Marea Britanie: Romanii cu pre-settled, in pericol de a nu mai putea inchiria locuinte

Românii care locuiesc în Marea Britanie, sunt expuși riscului de a rămâne fără casă, în cazul în care guvernul nu le confirmă statutul de settled, a avertizat o asociaţie britanică a proprietarilor.

Conform Legii privind imigrația din 2014, toți cetăţenii europeni din Regatul Unit au în mod automat dreptul de a închiria proprietăți în Marea Britanie. Potrivit Asociației Residential Landlords Association (RLA), 66% dintre cetățenii europeni (cu excepția celor din Irlanda) care trăiesc în Marea Britanie locuiesc în locuințe private închiriate, relatează The Independent.

De asemenea, RLA a precizat că, având în vedere că Brexit-ul s-a incheiat cu un acord, chiriașii și proprietarii au nevoie de clarificări cu privire la drepturile pe care le au de a închiria proprietăți după Brexit.

Grupul a mai spus că, fără consiliere oficială, proprietarii nu vor ști dacă ar trebui să continue contractele de închiriere până la reînnoirea lor sau să încheie altele noi pentru cetățenii europeni.

Într-o scrisoare oficială adresată ministrului pentru Brexit, Dominic Raab, grupul cere guvernului să emită „de urgență” un ghid de consiliere cu privire la drepturile cetățenilor europeni de a închiria proprietăți acum ca marea Britanie a iesit oficial din Uniunea Europeana.

În acelaşi timp, Satbir Singh, directorul executiv al Consiliului Mixt pentru Bunăstarea Imigranților (JCWI), a criticat guvernul pentru refuzul „de neînțeles” de a oferi cetățenilor europeni, care solicită statut stabil, un document care să le confere dreptul de a trăi în Marea Britanie după Brexit „în special în contextul ostil în care proprietarii sunt forţaţi să le verifice situaţia de imigranţi”.

Singh a afirmat că cercetarea realizată de JCWI a arătat că proprietarii nu vor efectua verificări complexe cu privire la situaţia imigranţilor, dacă ar putea să închirieze cuiva cu pașaport britanic.

„Nu ne putem aştepta ca proprietarii să aibă rolul unor polițiști de frontieră, iar a le cere să facă acest lucru înseamnă a ne juca cu viețile imigranților și ale minorităților etnice. Acest lucru trebuie să înceteze”, a adăugat acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *