UK.Au inceput controalele in casele romanilor din Regat pentru a se vedea daca respecta auto-izolarea:”S-au dat amenzi de pana la £3000″

Autoritățile din Marea Britanie au început să verifice din nou românii care sosesc din România, pentru a se asigura că respecte regulile impuse de către autorități. În Anglia au început să apară numeroase confuzii după ce Ministrul transporturilor, Grant Shapps și premierul britanic, Boris Johnson au prezentat relaxările restricțiilor de la frontiere. Numeroși români au crezut că auto-izolarea la domiciliu nu mai este în vigoare, însă acest lucru nu este încă valabil.

Auto-izolarea este în vigoare pentru cetățenii români care vin din România în Anglia, cu câteva excepții: pentru cei care participă la experimentul făcut de către guvern începând cu 9 mai și pentru cei care au făcut ambele doze de vaccin.

În urma controalelor făcute de autoritățile britanice, numeroși români au fost amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 3.000 lire. Unii, mai norocoși, au scăpat doar cu avertismente.

O româncă, care locuiește în Anglia și-a relatat întâmplarea pe care a avut-o cu autoritățile pentru a-i avertiza pe ceilalți conaționali:

“Pentru cei care nu cred ca vin la usa sa verifice daca esti in izolare, eeee uite ca vin si verifica, cum iti este norocul. Eu si mama mea suntem in izolare de cand am ajuns in uk de pe data de 7 mai.

Am fost sunata in fiecare zi pt mama si pentru mine doar o singura data . Acum 5 min la 11:50 pe 12 mai au sunat la usa. De fapt a sunat un baiat de vreo 20 de ani, purta masca si s-a prezentat fiind de la NHS si au cerut sa o vada pe mama si pasaportul ei.

Eu eram in gradina si sincer eram pe pragul usii de la extensie si noroc ca am auzit soneria. Sincer chiar nu ma asteptam sa vina sa verifice si ce este curios cum a venit sa o verifice doar pe mama nu si pe mine. Cand i-am spus si de mine el mi-a raspuns ca o sa vina “probabil” altcineva.

Un sistem tampit cred eu cand putea sa ne verifice pe amandoua. L-am intrebat ce se intampla daca nu raspundeam la usa? Raspunsul lui a fost ca punea in sistem ca nu am raspuns. Ce ar fi insemnat asta , nu stiu. Deci ca sa fiti precauti, de verificat verifica dar nu pe oricine.”

Pentru românii care vor să participe la experimentul efectuat de către guvernul britanic, care vor să evite auto-izolarea

În cele 10 zile care teoretic ar fi considerate drept izolare, va trebui să efectuați un test rapid în fiecare dimineață. Dacă rezultatul testului este negativ, puteți să părăsiți domiciliul și să va reluați activitea. Guvernul Bitanic va înlocui izolarea cu testele zilnice. Asta doar dacă experimentul prin care Guvernul Britanic va înlocui carantina cu testele zilnice va avea succes.

Marea Britanie: Zeci de români fără vize de lucru reținuți la frontiere. Au avut lucrurile confiscate, sunt ținuți în centre de imigranți

Mai mulți cetățeni UE sunt reținuți în centre de îndepărtare a imigranților pentru că au încercat să intre în Regatul Unit să muncească fără vize sau statut de ședere. Această mișcare tensionează și mai mult relațiile post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Diplomații UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transferul cetățenilor din blocul comunitar în centrele de îndepărtare a imigranților, unde sunt reținuți până la șapte zile, în unele cazuri, înainte de a fi reîntorși în țările lor de origine.

Acest lucru reflectă tratamentul cu care s-au confruntat de mult timp cetățenii din țările terțe aflați în aceeași situație. De la începutul anului, cel puțin 30 de cetățeni UE, printre care români, germani, greci, italieni și spanioli, s-au confruntat cu o astfel de situație.

Ministerul de Interne nu a publicat încă date oficiale privind numărul cetățenilor UE reținuți în aceste centre de la începutul anului, dar Politico a aflat de 30 de cazuri, printre care cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.

Ambasadele europene din Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE caută sprijin consular.

Durata detențiilor este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de Covid, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE, iar Ministerul de Interne trebuie să îi supună pe aceștia și la testarea COVID-19 înainte de întoarcerea lor.

O femeie din Spania, în vârstă de 25 de ani, era ținută la Centrul de imigranți din Bedfordshire, la două ore de mers cu mașina de Aeroportul London Gatwick, unde a aterizat din Valencia pe 3 mai. Scopul era să-și găsească un loc de muncă în Marea Britanie, unde a lucrat deja în 2019.

Centrul, cu o capacitate de 400 de deținuți, a fost refăcut pentru a găzdui migranții, potrivit BBC. Femeii, care nu avea acces la telefonul mobil, i s-a spus să aștepte un interviu cu ofițerii de la Home Office, care ar fi trebuit să aibă loc în următoarele 72 de ore. Sora ei și o prietenă au avut voie să o viziteze, dar un focar de coronavirus a pus-o pe ea și pe toți ceilalți deținuți din acea aripă a centrului în autoizolare.

După Brexit, cetățenii UE sunt împiedicați să intre în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză de muncă sau statut de ședere, care garantează drepturile de ședere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte ca această țară să părăsească UE.

Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză pentru turism și pot sta până la 90 de zile. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetățenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în țară, dar nu au documentația necesară.

Preluarea controlului privind imigrația a fost una dintre marile promisiuni ale lui Boris Johnson privind Brexit. UE a prevăzut un mare capitol de mobilitate în Acordul de comerț și cooperare semnat cu Marea Britanie în ajunul Crăciunului, însă dispozițiile privind mobilitatea au fost diminuate în mod substanțial la cererea Regatului Unit.

Prin urmare, nenumărate puncte care vizau mobilitatea nu au intrat în sfera de aplicare a acordului. Acest lucru împiedică Comisia Europeană să sesizeze aceste cazuri la comitetele care supraveghează relația post-Brexit a UE cu Regatul Unit. Până în prezent, diplomații din țările UE se ocupă de cazuri care implică cetățenii lor în mod bilateral și poartă discuții cu Oficiul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *