UK.Britanicii au inceput sa stranga cureaua cand vine vorba de romani.Peste 2000 de romani in cautarea unui loc de munca,au fost intorsi de la frontierele Regatului inapoi in Romania

Mii de cetățeni ai Uniunii Europene au primit refuzul de a intra la frontiera britanică, în primele trei luni ale anului 2021, reprezentând o creștere majoră a cazurilor, în ciuda scăderii călătoriilor din cauza pandemiei de coronavirus. Este vorba despre 3.294 de cetățeni europeni blocați intrarea în Marea Britanie în primul trimestru al anului 2021, potrivit noilor date publicate de guvernul britanic. Cifra reprezintă o creștere majoră față de primul trimestru al anului trecut, când mai puțin de 500 de cetățeni UE au fost refuzați la intrarea în țară, deși ratele de călătorie au fost semnificativ mai mari.

În timp ce normele post-Brexit permit cetățenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), a declarat că creșterea numărului de cetățeni UE îndepărtați de frontierele britanice a fost un semn timpuriu al „impactului [sfârșitului] liberei mișcări”.

Morris a declarat pentru Euronews că odată cu sfârșitul liberei circulații, cetățenii UE se confruntă cu o examinare mai profundă la frontiera britanică decât s-ar fi putut aștepta după Brexit.

„Înainte de încheierea liberei circulații, nu existau multe restricții în vigoare și nu trebuia să justificați de ce veneați, dar acum vin oamenii și li se refuză intrarea, deoarece există o suspiciune din partea celor de la frontieră… s-ar putea să vină să se stabilească sau să lucreze sau să încalce într-un alt mod condițiile concediului temporar”, a spus Morris.

„Cred că asta pare să se întâmple”, a spus el. „Oamenii vin și, din orice motiv, sunt suspectați că vin în Marea Britanie să lucreze, mai degrabă decât doar în vizită”. Dintre cetățenii UE care au fost respinși la frontierele Marii Britanii în primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 provin din România, potrivit datelor.

Nu este clar de ce atât de mulți români au fost întorși. „Pare ciudat să existe un astfel de creștere bruscă, în special pentru cetățenii români, deși merită spus că, chiar dacă îi scoți pe români din ecuație, există încă o creștere generală”, a spus Morris.

Într-un caz recent, o femeie care a călătorit în Marea Britanie din Italia pentru a ajuta la îngrijirea copiilor vărului ei a povestit despre clipele de groază prin care a trecut atunci când nu i s-a permis să intre în țară dar, în schimb, a fost dusă la un centru de detenție înainte de a fi deportată în Italia, a doua zi.

„Am crezut că prima mea călătorie va fi o oportunitate și o experiență frumoasă, dar rezultatul a fost complet diferit”, a declarat Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani. Morris este de părere că respingerile vor continua la granița cu Marea Britanie „pe măsură ce oamenii se vor adapta la acest nou sistem”.

Marea Britanie: Românii pot fi opriți pe stradă și verificați de ofițerii de imigrare

Ministrul Imigrației, Kevin Foster, explică într-un interviu acordat Ziarului Românesc ce se va întâmpla, de la 1 iulie, după expirarea termenului de depunere a aplicațiilor pentru rezidența în Regatul Unit a cetățenilor UE. Potrivit acestuia, românii vor fi verificați temeinic la frontieră și chiar opriți pe stradă de către ofițerii de imigrare pentru a fi verificați dacă au sau nu statutul de rezident.

Celor care ar putea să aibă dreptul la rezidență dar nu au aplicat, li se va acorda un răgaz de 28 de zile de la momentul în care au fost contactați, pentru a-și rezolva situația.

De ce românii, care sunt cei mai mulți lucrători temporari care vin in UK, nu beneficiază de reduceri de costuri la vizele de muncă, așa cum se întâmplă cu alte 21 de țări europene?

Acest fapt este legat de o convenție semnată în 1961 (European Social Charter – n.r.) pe care am adoptat-o și pe care alte țări membre au ratificat-o, care prevede o reducere de 55 de lire pentru o viză de muncă. România nu a ratificat această convenție, de aceea nu putem oferi această reducere.”

Pe ce criterii este refuzată intrarea românilor în UK? Este decizia polițistului de frontieră?

Cetățenii români, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, pot vizita UK fără viză, dar trebuie să reamintim oamenilor că, având în vedere pandemia globală, există reglementări semnificative pentru călătoriile internaționale spre UK, așa că este important ca românii să se asigure că planul de călătorie spre UK este în acord cu reglementările de sănătate pentru pandemie, precum și cu reglementările de imigrație.”

Daca un român ajunge la frontieră și vrea să intre in UK, fără a avea settled status, ce se întâmplă?

Dacă nu are un statut prin EU Settlement Scheme (EUSS), ofițerul de frontieră verifică în primul rând dacă respectă regulile de sănătate pentru intrare și dacă călătoria în UK este în acord cu aceste reguli și în al doilea rând, dacă vin aici pentru un scop permis de regulile vizitelor, care exclude, de exemplu, motivul de a munci.

Dacă nu ai fost aici în timpul liberei circulații, vei avea nevoie de o viză înainte de a ajunge la frontieră, nu este permis să vii aici și să muncești, având în vedere că libera circulație s-a încheiat acum.”

Mulți români au fost reținuți deja în centrele de detenție de la graniță și expulzați. Știți care este numărul lor?

„Sunt circumstanțe individuale pe care le cercetăm, există un număr de motive pentru care oamenilor le poate fi refuzată intrarea la frontieră, poate fi legat de încălcările reglementărilor vamale sau de aducerea unor bunuri care nu sunt permise să fie aduse în Marea Britanie, sau, așa cum a fost cu ceva timp în urmă, când circulația internațională era strict restricționată, în Marea Britanie nu puteai vii în vacanță, așa că nu s-a permis intrarea din motive de reglementări de sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *