Patron roman: “Romanii din UK castiga ca in Romania! Doar ca acolo chiria e 800 de lire, la noi e 400 de lei”

Lipsesc pe piața muncii un milion de oameni, ceea ce înseamnă echivalentul unei crize economice, întrucât ţara noastră nu se poate dezvolta la adevăratul ei potenţial, a declarat preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

“Dacă ne uităm la întreaga economie românească, deficitul de forţă de muncă depăşeşte un milion de oameni. În acest moment criza forţei de muncă este echivalentul unei crize economice.”, a arătat Jianu, potrivit Agerpres.

Jianu a dat exemplul unui antreprenor din turism, care nu mai deschide al doilea restaurant pentru că nu are oameni, la fel şi unul din construcţii, care nu mai deschide un nou şantier.

“Eu cred că în continuare nu trebuie să abandonăm această problemă, această dramă a României, în care patru milioane de români locuiesc afară.

Nu toţi o duc bine, nu toţi sunt fericiţi. Majoritatea nu o duce bine şi trebuie să încercăm, mai ales noi, antreprenorii, să le oferim acea perspectivă de a se întoarce acasă. Am văzut dorinţa lor de a se întoarce şi a avea o perspectivă la ei acasă”, a completat preşedintele CNIPMMR.

Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill, a arătat că în acest moment serviciile în domeniul restaurantelor, în care activează sunt mult mai slabe calitativ din cauza deficitului de forță de muncă.

„Sunt două măsuri imediate. În primul rând, importul de forță de muncă. Eu cred că sunt foarte puțini români care acum lucrează la Madrid și care vor veni la Constanța. Cei care se întorc în țară vor să devină antreprenori și nu vin să muncească în țară ca ospătari și cameriste, deși ospătarii din România, trăgând linie, câștigă la fel ca ospătarii de la Madrid sau de la Londra. Cu tot cu tips, veniturile lor sunt la același nivel.

În schimb, chiria de la Londra costă 800 de lire, la noi 400 de lei, iar la sfârșitul lunii ei rămân cu același venit”, a precizat el.

El a subliniat că multă lume nu-și mai deschide afaceri pentru că nu există forță de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *