UK.Britanicii le-au intors spatele romanilor si au inceput cu amenintari:”Am castigat Brexit-ul, nu mai avem nevoie de mana de lucru ieftina, puteti sa va intoarceti de unde ati venit”

Mai multe familii de români și italieni din York au primit scrisori de amenințare anonime în care li se cere să părăsească Anglia, după ce britanicii „au câștigat Brexitul”. O femeie italiană din York a povestit că atât ea, cât și vecinii ei români au primit această scrisoare prin care sunt invitați, în termeni foarte duri, să părăsească Marea Britanie. „Este timpul să vă întoarceți de unde ați venit. Nu avem nevoie de străini care să ne ocupe locurile de muncă. Nu vom fi fericiți până când nu veți părăsi țara noastră”, se arată în scrisoarea primită de Nicolleta Peddis.

„Nu eram sigură dacă vreau să distribui (scrisoare), dar apoi m-am gândit de câte ori în ultimii cinci ani am fost victima unor episoade și remarci xenofobe și nu le-am împărtășit pentru că era prea dureros pentru a le reda în cuvinte”, a scris femeia pe o rețea de socializare.

„Distribui (scrisoarea) pentru a încuraja pe oricine este victima unor episoade similare să raporteze poliției și să împărtășească dacă vrea să vorbească despre asta”, mai este de părere italianca.

Ea a declarat că scrisorile au fost raportate poliției locale, care a spus că iau situația „foarte în serios” și „investighează pentru a afla dacă este un incident izolat sau dacă altcineva din zonă a mai primit” astfel de hârtii. Femeia a mai spus că atunci când a primit scrisoarea s-a simțit șocată, supărată și tristă.

„Nimic atât de rău nu ni s-a mai întâmplat în York. Acesta este un alt nivel, să primești un astfel de lucru în propria ta casă. Este neliniștitor. Ei știu unde trăim”, a mai spus ea, potrivit Yorkshire Post.

Aproximativ 1.121 de infracțiuni motivate de rasă au fost raportate poliției din North Yorkshire între începutul anului 2018 și sfârșitul anului 2020, potrivit celor mai recente date. Cifra a crescut de la an la an, deși se crede că multe victime ale infracțiunilor motivate de ură nu raportează incidentele poliției. Un purtător de cuvânt al Consiliului York a declarat că este îngrozit de scrisoarea care a fost trimisă mai multor case.

„Am rugat pe oricine care primește această scrisoare sau orice altă infracțiune rasistă sau de ură să o raporteze la 101 acolo unde vor găsi și sprijin”, a spus purtătorul de cuvânt.

UK.Romani cu “settled” status, opriti de autoritati in aeroport si intorsi inapoi in Romania:”Am pierdut atatia bani pe teste si pe kit-uri si nu ne lasa sa intram in tara”

Cetățenii UE care locuiesc și lucrează în Marea Britanie au dezvăluit că se confruntă suspiciuni și amenințări că li se va refuza intrarea în țară pentru prima dată în viața lor, alimentând temeri că oficialii Poliției de Frontieră britanice nu cunosc regulile Brexit.

The Guardian scrie despre cazul lui Marian, un cetățean roman care conduce o afacere IT care a fost reținut pe aeroportul din Heathrow. în ciuda faptului că avea dovada „settled status” și aștepta pașaportul britanic, bărbatul a fost reținut de autorități în aeroport. Acesta spune că drepturile sale i-au fost suspendate din cauza capriciului unui funcționar de la frontieră.

„Am settled status”, a spus el. „Am permis să rămân pe perioadă nedeterminată. Sunt pe cale să devin cetățean britanic. Cum se poate ca un oficial de la frontieră cu pix să suspende aceste drepturi?”, se întreabă Marian. „Ca să fiu direct, evit să mă întorc în Marea Britanie până când nu primesc pașaportul britanic”, a spus acesta din Romania. „Plătesc multe impozite acolo, nu am folosit niciodată serviciul de sănătate, contribui la economie, dețin proprietăți acolo.

Londra este orașul meu preferat, dar acum nu am documente care să arate că pot rămâne acolo”, a spus el, referindu-se la faptul că guvernul a votat împotriva cardurilor de rezidență fizice pentru cetățenii UE. Printre alte cazuri se numără cel al lui Antonio, un însoțitor de bord spaniol care a fost obligat să aștepte 45 de minute pe Aeroportul Gatwick în timp ce oficialii de frontieră căutau să afle dacă are sau nu rezidență în Marea Britanie.

„Pașaportul meu nu a fost asociat cu settled status. Când le-am spus asta, pentru că am aplicat folosind cartea de identitate, ceea ce a fost perfect acceptabil pentru Home Office, mi-au spus că acestea nu mai sunt acceptate la frontieră”, a spus spaniolul.

„Este pentru prima dată când m-am simțit intimidat de un ofițer de poliție care îmi pune întrebări doar pentru că sunt un străin care locuiește în Marea Britanie”, a adăugat el. Un italian, care a sosit pentru un nou loc de muncă la o bancă britanică, s-a confruntat cu oficiali nesiguri de regulile Brexit atunci când a aterizat pe aeroportul London City.

„Am fost escortat într-o sală de așteptare. După aproape trei ore, am fost chemat de un ofițer care mi-a explicat că situația este „un pic cam gri”, deoarece viza mea fusese eliberată în formă electronică și guvernul nu a dat nicio îndrumare cu privire la modul în care aceasta ar fi recunoscută formal/înregistrată pe pașaportul cuiva”, a spus Marco.

Colin Yeo, avocat în domeniul imigrației și autor al blogului Mișcarea liberă, a declarat: „Așa funcționează frontiera și acest lucru s-a întâmplat tuturor celor din afara UE și acum se aplică doar cetățenilor UE. Ideea liberei circulații a fost eliminarea fricțiunilor la graniță. Pentru a reintroduce în mod deliberat (vizele), aceasta trebuia să aibă consecințe.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *