UK.Aproape 50.000 romani au fost intorsi de la granita la incercarea de a intra in Regatul Unit

Românii care au planuri în Marea Britanie trebuie să ştie că în ultima jumătate din 2021, autorităţile au respins intrarea în Regatul Unit peste 50.00 de cetăţeni din Uniunea Europeană, dintre care foarte mulţi erau români. Românii intră foarte greu în Marea Britanie după Brexit. Statistica este una negativă, făcând o comparaţie cu 2020, când doar 493 de cetățeni UE nu au putut intra în UK.

Acum, dintre cei peste 5000 de respinşi, aproape 3000 au fost din România, adică peste două treimi. Şi asta s-a întâmplat în ciuda faptului că pandemia de coronavirus a redus numărul total de călătorii. În timp ce normele intrate în vigoare după Brexit permit cetăţenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), are altă părere.

Astfel, într-o declaraţie pentru Euronews, el a precizat că numărul din ce în ce mai mare al cetăţenilor UE respinşi la frontierele britanice reprezintă semnul timpuriu al „impactului sfârşitului liberei circulații”. În ultimul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 dintre cetăţenii respinşi au venit din România. Statistica ratei de refuz pentru români a crescut cu 867% în primele trei luni.

În aceeaşi situaţie sunt şi bulgarii, care la fel ca românii, nu au primit explicaţii clare pentru motivele respingerii intrării în Marea Britanie. 300 de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021. În 2020 au fost respinşi doar 19. Şi asta nu a fost tot pentru cei menţionaţi. Cei mai ghinionişti dintre ei au fost închişi câteva zile în centrele de detenţie din cauza unor probleme cu documentele.

Cei mai „norocoşi” au fost întorşi la controalele din porturile cu feriboturi sau la terminalul feroviar Eurostar din Paris. Mai sunt şi 738 de cetăţeni români expulzaţi după aterizarea pe aeroporturi sau terminalele de feriboturi din Marea Britanie, conform The Guardian.

Mai mult de jumătate din cetățenii refuzați la intrarea în Regatul Unit sunt români

Numărul cetățenilor din Uniunea Europeană cărora le-a fost refuzată intrarea în Marea Britanie a crescut cu 30%, conform ultimelor date publicate de autoritățile britanice. Pe măsură ce Ministerul de Interne britanic (Home Office) intensifică controalele, numărul cetățenilor europeni opriți la graniță a urcat la 5.266 în al treilea trimestru al anului trecut, față de 3.955 în trimestrul precedent.

Cetăţenii români reprezintă majoritatea covârşitoare a cetăţenilor UE refuzaţi (56 la sută din numărul total), urmaţi de bulgari (10 la sută) şi cetăţenii polonezi (7 la sută). Ministerul de Interne înăsprește progresiv controalele la frontieră începând cu 1 ianuarie 2021. De când Marea Britanie a părăsit UE, 12.515 cetățeni ai UE au fost opriți la granița Regatului Unit, față de doar 1.150 în aceeași perioadă a anului precedent.

Majoritatea sunt opriți la granițele Regatului Unit dacă autoritățile de frontieră au motive să creadă că cetățeni UE au intenția de a lucra și nu dețin statutul de imigrare relevant.

Cifrele sugerează că cetățenii UE din țările est-europene ar putea fi controlați de oficialii de frontieră mai îndeaproape decât alte naționalități UE atunci când încearcă să intre în Marea Britanie.

„În ochii legii, toți cetățenii UE ar trebui tratați în mod egal. Faptul că românii și alte naționalități est-europene continuă să fie afectați în mod disproporționat, indică faptul că ar putea avea loc o anumită profilare”, a comentat Chetal Patel, partener la Bates Wells.

„A fi supus la întrebări intense poate fi o experiență tulburătoare. Multe dintre persoanele care au fost oprite probabil că au încercat să viziteze Marea Britanie din motive legitime, cum ar fi vizitarea prietenilor sau a familiei. Aceste ultime cifre nu ajută reputația internațională a Marii Britanii.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *