UK.Boris Johnson:”Apreciem comunitatea romaneasca,dar ce care nu vor avea settled status risca sa nu mai poata sta in Regat”

Termenul limită pentru depunerea documentelor in vederea obtinerii „setted status” a expirat la 1 iulie. Ministerului de Interne britanic a anunţat că aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată. Cei care nu îl obțin vor pierde dreptul la asistență medicală, muncă, locuință și riscă expulzarea. Este o bombă cu ceas care amenință să arunce în aer întreaga existență a sute de mii de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie. 

Totodata, potrivit noii legi Brexit statutul este obligatoriu pentru europenii car vor să locuiască legal în Regatul Unit: pentru cei care primesc un raspuns negativ la cerere, riscă să piardă orice drept și să fie expulzați, chiar dacă au locuit în UK de douăzeci sau treizeci de ani. Guvernul a declarat faptul ca doar cetatenii care au intr-adevar probleme cu legea risca sa nu primeasca noul statut, acest lucru linistindu-i pe multi conationali care inca asteapta un raspuns la cerere.

Este o problemă care afectează toți cetățenii europeni. În momentul Brexit-ului, se credea că 3 milioane de oameni din UE locuiau în Marea Britanie: însă cele mai recente date publicate de Ministerul de Interne britanic relevă că există deja 5 milioane care au solicitat „settled status”. Prin urmare, prezența europenilor a fost enorm subestimată.

Problemele au început deja: în confuzia juridică, firmele mici sau proprietarii, care nu știu cum să procedeze, au început să respingă europenii. Și dificultățile sunt exacerbate de faptul că „settled status” nu constă dintr-un document fizic, ci este doar digital: și, prin urmare, uneori poate fi dificil să demonstrezi acest statut.

Marea Britanie: Romanii cu pre-settled, in pericol de a nu mai putea inchiria locuinte

Românii care locuiesc în Marea Britanie, sunt expuși riscului de a rămâne fără casă, în cazul în care guvernul nu le confirmă statutul de settled, a avertizat o asociaţie britanică a proprietarilor.

Conform Legii privind imigrația din 2014, toți cetăţenii europeni din Regatul Unit au în mod automat dreptul de a închiria proprietăți în Marea Britanie. Potrivit Asociației Residential Landlords Association (RLA), 66% dintre cetățenii europeni (cu excepția celor din Irlanda) care trăiesc în Marea Britanie locuiesc în locuințe private închiriate, relatează The Independent.

De asemenea, RLA a precizat că, având în vedere că Brexit-ul s-a incheiat cu un acord, chiriașii și proprietarii au nevoie de clarificări cu privire la drepturile pe care le au de a închiria proprietăți după Brexit.

Grupul a mai spus că, fără consiliere oficială, proprietarii nu vor ști dacă ar trebui să continue contractele de închiriere până la reînnoirea lor sau să încheie altele noi pentru cetățenii europeni.

Într-o scrisoare oficială adresată ministrului pentru Brexit, Dominic Raab, grupul cere guvernului să emită „de urgență” un ghid de consiliere cu privire la drepturile cetățenilor europeni de a închiria proprietăți acum ca marea Britanie a iesit oficial din Uniunea Europeana.

În acelaşi timp, Satbir Singh, directorul executiv al Consiliului Mixt pentru Bunăstarea Imigranților (JCWI), a criticat guvernul pentru refuzul „de neînțeles” de a oferi cetățenilor europeni, care solicită statut stabil, un document care să le confere dreptul de a trăi în Marea Britanie după Brexit „în special în contextul ostil în care proprietarii sunt forţaţi să le verifice situaţia de imigranţi”.

Singh a afirmat că cercetarea realizată de JCWI a arătat că proprietarii nu vor efectua verificări complexe cu privire la situaţia imigranţilor, dacă ar putea să închirieze cuiva cu pașaport britanic.

„Nu ne putem aştepta ca proprietarii să aibă rolul unor polițiști de frontieră, iar a le cere să facă acest lucru înseamnă a ne juca cu viețile imigranților și ale minorităților etnice. Acest lucru trebuie să înceteze”, a adăugat acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *