UK.Boris Johnson,mesaj pentru romani:”Nu trebuie sa va faceti griji,drepturile va sunt protejate”

Românii și ceilalți cetățeni europeni care nu au reușit să aplice pentru statutul de rezident în Marea Britanie prin EU Settlement Scheme (EUSS) vor putea beneficia in continuare de măsuri de protecție a drepturilor. Până la termenul limită inițial de 30 iunie au fost primite în total 6.015.400 de cereri de statut de rezident și au fost soluționate în total 5.446.300 de cereri.

Din totalul cererilor depuse au fost aprobate 2.846.700 de cereri de statut „settled”, 2.329.400 de cereri de statut „pre-settled”, au fost refuzate 109.400, au fost retrase 80.800 și au fost invalide 79.800.

Numărul cetățenilor români care depun cereri cu întârziere este mic, însă guvernul britanic dă asigurări că drepturile lor vor fi garantate în continuare până ce primesc răspuns la cerere sau la apel.

La fel, membrii familiilor lor care vor să li se alăture în Marea Britanie vor beneficia de protecție temporară timp de 3 luni după sosirea în UK și până la soluționarea cererii lor prin EUSS făcute în perioada respectivă (și a oricărui apel la decizia de respingere).

Guvernul a mai comunicat că angajatorii și proprietarii locuințelor cu chirie trebuie să ia legătura cu serviciile corespunzătoare de verificare a drepturilor de muncă, respectiv de locuire, dacă printre potențialii lor angajați sau chiriași se găsesc cetățeni europeni care au confirmarea unei cereri prin EUSS depuse cu întârziere.

Cu toate că termenul de aplicare a expirat la 30 iunie, cetățenii din UE și Zona Economică Europeană (UE plus Islanda, Norvegia și Liechtenstein) pot aplica în continuare pentru statutul de rezident în UK în următoarele două situații:

  • au un termen fixat mai târziu (de exemplu, se alătură unui membru al familiei din UK care locuia aici înainte de 31 decembrie 2020);
  • au motive „bine justificate” pentru care nu au depus cererea pînă la 30 iunie, de pildă au fost bolnavi sau au fost victime ale abuzului domestic.

Foarte important de știut este că românii care aplică pentru vize de până la 6 luni au de plătit o taxă de 95 de lire, dar pot rămâne mai mult de 6 luni în UK dacă vin pentru tratament medical (până la 11 luni – taxa de viză: 190 de lire) sau în calitate de cercetător științific (până la 12 luni – taxa de viză: 190 de lire).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *