Romanii din Marea Britanie, afectati de Brexit: “Suntem ingrijorati, nu mai gasim de munca”

Daniela și Elena sunt responsabili cu curățenia. Elena în Big Ben, una dintre principalele atracții ale Londrei, Daniel în stația de metrou Westminster, una dintre cele mai aglomerate. Se tem de perioada care urmeaza.

„Clar că o să ne afecteze, foarte clar că o să ne afecteze. În primul rând pentru job-uri, în al doilea rând cu scumpiri cu mâncarea, vegetale aduse din Europa. Dar lumea e foarte agitată, majoritatea se tem pentru ce urmeaza. Am cumpărat o casă pe mortgage, undeva în West London, dar suntem foarte speriați cu perioada care urmeaza, că nu știm ce va fi cu casa cu banii, dacă mai avem sau nu job. Suntem disperați pentru job-uri, nu o să mai fie contracte cum era pe vremuri. Când am venit eu în Londra găseai pe stradă, acum foarte greu. Eu am 10 lire, 50 ca și cleaner, băieții care lucrează în construcții au salariu mai mare. Soțul meu lucrează în construcții, 19 lire, cam așa ceva.”, a declarat Daniel.

ProTV a stat de vorbă și cu mai mulți conaționali de la colțul podului Westminster, care oferă turiștilor curse cu ricșa. Ce părere au aceștia despre Brexit? „Păi să-l pună la pubelă, cum s-or pronunțat. Merem la pușcărie, în țară, nu merem. Mă afectează că uite, nu mai e de muncă.”, susține un bărbat. „Dacă nu mai e străini, noi ce facem? Este zi de faci 80-90 sută, e zi de nu faci nimic.”

Câțiva dintre ei spun că munceau din construcții, dar s-au reprofilat pe serviciul de ricșă pentru că nu mai găseau de lucru. În urmă cu 6 luni, unul dintre ei susține că era pe șantier. „Munceam la negru”, susține bărbatul. „Acum îi greu. Nu prea se mai muncește. Cu Brexitul asta, știți cum e, trebuie acte. Deși ei ar profita, că e mâna de lucru mai ieftină.” Spune că primea 70 de lire pe ziua de muncă.

Reporterul ProTV stă apoi de vorbă cu doi artiști stradali care o fac pe statuile. Turiștii își fac poze cu ei și le mai lasă niște bănuți.

Ciprian Răuță și soția sa se ocupă cu asta de mai bine de 15 ani, mai întâi în Italia, iar apoi la Londra. Doamna nu înțelege și nu vorbește engleză. Spune că sunt înregistrați la primărie ca artiști stradali și ne arată conversația cu contabilul, dovadă că își achită taxele. Stau într-o casă în chirie și au un băiat care se duce la școală în Londra.

„Sincer să vă spun, eu vreau să plecăm în America cu toată familia.”, spune Ciprian. „M-am săturat de Anglia. E rece, e gri, oamenii sunt foarte depresivi. Imediat când s-a votat, imediat eram în Picadilly, au venit la mine, mi-au aruncat hârtie de 20 de euro d-aia tipărită și mi-au spus: „Ieșiți afară că sunteți europeni.”

Cine a făcut asta? „Englezii. Am suferit foarte mult din cauza rasismului.”

Spune că luna trecută a fost bătut de un cerșetor englez. „Pentru că eu voiam să muncesc. I-am spus: „Eu plătesc taxe, trebuie să mă lași”. În spate un altul, m-a atacat pe la spate: „Te omor, go fucking în your country” și alea alea. Mi-au aruncat atacuri rasiale și alea alea. Sunt un pic cam răi cu românii.”, mai spune Ciprian.

De ce sunt răi? „Păi majoritatea oamenilor care fac alba-neagra pe pod, hoți și multe altele.”, adaugă Ciprian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *