Roman sofer pe Uber in UK:”Fac si £5000 pe luna, dar ma intorc acasa, m-am saturat de englezii astia, sunt niste tarani!”

«Te-ai întors de la Londra în România? De ce? – M-am săturat. – Cum sunt englezii? – Niște țărani și niște proști. – Noi suntem mai deștepți, ne merge mintea mai repede. – Dacă e așa, atunci de ce ei sunt mai sus decât noi? – Asta mă întreb și eu». Astfel a decurs dialogul dintre un român întors în țară după ce mai mulți ani lucrase în Londra, ca șofer de Uber și un jurnalist de la Business Magazin.

Șoferul a spus că plecase din România în urmă cu șase ani, iar în ultimii patru a fost șofer de Uber în Londra.

De acolo s-a întors din cauza pandemiei și face aceeași slujbă în București. Spune că a venit înapoi cu 80.000 de euro, cu care și-a cumpărat un apartament. Iată un fragment din dialogul publicat de Business Magazin, în care șoferul român își spune părerea despre englezi:

Cum sunt englezii?

«Niște țărani, niște proști. Noi suntem mai deștepți ca ei, ne merge mintea mai repede. Și bețivi. Îmi vomitau în mașină, mă puneau să dau muzica mai tare.»

Cât câştigai acolo, pe Uber?

«Cam 3.000-4.000 de lire pe lună, chiar și 5.000 câteodată.»

Și cât lucrai?

«Cam 12 ore pe zi. Voiam să lucrez și mai mult, dar mă scotea aplicația.»

Dacă spui că englezii sunt mai proști, iar noi suntem mai deștepți, de ce ei sunt mai sus ca noi, de ce au mai mulți bani?

«Să ştiţi că şi eu mă întreb asta. Eu cred că la vârf au oameni mai deștepți (față de noi). Cei care conduc, cei care fac legile acolo se gândesc la oameni, să facă legi bune. Aici, la noi, cei de sus fac legi pentru ei și fură. Își dau bani și pensii speciale pentru ei. Așa am citit.»

Până în prezent, peste 830.000 de români au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie, după Brexit.

Elena Ionescu, soferita pe Uber in Londra:

Elena Ionescu, împreună cu prietenul ei, au ales să plece din România pentru a o viață mai bună la Londra. Și-au cumpărat două mașini și și-au încercat norocul cu Uber. Situația nu a fost însă așa cum au crezut cei doi că va fi atunci când au plecat din România. Elena a declarat pentru Fiancial Times că a plecat din țară pentru că prietenul său visa să vină la Londra unde credea că va avea o carieră strălucitoare. „Visa să poarte costum și să lucreze într-un birou”, spune Elena, 31 de ani.

La ora 5.30 deschide românca aplicația Uber, în așteptarea clienților. Spune că este periculos pentru o femeie să lucreze noaptea. Lucrează 6-7 zile pe săptămână.

În România lucra la compania de electricitate Enel unde se ocupa de contractele cu clienții. „Adevărul este că am avut o viață mai bună în România”, spune ea.

Prietenul ei lucrează tot pe un taxi Uber, de noapte. Încheie tura la 4.30 dimineața. Se văd pentru puțin timp înainte să plece Elena la lucru, la 5.30. „Dacă ne pierdem munca nu vom putea achita mașinile și telefoanele”, este speriată femeia. Spune că câștigă între 300 și 600 de lire sterline pe săptămână, înainte de impozitare.

În Londra, spune că aproape tot salariul se duce pe cheltuielile legate de chirie, mașină, benzină, mâncare și telefon.

„Londra este un oraș al sclavilor”, spune Elena Ionescu. „Faci destui bani pentru a trăi, dar nu mai mult. Aproximativ 30 de procente din ei (clienți – n. red.) sunt foarte supărați. Te învinovățesc pentru trafic. Pentru vreme. Strigă și strigă”, continuă femeia. „Ne tratează așa cum nu ar trata niciodată un șofer de Black Cab”, a mai spus Elena.

Ea dă exemplul unei cliente pe care a luat-o din Victoria și a dus-o în Canary Wharf: „S-a aruncat în mașină și a strigat: – Du-mă în Canary Wharf. Am o întâlnire. Când eram aproape, a început să țipe: Ești cel mai prost șofer. Ești cel mai prost șofer pentru că nu te grăbești. Nu pot să fac asta. Îmi pierd licența. Nu este legal. – Tu ești imigrant. Mergi cu viteză pentru că eu te plătesc”. Femeia spune că după această experiență a început să plângă și s-a gândit să plece acasă.

„Trebuie să renunț la Uber, nu este o slujbă pentru o femeie”, a mărturisit ea. Femeia spune că nu a trăit niciodată cu mai mulți oameni în casă, ca în Londra. „Nimeni nu trăiește așa în România”, spune ea. „Ce avem în Londra. . . nu este viață”, conchide ea.

Romanii din Marea Britanie, afectati de Brexit: “Suntem ingrijorati, nu mai gasim de munca”

Daniela și Elena sunt responsabili cu curățenia. Elena în Big Ben, una dintre principalele atracții ale Londrei, Daniel în stația de metrou Westminster, una dintre cele mai aglomerate. Se tem de perioada care urmeaza.

„Clar că o să ne afecteze, foarte clar că o să ne afecteze. În primul rând pentru job-uri, în al doilea rând cu scumpiri cu mâncarea, vegetale aduse din Europa. Dar lumea e foarte agitată, majoritatea se tem pentru ce urmeaza. Am cumpărat o casă pe mortgage, undeva în West London, dar suntem foarte speriați cu perioada care urmeaza, că nu știm ce va fi cu casa cu banii, dacă mai avem sau nu job.

Suntem disperați pentru job-uri, nu o să mai fie contracte cum era pe vremuri. Când am venit eu în Londra găseai pe stradă, acum foarte greu. Eu am 10 lire, 50 ca și cleaner, băieții care lucrează în construcții au salariu mai mare. Soțul meu lucrează în construcții, 19 lire, cam așa ceva.”, a declarat Daniel.

ProTV a stat de vorbă și cu mai mulți conaționali de la colțul podului Westminster, care oferă turiștilor curse cu ricșa. Ce părere au aceștia despre Brexit? „Păi să-l pună la pubelă, cum s-or pronunțat. Merem la pușcărie, în țară, nu merem. Mă afectează că uite, nu mai e de muncă.”, susține un bărbat. „Dacă nu mai e străini, noi ce facem? Este zi de faci 80-90 sută, e zi de nu faci nimic.”

Câțiva dintre ei spun că munceau din construcții, dar s-au reprofilat pe serviciul de ricșă pentru că nu mai găseau de lucru. În urmă cu 6 luni, unul dintre ei susține că era pe șantier. „Munceam la negru”, susține bărbatul. „Acum îi greu. Nu prea se mai muncește. Cu Brexitul asta, știți cum e, trebuie acte. Deși ei ar profita, că e mâna de lucru mai ieftină.” Spune că primea 70 de lire pe ziua de muncă.

Reporterul ProTV stă apoi de vorbă cu doi artiști stradali care o fac pe statuile. Turiștii își fac poze cu ei și le mai lasă niște bănuți.

Ciprian Răuță și soția sa se ocupă cu asta de mai bine de 15 ani, mai întâi în Italia, iar apoi la Londra. Doamna nu înțelege și nu vorbește engleză. Spune că sunt înregistrați la primărie ca artiști stradali și ne arată conversația cu contabilul, dovadă că își achită taxele. Stau într-o casă în chirie și au un băiat care se duce la școală în Londra.

„Sincer să vă spun, eu vreau să plecăm în America cu toată familia.”, spune Ciprian. „M-am săturat de Anglia. E rece, e gri, oamenii sunt foarte depresivi. Imediat când s-a votat, imediat eram în Picadilly, au venit la mine, mi-au aruncat hârtie de 20 de euro d-aia tipărită și mi-au spus: „Ieșiți afară că sunteți europeni.”

Cine a făcut asta? „Englezii. Am suferit foarte mult din cauza rasismului.”

Spune că luna trecută a fost bătut de un cerșetor englez. „Pentru că eu voiam să muncesc. I-am spus: „Eu plătesc taxe, trebuie să mă lași”. În spate un altul, m-a atacat pe la spate: „Te omor, go fucking în your country” și alea alea. Mi-au aruncat atacuri rasiale și alea alea. Sunt un pic cam răi cu românii.”, mai spune Ciprian.

De ce sunt răi? „Păi majoritatea oamenilor care fac alba-neagra pe pod, hoți și multe altele.”, adaugă Ciprian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *