UK.Boris Johnson:”Iubim romanii,aduc contributii masive la economia noastra si vrem sa-i tinem aproape”

Românii din Marea Britanie “nu ar trebui să fie deloc îngrijoraţi” în legătură cu situaţia lor actuala, deoarece “sunt membri extrem de valoroşi ai societăţii noastre” şi “am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România”. Regatul Unit va rămâne deschis pentru persoanele “cu talent, ambiţie şi hotărâre”.

„Îi iubim – aduc contribuții masive la economia britanică, la cultura britanică”, a spus Johnson. „Am fost primar al Londrei. Când te plimbi prin Londra vezi multe magazine românești, mulți români fac tot felul de lucruri, fiecare slujbă în societate … vrem să ne asigurăm că se simt în siguranță și că drepturile lor sunt protejate ”, a adăugat el.

Cu toate acestea, pentru București, situația anticipată după Brexit a stimulat îngrijorarea cu privire la aproximativ 400.000 de cetățeni români care trăiesc și lucrează în Marea Britanie. Țara le menține o prioritate și a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai menținerii liberei circulații a forței de muncă în schimbul accesului Marii Britanii la piața unică europeană după Brexit.

Johnson a subliniat că Marea Britanie nu intenționa să-și închidă granițele pentru imigranții talentați, dar Marea Britanie își rezervă dreptul de a-și controla frontierele. Johnson a fost un susținător ferm al Brexitului și în 2013 s-a angajat într-un discurs dur împotriva imigrației, chiar înainte ca românilor și bulgarilor să li se acorde accesul gratuit la piața muncii din Marea Britanie.

La acea vreme, el a spus că este important să „analizăm impactul țărilor în curs de aderare din România și Bulgaria”, spunând că este îngrijorat de ele.

„Vom sprijini imigrația de către oameni talentați, dar mă îngrijorează că imigrația din Bulgaria și România, dacă nu este tratată corespunzător, va duce la o creștere a somnului dur, de tipul celor văzute din țările care au aderat anterior”, a spus el în conferinta de presa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *