UK.Boris Johnson:”Regatul se mentine cu ajutorul romanilor,ne tin economia!Ridicam salariile romanilor care vor sa ramana in Regat si le oferim ajutoare financiare pentru perioada urmatoare”

Salariul minim din Marea Britanie va creşte la 9,5 lire sterline pe oră începând din aprilie 2022, într-o mutare care va aduce creşteri salariale pentru milioane de oameni care încasează venituri la acest nivel, potrivit The Guardian. Miniştrii britanici au aprobat o creştere de 6,6% de la nivelul actual de 8,91 lire sterline pe oră, care se aplică salariaţilor cu vârste de peste 23 de ani. Pentru salariaţii de 21 şi 22 de ani creşterea va fi de la 8,36 de lire pe oră la 9,18 lire pe oră.

Guvernul a anunţat că această creştere va aduce circa 1.000 de lire sterline pe an în plus pentru un angajat cu normă întreagă. Politicienii susţin că această mutare va ajuta populaţia să reziste în faţa inflaţiei şi în faţa reducerii aşa-numitului credit universal – reprezentând bani viraţi cetăţenilor pentru a-i ajuta să facă faţă costurilor de trai.

Partidul Laburist susţine că acastă creştere nu este suficientă, întrucât ţinta pe termen scurt ar trebui să fie aceea a unui salariu minim de 10 lire pe oră. Ei susţin că mare parte din această creştere va fi anulată de creşterile de taxe programate de guvern, de reducerea creditului universal şi de eşecul politicienilor de a ţine sub control facturile la energie.

Pentru comparaţie, salariul minim brut din România este 2.300 de lei pe lună. Cu 22 de zile lucrate pe lună, reprezentând 176 de ore, salariul minim brut pe oră în România se situează la 13,06 lei pe lună.

La acest nivel, un român angajat pe salariul minim câştigă echivalentul a 2,23 lire sterline pe oră, la un curs BNR de 5,8647 lei pentru o liră. Asta înseamnă de circa 4 ori mai puţin decât salariul minim pe oră din Marea Britanie.

Salariul minim brut va creşte în România de la 1 ianuarie cu circa 10,9%, ajungând la un nivel de 2.550 lei, ceea ce înseamnă un salariu minim brut pe oră de 14,49 lei, echivalentul a 2,47 de lire sterline.

Concret, după creşterile salarile din România şi din Marea Britanie, un salariat angajat pe salariul minim în Marea Britanie va câştiga de circa 3,8 ori mai mult decât unul din România.

Problematica este una complexă în contextul în care criza de forţă de muncă din ţări precum Marea Britanie ar putea declanşa o criză de forţă de muncă mai puternică în România. Criza politică şi haosul declanşat prin proasta gestionare a crizei sanitare ridică temeri cu privire la un nou exod al românilor.

Marea Britanie a publicat noile reguli pentru ajutoarele financiare oferite iarna aceasta

Mii de solicitări de Universal Credit au fost investigate pentru fraudă în cursul acestui an. Investigațiile au început după ce Ministerul Muncii din Marea Britanie (Department for Work and Pensions) a anunțat că plățile făcute în plus unor solicitanți neeligibili s-au dublat, ajungând la 8,4 miliarde de lire. Pentru a preveni fraudele legate de încasarea ajutoarelor sociale, guvernul a introdus noi reguli prin care solicitanții de Universal Credit trebuie să facă dovada că nu au intenția să înșele statul.

Conform noilor reguli, autoritățile britanice cer acum solicitanților de UC să-și facă o poză în fața locuinței și apoi lângă plăcuța cu numele străzii și numărul imobilului, „cu mâna dreaptă ținută pe plăcuță”, ca să arate unde stau, dar și să facă o poză cu ediția unui ziar ocal din ziua când depun cererea.

Solicitanții trebuie să încarce aceste probe în contul online prin care fac cererea de ajutor social, în caz contrar fiind avertizați că nu vor mai putea primi banii.

Ministerul Muncii din Marea Britanie susține că noile forme de verificare sunt doar de ultimă instanță și că nu au fost cerute până acum decât de la „un număr redus de solicitanți”. Cei de la minister adaugă că solicitanții pot să ceară o evaluare cu prezență fizică dacă nu pot să trimită probele respective online.

Ministerul britanic al Muncii a anunțat și când vor fi distribuite ajutoarele sociale în perioada sărbătorilor, ținând cont că atât Crăciunul, cât și Boxing Day și Anul Nou pică anul acesta în zile de weekend. Pentru cei care au ziua de plată a Universal Credit pe 25, 26, 27 sau 28 decembrie, plata va fi decalată automat pentru ziua de vineri, 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Pentru cei care au ziua de plată a Universal Credit pe 1, 2 sau 3 ianuarie, plata va fi decalată automat pentru ziua de vineri, 31 decembrie, ajunul Anului Nou. Cei care au nelămuriri sau consideră că nu au primit ajutorul la timp pot suna la serviciul de suport la telefon 0800 328 5644 sau să contacteze serviciul prin contul online, precizează The Mirror.

Sumele care vor fi distribuite în ajunul Crăciunului și al Anului Nou vor fi neschimbate, însă faptul că ele se distribuie mai devreme înseamnă că va fi un interval mai lung până ce vor sosi următoarele plăți.

Peste 190.000 de cetățeni români și bulgari au cerut ajutoare financiare în Marea Britanie, în timpul crizei sanitare. Numărul este de trei ori mai mare decât în anii precedenți, când au fost aproximativ 66.000, potrivit publicației The Telegraph. Conform cifrelor prezentate de autoritățile britanice, numărul cetățenilor UE care solicită ajutoare sociale s-a dublat în timpul crizei sanitare, pe fondul temerilor că mulți dintre ei trăiesc în străinătate, dar primesc în continuare bani.

Cetățenii români cu „settled status” sunt în continuare eligibili pentru milioane de lire sterline de beneficii și permisii prin Acordul de retragere, în ciuda faptului că au părăsit Regatul Unit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *