Marea Britanie a schimbat regulile pentru Universal Credit.Guvernul:”Romanii cu orice fel de statut pot aplica fara probleme”

Curtea de Apel din Marea Britanie a decis că cetățenii UE cu statut pre-stabilit pot avea acces la prestații sociale în mod egal cu toți ceilalți rezidenți din Regatul Unit. Cazul a fost adus în numele a doi cetățeni români, doamna Frățilă și domnul Tănase, care au venit în Marea Britanie în 2014 și respectiv 2019, potrivit eutoday.netÎn 2021, Tănase, care are un handicap grav și Frățilă, îngrijitoarea sa, au obținut statutul pre-stabilit, în Regatul Unit, în temeiul schemei pentru Brexit, dar li s-a refuzat accesul la „universal credit”. Curtea a decis că cei doi au fost discriminați ilegal pe motiv de naționalitate, încălcându-se legislația UE.

Cazul a fost adus în fața instanței de un ONG din Marea Britanie care lucrează în numele copiilor săraci din Marea Britanie. Guvernul Marii Britanii ar putea încerca să anuleze hotărârea la Curtea Supremă, motiv pentru care nu va exista nicio modificare a regulilor până la 1 februarie 2025. Roger Casale, fondatorul și directorul executiv al organizației New Europeans UK a spus:

„Până la audierea acestui caz, cetățenii UE cu statut pre-stabilit nu aveau nicio idee despre ce s-ar întâmpla cu ei dacă și-ar pierde slujba sau ar avea nevoie de ajutor. Ministerul de Interne spune că dorește să-i liniștească pe toți cetățenii UE din Marea Britanie, dar Ministerul Muncii și Pensiilor consideră în mod clar că poate refuza accesul unor cetățeni UE la servicii și beneficii”.

Libera circulație s-a încheiat în Marea Britanie la 31 decembrie 2020, dar cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie nu sunt deloc afectati de acest lucru, acestia fiind incurajati de guvernul britanic sa aplice pentru Universal Credit, acolo unde situatia o cere.

Ce este Universal Credit și cum îl puteți accesa?

Universal Credit (ajutor social) este un program de beneficii sociale pentru persoanele cu venituri reduse sau fără loc de muncă. Acesta nu este un împrumut și înlocuiește următoarele beneficii:

 • Child Tax Credit (credit fiscal pentru copii)
 • Housing Benefit (ajutor oferit pentru plata chiriei)
 • Income Support (compensații financiare pentru persoanele cu venit mic)
 • Income-based Jobseeker’s Allowance (somaj, în funcție de contributiile plătite)
 • Income-related Employment and Support Allowance (alocația de boală)
 • Working Tax Credit (credit fiscal pentru persoane care lucrează).

Potrivit gov.uk, cererile pot fi depuse de persoanele cu sau fără partener care locuiesc în Marea Britanie. Vârsta persoanei aplicante trebuie să fie cuprinsă între 18 ani (cu unele excepții) și vârsta de pensionare. Dacă unul dintre parteneri, care beneficiază de Unviersal Credit în calitate de cuplu, a atins vârsta de pensionare, iar al doilea încă nu a ajuns la această vârstă, cuplul va beneficia în continuare de Universal Credit până când și cel de al doilea partener va atinge vârsta de pensionare. De asemenea, aplicantul și partenerul său trebuie să aibă împreună economii de maximum 16.000 de lire sterline.

Numărul de copii pe care îi aveți nu afectează eligibilitatea dumneavoastră pentru aplicația de Universal Credit, dar poate influența suma pe care o veți obține.

Plata se face în rate lunare sau de două ori pe lună, pentru unele persoane care locuiesc în Scoția. Dacă salariul dumnevoastră este redus ca urmare a faptului că ați intrat în somaj tehnic (furloughed worker) este posibil să fiți eligibil pentru ajutor prin sistemul de asistență socială, inclusiv pentru Universal Credit.

Standard:

 • Aplicant singur cu vârstă sub 25 de ani: £342.72
 • Aplicant singur cu vârstă peste 25 de ani: £409.89
 • Cuplu de parteneri cu vârste sub 25 de ani: £488.59
 • Cuplu în care unul dintre parteneri are cel puțin 25 de ani: £594.04

Extra:

– pentru aplicanți cu copii:

 • Pentru primul copil născut înainte de 6 aprilie 2017: £281.25
 • Pentru primul copil născut în sau după 6 aprilie 2017: £235.83
 • Pentru al doilea copil și pentru orice alți copii eligibili: £235.83 (pentru fiecare copil)
 • Dacă unul dintre copiii are o dizabilitate: £128.25 sau £400.29 (în funcție de dizabilitatea pe care o are).

Puteți solicita până la 85% din costurile de îngrijire a copiilor (de regulă, pentru plata creșei sau grădiniței), primind până la maximum 646.35 lire sterline pentru un copil și 1.108.04 lire sterline pentru doi sau mai mulți copii.

– pentru aplicanți cu dizabilități:

 • Dacă aveți capacitate redusă de lucru: £341.92
 • Dacă aveți capacitate redusă de lucru și ați început aplicația pentru Universal Credit sau Employment and Support Allowance înainte de 3 aprilie 2017: £128.25
 • Dacă îngrijiti o persoană cu dizabilități: £162.92.

– costurile locuinței:

Puteți obține bani pentru a vă ajuta să plătiți costurile pentru locuință. Cât de mult obțineți depinde de vârstă și circumstanțe. Plata poate acoperi chiria și unele taxe (Service Charges & Council Tax). Dacă sunteți proprietarul unei locuințe, este posibil să puteți obține un împrumut care să vă ajute la plata dobânzilor la creditul ipotecar sau la alte împrumuturi pe care le-ați luat pentru casa dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *