UK.Boris Johnson nu garanteaza ridicarea restrictiilor din Regat dupa 21 iunie:”Nu trebuie sa ne grabim”

Premierul britanic a declarat că oamenii trebuie să aștepte un pic mai mult înainte de a afla dacă restricțiile se încheie pe 21 iunie, adică în mai puțin de trei săptămâni. Boris Johnson a reiterat că nu există „nimic în acest moment care să arate că nu putem continua cu Pasul 4” din foaia de parcurs a Guvernului.

„Dar trebuie să fim precauți”, a adăugat el, spunând că ratele de infectare cresc. „Am știut întotdeauna că se va întâmpla acest lucru”, a spus prim-ministrul, potrivit Metro. „Ceea ce trebuie să rezolvăm este în ce măsură programul de vaccinare ne-a protejat suficient de mult, în special persoanele în vârstă și vulnerabile, împotriva unei noi creșteri și acolo mă tem că datele sunt încă ambigue”, a continuat el. În acest moment, rata deceselor care implică COVID în Anglia și Țara Galilor este la cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni.

S-au înregistrat 9.860 de decese din toate cauzele în săptămâna care s-a încheiat pe 21 mai, potrivit Oficiului pentru Statistică Națională (ONS). Dintre acestea, doar 1,1% (107 decese) au menționat coronvirulsul pe certificatul de deces. Ultima dată când proporția a fost atât de scăzută a fost în săptămâna care s-a încheiat pe 11 septembrie 2020, când decesele cauzate de virus au reprezentat 1% din decese.

În vârful celui de-al doilea val, în săptămâna care s-a încheiat pe 29 ianuarie, Covid-19 a reprezentat 45,7% dintre decesele înregistrate.Cifrele guvernamentale au arătat că marți, 1 iunie, au fost raportate zero decese de Covid-19 în Marea Britanie.

Datele separate de NHS Anglia arată că numărul pacienților spitalizați cu Covid-19 din Anglia a scăzut cu 98%, față de vârful celui de-al doilea val. Erau 776 de pacienți cu Covid-19 în spitale în Anglia, începând cu ora 8:00, la 1 iunie – în scădere de la 34.336, la 18 ianuarie.

Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a declarat pentru BBC Radio 4 că cifrele actuale „nu par prea intimidante”, dar trebuie să „treacă câteva săptămâni” înainte ca guvernul să ia decizia finală dacă redeschiderea din 21 iunie poate continua.

Marea Britanie anunță noile restricții internaționale. „Mai multe țări vor fi pe lista roșie”

Guvernul britanic finalizează modificările categoriilor de călătorii care urmează să fie anunțate în această după-amiază. Se pare că Portugalia – singura destinație europeană de pe lista verde ar putea fi declasificată, după ce s-a constatat o creștere îngrijorătoare a cazurilor din această țară. Mai mult, se crede că suporterii care au participat la Lisabona la meciul Chelsea – Manchester City din finala Ligii Campionilor au fost identificați ca potențiale cauze ale noilor infectări. Boris Johnson a sugerat deja că mai multe țări ar putea fi adăugate la lista „roșie”.

Între timp, laburiștii cer eliminarea „listei galbene” pentru a preveni importarea tulpinilor mutante. De asemenea, UE a întârziat o decizie cu privire la faptul dacă Marea Britanie va fi adăugată la „lista albă” a țărilor sigure din care călătoriile sunt binevenite. În acest context și Portugalia ar putea fi eliminată de pe lista verde a Regatului Unit la întâlnirea de azi dintre oamenii de știință și miniștri pentru politica de călătorie externă din Marea Britanie.

Dacă Portugalia este trecută pe lista galbenă, persoanele care se întorc din țară vor trebui să se autoizoleze timp de 10 zile, precum și să plătească pentru trei teste COVID, scrie Daily Mail. Va fi o lovitură uriașă pentru britanicii care au rezervat deja o vacanță în zone precum Algarve, crezând că se vor putea întoarce fără a sta în carantină. Va fi, de asemenea, încă o lovitură pentru turismul aflat deja în dificultate.

Ieri, Portugalia a înregistrat cel mai mare număr zilnic de cazuri din martie. Și în prezent țara are o rată a cazurilor de aproximativ 37 de infecții la 100.000 de persoane – mai mare cea a Regatului Unit de 34,5.

Întrebat ieri despre lista verde, Boris Johnson a spus: „Trebuie să așteptați să vedeți care sunt recomandările pentru călătorii. Vom încerca să permitem oamenilor să călătorească, așa cum știu că mulți oameni doresc, dar trebuie să fim prudenți și trebuie să continuăm să punem țările pe lista roșie, pe lista galbenă, când este necesar.”

„Vreau să știți că nu vom avea nicio ezitare în mutarea țărilor de la lista verde pe lista galbenă sau roșie, dacă trebuie să facem acest lucru”, a mai menționat premierul.

În loc să fie incluși pe lista de galbenă, miniștrii ar putea opta pentru a pune Portugalia pe o nouă „listă de supraveghere”. Acest lucru ar permite turiștilor să aibă timp să reacționeze înainte ca țara să fie mutată de la verde la galben. În schimb, Malta ar putea fi una dintre puținele țări care ar ajunge pe lista verde, de pe cea galbenă. Insulele Cayman, Grenada, Insulele Virgine Britanice, Finlanda și unele insule din Caraibe sunt, de asemenea, printre țările care ar putea fi mutate pe lista verde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *