Marea Britanie: Romanii care se intorc din Regat, sunt plasati 14 zile in carantina si trebuie sa prezinte un test negativ.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 3 ianuarie 2021 o hotărâre care prevede reluarea zborurilor către și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Persoanele care vin din acest stat trebuie să intre însă în carantină sau să aibă un test negativ la Covid-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România.

Măsura reluării zborurile s-a aplicat începând cu data de luni, 4 ianuarie 2021, de la ora 19:00 și este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Suspendarea zborurilor din și către Marea Britanie fusese decisă la 20 decembrie 2020 din cauza îngrijorărilor legate de mutația suferită de virusul SARS-CoV-2 care a fost constatată în Marea Britanie. O măsură similară se adoptase în mai multe țări europene, dar s-a renunțat la ea la scurt timp, la recomandare Bruxelles-ului.

Pe de altă parte, compania TAROM a anunțat că suspendă timp de două zile zborurile de pe aeroporturile din România spre şi dinspre Marea Britanie. Măsura, intrată deja în vigoare, a dus la anularea zborului programat luni, 4 ianuarie, Bucureşti-Londra şi retur.

Românii care vin din Marea Britanie trebuie să prezinte un test negativ ŞI să intre în carantină

Chiar dacă zborurile din şi către Regatul Unit s-au reluat pe 3 ianuarie 2021, cei care vin de aici vor intra în carantină – dar trebuie să prezinte şi un test negativ pentru COVID-19.

Potrivit MAE, “toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test negativ, rapid antigen sau RT-PCR, pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară.

Marea Britanie este în continuare pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că persoanele care vin din acest stat trebuie să intre în carantină în România pentru 14 zile. 

De asemenea, “persoanele care sosesc în Marea Britanie venind din România au obligația de a se autoizola timp de 10 zile. La sosirea în Marea Britanie venind din orice stat este nevoie de furnizarea datelor de contact și informații privind statul / informații în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 10 zile. Refuzul furnizării acestor informații și refuzul de a se autoizola se pedepsesc cu amendă de până la 10.000 GBP”.

Dar, începând cu 5 ianuarie, pasagerii care sosesc în Anglia vor avea posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la 4 zile de la sosire și, în cazul unui rezultat negativ, vor putea ieși din autoizolare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *