UK.Britanicii au inceput sa le spuna “pas” romanilor.Peste 2000 de conationali in cautarea unui loc de munca, au fost intorsi de la frontierele Regatului inapoi in Romania

Mii de cetățeni ai Uniunii Europene au primit refuzul de a intra la frontiera britanică, în primele trei luni ale anului 2021, reprezentând o creștere majoră a cazurilor, în ciuda scăderii călătoriilor din cauza pandemiei de coronavirus. Este vorba despre 3.294 de cetățeni europeni blocați intrarea în Marea Britanie în primul trimestru al anului 2021, potrivit noilor date publicate de guvernul britanic.

Cifra reprezintă o creștere majoră față de primul trimestru al anului trecut, când mai puțin de 500 de cetățeni UE au fost refuzați la intrarea în țară, deși ratele de călătorie au fost semnificativ mai mari.

În timp ce normele post-Brexit permit cetățenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), a declarat că creșterea numărului de cetățeni UE îndepărtați de frontierele britanice a fost un semn timpuriu al „impactului [sfârșitului] liberei mișcări”.

Morris a declarat pentru Euronews că odată cu sfârșitul liberei circulații, cetățenii UE se confruntă cu o examinare mai profundă la frontiera britanică decât s-ar fi putut aștepta după Brexit.

„Înainte de încheierea liberei circulații, nu existau multe restricții în vigoare și nu trebuia să justificați de ce veneați, dar acum vin oamenii și li se refuză intrarea, deoarece există o suspiciune din partea celor de la frontieră… s-ar putea să vină să se stabilească sau să lucreze sau să încalce într-un alt mod condițiile concediului temporar”, a spus Morris.

„Cred că asta pare să se întâmple”, a spus el. „Oamenii vin și, din orice motiv, sunt suspectați că vin în Marea Britanie să lucreze, mai degrabă decât doar în vizită”. Dintre cetățenii UE care au fost respinși la frontierele Marii Britanii în primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 provin din România, potrivit datelor.

Nu este clar de ce atât de mulți români au fost întorși. „Pare ciudat să existe un astfel de creștere bruscă, în special pentru cetățenii români, deși merită spus că, chiar dacă îi scoți pe români din ecuație, există încă o creștere generală”, a spus Morris.

Într-un caz recent, o femeie care a călătorit în Marea Britanie din Italia pentru a ajuta la îngrijirea copiilor vărului ei a povestit despre clipele de groază prin care a trecut atunci când nu i s-a permis să intre în țară dar, în schimb, a fost dusă la un centru de detenție înainte de a fi deportată în Italia, a doua zi.

„Am crezut că prima mea călătorie va fi o oportunitate și o experiență frumoasă, dar rezultatul a fost complet diferit”, a declarat Marta Lomartire, în vârstă de 24 de ani. Morris este de părere că respingerile vor continua la granița cu Marea Britanie „pe măsură ce oamenii se vor adapta la acest nou sistem”.

Exodul din Marea Britanie:Peste un milion de oameni, printre care majoritatea romani, au parasit Regatul:”Nu ne aduce nimic bun”

Aproape un milion de oameni au plecat din Marea Britanie pe parcursul anului 2020, într-un context în care pandemia de coronavirus pare să fi determinat cel mai mare exod de lucrători străini înregistrat până acum. Conform datelor oficiale prezentate marți, Oficiului naţional de statistică (ONS) sugerează că în ultimele trei luni ale lui 2020 în Marea Britanie erau cu 795.000 de lucrători străini mai puţini decât cu un an mai devreme şi cu aproape un milion mai puţini rezidenţi născuţi în străinătate cu vârsta peste 16 ani, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Aceasta, în condiţiile în care Marea Britanie a înregistrat cel mai mare bilanţ al deceselor atribuite coronavirusului de tip nou din întreaga Europă şi a fost afectată în plan economic în mai mare măsură decât orice altă economie majoră. Impactul s-a resimţit mai ales în unele sectoare unde lucrau un mare număr de străini, cum este industria ospitalităţii, notează Reuters.

Cel mai mare exod din Marea Britanie

Cifrele difuzate marţi provin dintr-un sondaj oficial privind piaţa muncii din Marea Britanie şi nu se referă la principalele statistici privind imigraţia, care a fost suspendată din cauza pandemiei, iar Oficiul de statistică a atenţionat că trebuie “folosite cu prudenţă” din mai multe motive.

Mai întâi, metoda de raportare a răspunsurilor la numărul total de britanici porneşte de la premiza că populaţia generală a Regatului Unit a continuat să crească în acelaşi ritm ca înainte de pandemie, ceea ce generează un punct de pornire potenţial eronat. De asemenea, studiul nu ţine cont de fluxurile migraţiei, iar pandemia a determinat înlocuirea interviurilor realizate de Oficiu cu discuţii telefonice, deci este mai greu de spus dacă scăderea numărului de respondenţi străini reflectă într-adevăr o modificare a eşantionului, mai scrie sursa citată.

Potrivit lui Johathan Portes, profesor de economie şi politici publice la King’s College din Londra şi fost responsabil al Departamentului britanic pentru muncă şi pensii, se poate conchide că a avut loc realmente o migraţie în masă.

“Nu am nicio îndoială că am fost martorii celui mai mare exod din Marea Britanie, fără precedent în istoria recentă”, a afirmat Portes, menţionând că e greu de spus dacă aceşti lucrători vor mai reveni după terminarea pandemiei.

De exemplu, cetăţenii Uniunii Europene care nu şi-au făcut formalităţile pentru a se asigura că îşi păstrează dreptul de rezidenţă în Marea Britanie după Brexit s-ar putea confrunta cu dificultăţi legale.

Lucrătorii născuţi în UE reprezintă majoritatea celor plecaţi din Regatul Unit în ultimul an, potrivit cifrelor Oficiului de statistică britanic, iar modul în care calculează ONS face posibil ca cifrele avansate să fie subestimate, a mai remarcat profesorul Portes. În opinia acestuia, alte evoluţii sugerate de datele ONS, cum ar fi întoarcerea din străinătate a peste 1 milion de britanici, par neplauzibile, a mai consemnat Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *