit documentele Home Office, inclusiv capturi de ecran de pe site-ul Home Office care arată că am concediu pe perioadă nedeterminată și le-am adus într-o sucursală bancară.

„Și acest lucru a fost respins. Mi s-a spus în mod diferit că nu au auzit niciodată de statutul stabilit și au fost neputincioși să schimbe ce formă de dovadă ar putea accepta. ” Termenii pentru închiderea contului vor depinde de tipul de produs pe care îl deține un client, dar vom da întotdeauna o notificare clienților.”

Mii de cetățeni ai UE s-ar putea confrunta cu probleme de acces la serviciile esențiale, deoarece guvernul refuză să elibereze dovezi fizice ale dreptului lor de a locui în Marea Britanie. Schema de soluționare acordă cetățenilor UE dreptul de a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Spre deosebire de ceilalți cetățeni străini, aceștia nu primesc un permis de ședere biometric care să dovedească statutul lor.

În schimb, trebuie să acceseze baza de date online a Home Office de fiecare dată când trebuie să prezinte dovezi ale eligibilității. Procesul, care solicită solicitanților să aibă un smartphone și un acces fiabil la internet, face parte dintr-un plan guvernamental de eliminare treptată a permiselor imprimate pe hârtie și de a face întregul serviciu de imigrare digital.

Dar înseamnă că cei cu statut stabilit și furnizorii de servicii trebuie să negocieze o secvență de conectări, e-mailuri și coduri de partajare pentru a confirma eligibilitatea lor. Și criticii susțin că provocările sistemului online le-ar putea împiedica să acceseze locuri de muncă, locuințe și tratament medical.

„Multe pot merge prost – întreruperile tehnologice, persoanele care nu pot naviga în sistemul digital și furnizorii de servicii care nu doresc să se angajeze în el”, spune Maike Bohn, cofondator al grupului de suport the3million, care militează pentru un document de rezervă imprimat pe hârtie în timp ce sistemul digital va fi pus la punct.

„Nu vrem să se dezvolte o societate pe două niveluri în Marea Britanie: cetățeni britanici și non-UE care își pot dovedi dreptul la muncă și acces la asistență medicală oricând, oriunde, pur și simplu prezentând un card fizic sau pașaport – și cetățeni UE care nu pot . ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *