O noua criza a transporturilor: “Incertitudinea pensiei, patronii si timpii de condus”

În următorii zeci de ani, majoritatea șoferilor de camion vor ieși la pensie. De exemplu, până la 72 de procente dintre șoferii din Spania sunt persoane de peste 50 de ani.„În următorii 15 ani, 2/3 dintre șoferi se vor retrage sau vor ieși la pensie”avertizează Markus Olligschläger de la asociața germană de transport DSLV.De asemenea, vârsta medie a unui șofer britanic de camion este acum 55 de ani.

În 2015, când acesta ajunsese la 53 de ani, 13 la sută dintre șoferi aveau peste 60 de ani și doar 2 procente dintre angajați aveau sub 25 de ani.Potrivit presei britanice, deficitul de personal din industria britanică de transport crește cu 50 de șoferi pe zi.

Companiile occidentale din industria de transport apelează la diverse soluții pentru a atrage angajații – de la creșteri salariale, la beneficii precum acțiuni în companie sau un program de economii.

Cauzele lipsei de șoferi

Lipsa personalului în transporturile din Germania, ca și în alte țări europene, rezultă din atractivitatea scăzută a profesiei.Acest lucru se datorează imaginii slabe a șoferului, costurilor ridicate de obținere a calificărilor, veniturilor relativ scăzute și costurilor legate de muncă.

La acestea se mai adaugă si: stresul constant, presiunea din punct de vedere al timpului, separarea de familie și incertitudinile legislative (reglementările UE și cele naționale sunt din ce în ce mai restrictive).Merită să menționăm și lipsa respectului pentru șoferi, în ciuda faptului că aceștia joacă un rol-cheie pentru întreaga economie și societate.

În Germania, lipsa personalului din sectorul transporturilor a fost impactată și de eliminarea obligațiilor de serviciu militar. Cei care plecau din Bundeswehr aveau adesea premise de conducere. Armata germană a instruit aproximativ 15 mii de șoferi auto anual.

Companiile de transport germane încep încet să realizeze acest lucru, crescând astfel prețurile de transport pentru a investi mai mult în personal.Revista germană Stern a scris un articol amplu despre salariile șoferilor de camioane din Germania, după ce a efectuat un sondaj extins.

Un șofer începător câștigă de obicei mai puțin de 1 800 euro ca salariu de bază. La rândul său, un șofer de camion cu experiență, care efectuează transport pe distanțe lungi, transportând materiale periculoase, primește lunar până la 4,5 – 5 000 euro.

Cu toate acestea, astfel de câștiguri nu sunt foarte des întâlnite, acestea fiind de multe ori excepții.Potrivit companiei de consultanță Compensation Partner, remunerația medie anuală a unui șofer de camion în Germania, în 2016, a ajuns până la 28,7 mii euro (adică aproximativ 2,400 de euro pe lună).

Comparativ, salariul unui angajat începător în salubritate, care nu are educație sau permis de conducere pentru un camion, este, potrivit publicației Stern, de 1,5-2 000 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *