Klaus Iohannis – îngrijorat pentru românii din Marea Britanie din cauza consecințelor Brexitului

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde s-a discutat și despre acordul de ieșire a Marii Britanii din UE.

Iohannis a declarat că România îşi doreşte un acord între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, un acord foarte important atât pentru românii care trăiesc în Regat, cât şi pentru firmele româneşti care fac afaceri cu această ţară.

„Noi ne dorim un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru mulţi ani de acum încolo şi este foarte important şi pentru cetăţenii noştri care trăiesc în Regatul Unit, dar şi pentru firmele noastre care fac afaceri cu Regatul Unit”, a declarat Iohannis la Bruxelles.

Tototdată preşedintele Iohannis a arătat că este îngrijorat cu privire la cetăţenii români care trăiesc în Marea Britanie, arătându-se preocupat de viitorul lor acolo.

Iohannis a arătat că negocierea acordului UE cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente şi a subliniat necesitatea accelerării negocierilor

„Chiar acum am finalizat aprobarea concluziilor pe Brexit şi aici lucrurile sunt încă destul de complicate. După părerea noastră, negocierea acordului cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente, este nevoie de accelerarea negocierilor şi este evident că noi, Uniunea, continuăm pe calea începută, rămânem uniţi, ştim ce dorim, dar, în acelaşi timp, ştim şi că noi ne dorim un acord cu Regatul Unit.

Echipa de negociere a primit încurajări din partea noastră să continue, mai sunt puţine săptămâni până la finalul anului, când aceste negocieri trebuie să fie finalizate”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Guvernul britanic trece la fapte și dorește prin prisma Brexit-ului să reducă numărul de imigranți din Marea Britanie. Totodată, cetățenilor UE din Marea Britanie riscă să le fie refuzată cetățenia deplină după ce Guvernul a impus noi reguli șocante, relatează The Independent.

Ministrul de Interne, Priti Patel, a declarat că noul sistem de imigrare va fi „mai sustenabil, mai corect și mai simplu”. Sistemul ar urma să joace un „rol esențial” în redresarea economiei britanice după pandemia de coronavirus.

Între timp, în cadrul planurilor de a pune capăt liberei circulații la 1 ianuarie, cetățenii UE vor avea nevoie de viză pentru a lucra, pentru a închiria o casă sau pentru a utiliza servicii publice – în ciuda faptului că li se va cere doar un pașaport înainte de termenul limită pentru depunerea cererilor de statut stabilite în iunie 2021.

Grupul de 3 milioane, reprezentând cetățeni ai UE din Marea Britanie, a descris noile obstacole drept potențial „devastatoare”, pe fondul a numeroase aplicări pentru securitatea suplimentară oferită de cetățenia britanică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *