O frumoasa valceanca, stapaneste un mastodont de 40 de tone pe soselele Europei, la doar 30 de ani

Deși pare a fi un domeniu dominat de bărbați, in sectorul transporturilor au apărut de câțiva ani și surprizele plăcute, prin prezența unor femei la volanul unor mastodonți care străbat Europa. Un asemenea exemplu avem și noi la Râmnicu Vâlcea. Este vorba despre tânăra de 30 de ani, Mirela, care, de 4 ani de zile, a ales meseria de șoferiță de tir și este foarte mândră de alegerea făcută.

Mirela străbate Europa în lung şi-n la la volanul unui mastodont de 40 de tone, care transportă alimente și pare că nu se mai satură să privească lumea de la înălțimea scaunului de șofer de tir.

Tânăra vâlceancă este absolventa de studii liceale si vorbeste cateva limbi straine: germana, italiană și engleză. După terminarea liceului a încercat câteva joburi, până când și-a găsit adevărata menire. Mirela ar fi vrut să lucreze acasă, la Vâlcea, însă dezamăgită de salariile mici, care nu i-ar fi permis să-și clădească un viitor sigur, a ales această meserie riscantă, dar palpitantă, în același timp.

Mirela ne-a povestit că la început i-a fost foarte greu, însă acum nu și-ar mai putea concepe viața fără tirul ei. ”Nu a fost ușor, însă, în timp, cu răbdare, am prins experiență. Îmi place foarte mult ceea ce fac.

Oboseala este cel mai mare dușman și încerc să mă odihnesc cât pot de mult înainte de a pleca în curse. Mulți se uită ciudat la mine când le spun ce meserie am, însă m-am obișnuit. Iubesc ceea ce fac și asta este cel mai important lucru”, ne-a spus Mirela.

Pe modelul Mirelei, ne putem lauda si cu alte soferite vestite in toata Europa

Maria Daniela, o bistriteanca frumoasa, de numai 22 de ani. Impreuna cu prietenul ei (Lucian – 26 de ani), cu care formeaza un echipaj, curajoasa soferita de TIR strabate Europa in lung si-n lat la volanul unui cap tractor Volvo FH de 500 de cai putere. In 2010 am absolvit Liceul Radu Petrescu in Prundu Bargaului, apoi m-am inscris la facultate, la Bistrita la UBB, la FSPAC, sectia Administratie Publica.

In anul doi de facultate, iubitul meu, detinand permisul de conducere B-E, C-E, s-a angajat la o firma din Spania care detine camioane inmatriculate si in Romania. Am hotarat amandoi sa obtin permisul categoria C-E si atestatele necesare si sa lucram amandoi pe camion dupa ce imi dau licenta in anul trei. Zis si facut… Am absolvit si la scurt timp am venit amandoi si am inceput lucrul pe camion.

Am stat 6 luni incontinuu numai in camion. Aici e casa noastra…bucataria..living-ul… dressing-ul…tot. Multora li se pare ciudat, dar eu m-am obisnuit foarte repede si imi place ceea ce fac”, relateaza Daniela.

Fata recunoaste ca meseria de sofer de TIR este foarte potrivita pentru urmatorii cativa ani. Aceasta slujba ii ofera posibilitatea sa stranga bani pentru viitor. Dupa ce va avea primul copil, tanara soferita spune ca va renunta la aceasta meserie, in favoarea familiei.

„Dupa cum le spuneam si prietenelor mele, atunci cand ii spun cuiva unde lucrez i se pare atat de ciudat si de greu. In schimb, eu consider ca nu e o munca atat de grea, presupune foarte multa atentie si conditie psihica.

Oboseala e cel mai mare dusman al unui camionagiu deoarece un program de condus are 21 de ore. Noi conducem 18 ore plus inca 2 ore peste cele 18 atunci cand nu ajungem la destinatie. Conditia este sa ne incadram in cele 21 de ore.

Trebuie multa atentie, iar oboseala trebuie sa nu puna stapanire pe noi atunci cand conducem. Tot timpul ma gandesc la responsabilitatea care imi revine atunci cand conduc. Ma gandesc la viata mea si la a celorlalti participanti la trafic. De cand lucrez am vazut peste 20 de camioane rasturnate, oameni decedati, multi raniti si haos pe autobanda.

Doar cand imi amintesc de ele imi sare somnul” – ne povesteste cu un aer serios si grav Daniela Maria. Este convinsa „ca o fata da dovada de mai multa prudenta la volan decat un barbat. E adevarat ca ei sunt mai priceputi si mai indemanatici, conduc mai bine.

Dar nici cu fetele nu imi e rusine…Pe camion am invatat ca niciunul dintre soferi nu ne-am nascut „experimentati”…

Toti am pornit de jos, niciunul nu am stiut sa conducem camionul…toti am fost egali odata..toti am invatat si fiecare dintre noi mai are de invatat in fiecare zi cate ceva despre soferie. Am invatat si m-am obisnuit cu ideea ca viata noastra e in mainile noastre si o singura miscare gresita poate provoca o tragedie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *