UK.Britanicii le duc dorul romanilor:”Au inceput sa fie ca trufele,nu-i mai gasim pe nicaieri.Cu britanicii nu faci treaba, sunt neseriosi”

Pe lângă italieni și polonezi, românii se află printre cele mai numeroase minorități din UE care se află în Marea Britanie, iar numărul acestora este continuă creștere. Cu toate acestea, statisticile demonstrează că în perioada de după vot, numărul cetăţenilor UE care îşi caută un loc de muncă în Marea Britanie a scăzut cu 36%. „Numărul românilor a pornit de la o comunitate de dimensiuni medii spre una de dimensiuni mari. Estimăm că, în acest moment, 1 milion de români locuiesc în Marea Britanie. A doua cea mai numeroasă comunitate din UE, la foarte mică distanţă de cea poloneză”, a punctat Laura Popescu, ambasadorul României în Marea Britanie.

Pentru mulţi britanici, votul a venit cu un set de promisiuni încălcate. Regatul Unit nu a semnat marile acorduri comerciale anunţate, iar exporturile către UE s-au redus cu 50 la sută din cauza birocraţiei. Printre cei care au avut de pierdut în urma acestei decizii sunt şi românii. Marea Britanie a părăsit programul Erasmus, așa încât studenţii români pot învăța la o universitate de top doar dacă plătesc.

„Din acest an, taxele de studiu vor fi mult mai mari, între 16-38.000 de lire, nu se va mai putea primi împrumut guvernamental pentru achitarea acestor studii şi, de asemenea, studenţii vor trebuie să aplice pentru viza de student”, a recunoscut Laura Popescu, ambasadorul României în Marea Britanie.Un studiu recent arată că 43% dintre britanici cred că decizia de a ieşi din UE a fost una bună, în timp ce 46% spun că a fost greşită.

Patronul unei firme de taximetrie din Wolverhampton a instruit și angajat, recent, 20 de șoferi români, fiind acuzat că nu oferă slujbele britanicilor. Derek Merry, patronul unei companii care furnizează peste 8.000 de șoferi de taxi în Marea Britanie, preferă să caute șoferi în România, Grecia, Spania, Polonia sau Republica Cehă, pe care îi instruiește gratuit, pentru ca apoi să îi angajeze.

El a negat acuzațiile ce li se aduc șoferilor de taxi străini din Wolverhampton, precum că nu ar îndeplini standardul de cunoaștere a limbii engleze, necesar pentru a se înțelege cu pasagerii. Cu ajutorul său, 20 de șoferi din România au reușit să își ia într-o lună licențele de la consiliu, după ce au trecut testele.

Merry a spus că lucrătorii britanici nu au pierdut nimic, deoarece puțini dintre ei aplică pentru un astfel de loc de muncă. „Cred că este din cauza sistemului social ridicol din această țară”, a spus el. „Acesta nu încurajează industria.” El a mai spus despre șoferii români că vin dintr-o țară unde salariul minim este mult mai scăzut decât în Marea Britanie și că unii dintre ei sunt foarte bine educați.

Numărul românilor care au aplicat până pe 31 decembrie 2021 pentru statutul de rezident, în Regatul Unit al Marii Britanii, este unul absolut impresionant. Anunțul făcut de curând vine și în contextul Brexit, aflându-se în acest mod și cifra reală a cetățenilor plecați la muncă în Anglia.

Până la data de 1 ianuarie din acest an, numărul românilor care au aplicat la statutul de rezident în Marea Britanie se apropia de jumătate de milion de persoane. Mai exact, a fost vorba despre 498.700 de români care au aplicat pentru respectiva viză de ședere, valabilă în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Cifra oficială, făcută publică de curând, a fost înregistrată de către autoritățile britanice, prins sistemul EU Settlement Scheme (n.r.: Schemei de Stabilire). Aplicația le-a fost pusă la dispoziție tuturor cetățenilor europeni care își doresc să locuiască, în continuare, în Anglia.

Față de datele comunicate anterior de Home Office, valabile pentru finalul anului 2021, se constată o creștere a numărului de aplicații trimise în luna ianuarie a.c. de către cetățenii români (63.000)”, a transmis Ambasada României la Londra, pe contul oficial de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *