Soferita de TIR românca in echipaj cu soțul: ”Câștig lunar 6-7 mii si nu imi mai astept sotul acasa.”

Dacă tot au luptat pentru egalitate, iată că femeile devin profesioniste în meserii care, până nu demult, erau exclusiv masculine, cum ar fi cea de șofer de TIR.

Sunt atrase de salariile bune, dar și de siguranță locului de muncă. Companiile le-au primit cu brațele deschise pentru că, pe de-o parte, deficitul de șoferi este mare, dar și pentru că, spun angajatorii, femeile sunt mai punctuale și mai serioase.

Marcela Poenaru: „Nu! Nu! Niciodată. Cât pot, pe asta o fac. Nimeni nu mă înjură, nimeni nu mă claxonează, e chiar super. Când e tonaj trebuie să fii atent la drum, la asta, dar așa nu e nimic diferit că e un tonaj mai mic sau mai mare. Nu e nicio diferență.”

Femeia face doar curse externe și lucrează împreună cu partenerul ei.

„Din experiența dumneavoastră de șofer, ce calități credeți că are doamna la volan?”

Neluțu Poenaru, șofer de tir: „La ora actuală se descurcă bine, își face treaba că șofer profesionist, se descurcă, cunoaște Europa, a învățat-o foarte bine”

La aceeași firmă de transport mai sunt alte 19 soferițe. Oricine vrea să conducă un TIR trebuie să facă înainte un curs de șase luni. Multe companii de transport își pregătesc singure viitorii angajați, la școlile proprii, și au ajuns să aprecieze femeile pentru seriozitate.

Doru Husarciuc, director executiv companie de transport: „Femeile au reușit destul de bine să facă față acestei meserii. Sunt ordonate, ajung, să zic așa, la timp. Datorită problemei lipsei de șoferi, firmele au încurajat soții să își facă soțiile conducători auto”.

Societatea de Transport Public din Timișoara s-a orientat demult înspre reprezentatele sexului sensibil și acum are 58 de vatmani sau șoferi femei.

Nicu Bitea, director Societatea de Transport Public Timișoara: „Pe lângă că sunt mai echilibrate, mai serioase, cred că au și o doză de a preîntâmpina eventualele probleme ce pot apărea pe traseul unei zile”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *